Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fajnie było - właśnie wróciłem z Żuljany

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 06.07.2005 10:42

Właśnie wróciłem z płw. Pljesac z Żuljany. Nocowałem na campie pod namiotem. Jechałem w obie strony przez BiH (przez Banja Lukę i Livno - polecam tę trasę !). Pytajcie ... chętnie odpowiem...
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 06.07.2005 10:51

A ja tam jade za rok ..... napiszesz jakis opis podrozy , jak bylo i czemu akurat tam ( chodzi mi glownie o walory widokowo - krajoznawcze) ? latwiej bedzie chlopa przekonac ....
I czy naprawde Peljesac jest taki piekny jak pisza tu niektorzy ??
Pozdrawiam Aneta ( i Jacek ale pisze ja )
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 06.07.2005 10:58

A na jakim campie byles? Opisz prosze wrazenia (i ceny) - czy spokojnie, sympatycznie, czysto?
Slyszalam o camipe Sunce w Zulianie. Moze to tam odpoczywales?
Czekam na wiesci i ... moze jakies fotki???
I czy Zuliana jest faktycznie taka urokliwa?

Pozdrawiam :D
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 06.07.2005 11:11

Ja również proszę o relację w części dotyczacej kempingów.
Chętnie posłucham również oceny samego miejsca.
Ja biorę pod uwagę kemp Vucine.
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 06.07.2005 11:33

AniaJ. napisał(a):A na jakim campie byles? Opisz prosze wrazenia (i ceny) - czy spokojnie, sympatycznie, czysto?
Slyszalam o camipe Sunce w Zulianie. Moze to tam odpoczywales?
Czekam na wiesci i ... moze jakies fotki???
I czy Zuliana jest faktycznie taka urokliwa?

Pozdrawiam :D

Byłem "oczywiście" :lol: na campie VUCINE. Najbardziej mi się podobał (już drugi rok z rzędu). Camp bardzo spokojny, raczej wypoczynkowy niż imprezowy, namioty stoją na ziemnych "półaczkach" schodzących do morza. Sanitariaty może nie powalają wyglądem, ale są czyste, sprzątane 3 razy dziennie! Ciepła woda na okrągło. A wrażenia - to sprawa gustu - dla mnie idealnie za taką cenę - po prostu czegoś takiego szukałem.
W Żuljanie są 3 campy. Osobiście Sunce nie przypadł mi do gustu - nieco dalej od lini brzegowej, trzeba przeskoczyć drogę, trochę ciasno ... Na VUCINE z namiotu widziałem i słyszałem moje kąpiące się dzieci.
Ceny - czerwiec: osoba 19, namiot 19, auto 15, klimatyczne 7
Ceny - lipiec: osoba - 23kuny, dzieci do 12 lat - 13kun, namiot - 21kun, auto - 11kun, motor - 6kun, klimatyczne od dorosłych - 7kun, przyłącze elektryczne - 20kun, . Ja płaciłem w EURO (dają bardzo dobry przelicznik: 1 EURO= 7,3 kuny)
Pytacie czy Żuljana jest urokliwa - kwestia gustu ... ja tam wrócę za rok!
Fotki, ponieważ mam ich ze 400, muszę nieco przesegregować, ale obiecuję umieścić kilka w albumie forumowiczów - niebawem
Ostatnio edytowano 07.07.2005 20:16 przez emtomek, łącznie edytowano 1 raz
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 06.07.2005 11:36

Kurcze, umieściłem ten temat w wątku "trasy, noclegi, .." bo myślałem że będziecie pytać o przejazd przez Bośnię ... :lol:
ewakar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewakar » 06.07.2005 11:45

Czy rzeczywiście nie można na tym kampingu mieć samochodu obok namiotu ??? I czy na campie są jakieś lodówki (płatne lub nie ) ?? Czy dużo jest jeżowców w wodzie ?
IŻYK
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) IŻYK » 06.07.2005 11:48

Witam
Nie mogę się już doczekać wyjazdu ( startujemy pewnie 24.07 ) może po raz 3 Zulian albo bardziej na południe, - trochę zdjęć na naszej firmowej stronie większośc z nich " osobista " ale oddają urok Zuliany i okolic na Pelješac. :lol: http://www.geo-plan.biz/CHORWACJA_2004_web/index.html
Ostatnio edytowano 07.07.2005 07:59 przez IŻYK, łącznie edytowano 1 raz
krzysztof-11
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztof-11 » 06.07.2005 11:52

Czy na tym campie gdzie byłeś jest dostęp do wody i czy pływają na windsurfingu.
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 06.07.2005 11:59

ewakar napisał(a):Czy rzeczywiście ...

Fakt, nie każde miejsce namiotowe pomieści też samochód, zresztą jest zbty stromo aby wsządzie dojechać - gospodarz woli też aby stawiać auta parę metrów wyżej, pod drzewkami. Ale ocobiście nie widzę w tym problemu - jest bardzo bezpiecznie
Lodówki - widziałem jak pożyczali stare sprzęty od gospodarza i stawiali takie wielkoludy obok namiotów. Nie wiem za ile, nie korzystałem. Cały camp nie jest "zbyt cywilizowany", nie ma pięknych alejek i knajpek, nie ma też boxów lodówkowych jak np. w Prapratno.
Jeżowce w wodzie - :lol: temat dyżurny- są w ilościach umiarkowanych. Sama linia brzegowa jest zróżnicowana: od urwistych 10 m skałek wchodzących wprost do morza, aż po łagodne plaże ze żwirkiem (bez kolczatek!)
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 06.07.2005 12:06

krzysztof-11 napisał(a):Czy na tym campie gdzie byłeś jest dostęp do wody i czy pływają na windsurfingu.

Camp jest mały, położony nad samym morzem, małe zatoczki - generalnie słabo wieje - tylko nieliczni windsurfingowcy
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 06.07.2005 17:58

Mnie właśnie interesuje droga. Za miesiąc jadę do Żuljany. Z powrotem zamierzam jechać przez BiH. Zamierzam dojechać do Bosanskiej Gradiszki i później zaraz w lewo w Okucani autostradą na Zagrzeb. Wyliczyłem, że z Żuljany do Bos.Gradiski jest nieco ponad 400 km. Ile czasu zabierze mi ta trasa (bedę wracał w sobotę) ? Pzdr.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2005 20:44

emtomek napisał(a):Kurcze.............

Dla przestrogi.......oby Ci się nigdy nie wyrwało w HR..... :wink: :lol:
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 06.07.2005 20:46

ja również spytam o trase: czy jest już przejezdna droga z Banja Luki do Jajce?
2 lata temu był tam "zawał" i za nie zastosowanie sie do tablicy ostrzegawczej (???) pisanej bukwami uiściłem 10 euro z proponowanych 50
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 07.07.2005 06:27

Maciej Winiecki napisał(a):....Ile czasu zabierze mi ta trasa (bedę wracał w sobotę) ? Pzdr.

Ja w powrotną drogę z Żuljany wyruszyłem w sobotę dopiero ok.8.30 - po ogromnej nocnej burzy z piorunami (musiałem rano nieco odsączyć namiot :lol: ). Całą Bośnię jechałem w ogromnym wietrze i opadach. Do tego ciągnąłem przyczepkę. Tak więc cały wcześniejszy harmonogram przejazdu wziął w łeb.
Dzisiaj wieczorkiem rzucę ponownie okiem na mapę i postaram się dokładniej opisać trasę ....
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone