Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fajnie było - właśnie wróciłem z Żuljany

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 08.07.2005 11:56

Emtomek, w zeszłym roku z powrotem ćwiczyłem dokładnie tą samą trasę co Ty, już gdzieś pisałem - też polecam, można deptać, prawie cały czas teren niezabudowany więc rzadziej suszą, góry też łatwe więc bardzo nie zwalniają. Rzeczywiście dopiero od zjazdu na banjalucką trasę większy ruch.
pzdr
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 08.07.2005 12:04

zawodowiec napisał(a):Emtomek, w zeszłym roku z powrotem ćwiczyłem dokładnie tą samą trasę co Ty, już gdzieś pisałem - też polecam, można deptać, prawie cały czas teren niezabudowany więc rzadziej suszą, góry też łatwe więc bardzo nie zwalniają. Rzeczywiście dopiero od zjazdu na banjalucką trasę większy ruch.

Wiem, wiem, i przyznaję że twoje opinie o tej trasie zadecydowały o moim wyborze drogi przejazdu ... hvala!
Ps. A tak mi się spodobała, że też nią wracałem.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 08.07.2005 12:19

fajnie że mogłem coś pomóc :)
aksior
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aksior » 11.07.2005 20:58

witam
chciałbym się dowiedziec czy daleko jest zo ziuliany z dubrovnika?? bowiem do dubrownika jade w ciemno autokarem a cel to namiot campusach w ziulianie. Oraz czy jest jakieś bezpośrednie polączenie autokarowe? z dub i czy ziuliana jest połączona z lądem?:) czy tzreba kożystac z promu czy cos?? za wszelkie info bedę ogromnie wdzięczny!!!!
Wiem że troche na kozaka ale nie stac mnie a w oderwaniu od prawa takie wakacje troche na trampa są gites ;-))))
pozdrawiam
aksior
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aksior » 11.07.2005 21:09

witam
chciałbym się dowiedziec czy daleko jest zo ziuliany z dubrovnika?? bowiem do dubrownika jade w ciemno autokarem a cel to namiot campusach w ziulianie. Oraz czy jest jakieś bezpośrednie polączenie autokarowe? z dub i czy ziuliana jest połączona z lądem?:) czy tzreba kożystac z promu czy cos?? za wszelkie info bedę ogromnie wdzięczny!!!!
Wiem że troche na kozaka ale nie stac mnie a w oderwaniu od prawa takie wakacje troche na trampa są gites ;-))))
pozdrawiam
aksior
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aksior » 11.07.2005 21:34

małe sprostowanie pomyliłem linie, bowiem skarpa jeździ do makarska (nie dubbrovnik ;-( )
w związku z tym jak dotrzec do zuliany??? orientacyjnie jechac na ston?? choc to kawalek czy promem z ploce do trapanj i później stopem czy jakims busem ?? ludzie pomóżcie bo na piątek bilety mam ;-D jakie orientacyjne ceny kounikacji tam są oraz promu z ploce???
dzieki za all info!
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 12.07.2005 09:32

aksior napisał(a):witam
chciałbym się dowiedziec czy daleko jest zo ziuliany z dubrovnika?? ... -))))
pozdrawiam

Z Żuljany do Dubrovnika jest jakieś 80 km - lub jak kto woli ok. 1,5 godz jazdy samochodem.
Czy są połączenia autokarowe? - tak, chyba tak, nie korzystałem ale o ile pamiętam to ze dwa dziennie :?: ?). Ale na trasie Dubrovnik - Korczula jest ich więcej - można wysiąśc na tej trasie i zejść (zjechać okazją) 5 km w dół do Żuljany.
Żuljana leży na stałym lądzie, więc prom niepotrzebny :D
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 12.07.2005 09:36

aksior napisał(a):małe sprostowanie pomyliłem linie, bowiem skarpa jeździ do makarska (nie dubbrovnik ;-( )
w związku z tym jak dotrzec do zuliany??? orientacyjnie jechac na ston?? choc to kawalek czy promem z ploce do trapanj i później stopem czy jakims busem ?? ludzie pomóżcie bo na piątek bilety mam ;-D jakie orientacyjne ceny kounikacji tam są oraz promu z ploce???
dzieki za all info!

... Wydaje mi się że łatwiej dostać się ze Stonu do Żuljany niż z Trpanj do Zuljany.
Z promu niestety nie korzystałem ...
aksior
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aksior » 12.07.2005 11:57

Hej
a jak jest z transportem po połwyspie Pelsiasac (ta wyspa)
chodzi o dojazd do zuliany, czy są tam jakieś lokalne środki transportu??? busiki, czy często jeżdza auta??? jest to na mapie oznaczone jako trasa widokowa.
Rozważam podróż z makarskiej do ploce , potem prom do Trpanj i tu zaczynają się klocki bo jesli planowo wszystko się zgra to w trpani bedziemy ok 18.20 (w najgorszym wypadku 20.50)
i kwestia dostania się z trpanj do zuliany?? Niewiem jak to rozwiązać
O ktorej tak tam zachodzi słońce??
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 12.07.2005 12:31

aksior napisał(a):Hej
a jak jest z transportem po połwyspie Pelsiasac ...O ktorej tak tam zachodzi słońce??

W Żuljanie ciemno się robi ok.21.30
A jak wspomniałem między Trpanj a Żuljaną nie chodzą żadne busiki - zresztą autobusy chyba też nie. Będzie problem ... Na twoim miejscu zanocowałbym w okolicach Trpanj i rano chyba liczył na okazję - bo tak "z buta" to trochę za daleko :lol:
aksior
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aksior » 14.07.2005 17:33

Witam
Chciałem jeszce dowiedzieć się kilku kwestii
Mianowicie jak z gotówką w chorwacji ??
1. jak się płaci za pole w ziulianie? euro czy kuny płatne z góry czy jak to się reguluje. Jak będę na polu namiotowym ok 22 to zastanę kogoś z kim można to poruszyć czy raczej sie rozbić a rano wszystko uregulować???
2. Jaką walute brac do chorwacji?? mam euro i czy jest sens brac złowówki?? bowiem pochodzę z małego miasta i u nas niestety niema tak znanej waluty jak kuny :)
3. gdzie się kupuje bilety na autokary, promy?? głównie autokary i czy uwzględniają euro ?? bowiem w makarasce będę z autokaru na pks by dotrzeć do Ploce a później promem na wyspę. I z tego względu będę miał niewiele czasu by szukac kantora i zamieniać na kuny. Rozchodzi się głównie o walutę jaką uwzględniają, oraz czy kupuje się w kasach bilety czy u konduktora czy jak ?
Czy orientuje się ktoś jak jedzie autobus z makarski do dubrovnikowa to zaczymuje się jak u nas na przystankach np w ploce?:> coby potem jajuchów nie było
hehe
Jak z toaletami w zulianie:))) pytanie specyficzne, ale niestety mam zajebiście szybka przemianę materii, jak przyciśnie to amba fatima a 2-3 km bym nie doniósł do kampu ;-)
za wszelkie info i wskazówki ogromnie wdzięczny będę.
pozdrawiam
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 15.07.2005 06:37

aksior napisał(a):Witam
Chciałem jeszce dowiedzieć się kilku kwestii...

Hehe, no sporo tych wątpliwości... Ale Chorwacja to przyjazny kraj, więc:
Ad. 1 i 2: Na camp w Żuljanie zajeżdża się o każdej porze, szuka miejsca i rozbija namiot. Camp nie posiada żadnych bram wjazdowych ani czychających parkingowych :lol: . Jest to raczej typ kempingu przydomowego. Na drugi dzień z rana trzeba udać się do recepcji i zgłosić przyjazd. Płatne jest na koniec przed wyjazdem. Można w kunach lub w EURO. Ja płaciłem w euro, bo wychodziło taniej niż wymiana (7,3 kuny). Natomiast co do wymiany - w Żuljanie jest poczta i można spoko wymienić złotówki na kunki...
Ad 3: Generalnie musisz przyjąć zasadę że za promy i w ogóle w całej Chorwacji można płacić w euro ... w sklepach też. Resztę wydają w kunach...
A camp VUCINE w Żuljanie ubikacje posiada, a jakże. Od namiotu do tego przybytku będziesz miał (w zależności od miejsca rozbicia) jakieś od 30 do 200 m - przy takich odległościach myślę że każdy doniesie... :lol:
Miłego wypoczynku...
aksior
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aksior » 25.07.2005 11:28

Właśnie wróciłem z żuliany! było cudownie! wszystko tip top!!!;-)))
włącznie z pogodą!!! Za rok chcę tam ponownie jechać
Droga nie najciekawsza bez samochodu! sporo farta mieliśmy, bowiem stopa nie złapałem z trpanj... ale cudo! jakies pytanka to odp podobnie jak emotek ;-)
pozdro
jarekc
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarekc » 25.07.2005 13:54

Czy moge prosić o konkretny namiar na VICINE. Wybiearam się 01/09/05
aksior
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aksior » 25.07.2005 14:42

Hehe
Jak już będziesz w wiosce cały czas prosto w stronę morza i później po b. stromym podjeździe w prawo! Na wucine wspaniali gospodarze, uczciwi przedewszystkim! a ich brat łódki w cenie 40 e wypozycza i za 25-pół dnia! warto się karnąc yamachą ;-))))
pozdro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Fajnie było - właśnie wróciłem z Żuljany - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone