Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Eurowizja 2008

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jareksz
Cromaniak
Eurowizja 2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareksz » 13.01.2008 21:29

I znowu ruszyła machina....
Czy to ma jakiś sens...Wystarczy posłuchać polskich propozycji:
http://www.tvp.pl/strona.html?dzial_nam ... .posluchaj
Ale jest jedno co mnie cieszy Dora 2008 wykonana zostanie cała po chorwacku.

Kopia ze strony eurowizja.org :

Chorwacki publiczny nadawca HRT na raty podaje nam tytuły utworów i wykonawców, którzy wezmą udział w tegorocznych preselekcjach Dora 2008.

Na początku miesiąca poznaliśmy listę 14 utworów wyłonionych przez jurorów, które będą walczyć o udział w finale w koncercie półfinałowym 22 lutego oraz większość artystów, którzy wykonają utwory kompozytorów zaproszonych do udziału w eliminacjach. Dziś lista ta została uzupełniona o tytuły piosenek tych twórców.

Oto utwory, które na pewno zobaczymy w wielkim finale 23 lutego:

Plava Vjestica - Giuliano
Zvala sam ga Anđele - Maja Blagdan
Mir - Ivana Banfić
Ležim na suncu - Hari Rončević
Amor - Tamara Obrovac
Mirno spava kosa plava - Alen Islamović
Otvori mi oči - Pero Galić
Vila - Prva Liga i Druge
Zažmirim iputujem - Diana Lovrek
Milina - Dino i Bane

Przypomnijmy utwory, które będą walczyć w półfinale::

1. Vlatka Grakalić - Kaži mi
2. Martina - Idi leđa mi okreni
3. Antonija Šola - Gdje je srce tu je dom
4. Kraljevi ulice & 75 cents - Romanca
5. Danijela Pintarić - Dotakni zvijezde
6. Maja Šuput - Lako zaljubljiva
7. Klapa Bonaca i Nera - Tvoje oko za more duboko
8. Ivana Radovniković - Kakav tužan kraj
9. Zorica Kondža - Za tobom luda
10. Emilija Kokić - Anđeo
11. Đani Stipaničev - Ja san umra za ljubav
12. Ivo Gamulin Gianni - Sanjam
13. Ibrica Jusić - Iskoči sa mnom iz jurećeg vlaka
14. Mor Roll - Ne razumijemo se

Spośród tych utworów głosami jurorów i widzów (50%/50%) zostanie wybranych 6 najlepszych. W sumie więc o wyjazd do Belgradu walczyć będzie 16 piosenek. (du)
Jareksz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareksz » 13.01.2008 21:43

Pierwsze piosenki konkursowe można ściągnąć
kliknijTU
warto tam zaglądać baza będzie się cały czas powiększać.
Jar
ketsisu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketsisu » 24.01.2008 16:48

Informacje można śledzić prawieże na bieżąco na tej stronie - http://eurowizja.org/08_news.php?id=2607 klikając na odnośniki w lewym dolnym roku.

Jestem ciekawa, co Chorwacja w tym roku wymyśli - kogo wybiorą [/i]
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 28.01.2008 19:00

Przesłuchałam 8 piosenek z tegorocznej Dory i z tych ośmiu nie spodobały mi się tylko dwie :lol: Będzie z czego wybierać :mrgreen:
Co do naszych "gwiazd" :? - nawet nie śledzę bo nie wierzę w cuda :oops: Przez ostatnie lata poziom był żenujący więc stwierdziłam że szkoda zdrowia :devil: Czekam jeszcze niecierpliwie na reprezentantów BiH, Macedonii i Serbii :hearts:
ketsisu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketsisu » 28.01.2008 20:32

Dru, a które Ci najbardziej przypadły do gustu, bo ja zamierzam sobie conieco 'zassać' i zastanawiam się, coby tu zrobić, żeby nie zmarnować przestrzeni na dysku :)
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 29.01.2008 06:19

Hmmm wszystko jeszcze zależy od indywidualnego gustu ( ja uwielbiam crosłodkości :lol: ) ale mnie ogromnie spodobały się te :

Antonija Šola - Gdje je srce tu je dom
Kraljevi ulice & 75 cents - Romanca
Maja Šuput - Lako zaljubljiva
Ivo Gamulin Gianni - Sanjam
Ivana Banfić - Mir
Prva Liga i Druge - Vila

"Lako zaljubljiva" nie kwalifikuje się rytmem do typowych słodzinek ale i takie rytmy lubię :lol:
Oprócz wymienionych piosenek słyszałam jeszcze dwie ale poszły "na odstrzał" :lol: , reszty nie słyszałam (jeszcze :wink: :devil: )

Wiadomość z ostatniej chwili :lol: Przed chwilą usłyszałam jeszcze 2 kolejne :
Emilija Kokić - Anđeo i Đani Stipaničev - Ja san umra za ljubav - obie śliczne ! :mrgreen:

A na yucafe można już posłuchać płytki z tegorocznej Beoviziji :idea:

Czekam niecierpliwie na płytki z Dory :mrgreen:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 06.03.2008 10:26

Cisza w temacie ? 8O :devil:
Uprzejmie donoszę że płytki z tegorocznej Dory już są :idea: Znamy już zwycięzców preselekcji naszych :roll:< już wolałam chłopaków ze Szwecji :lol: > , chorwackich < ja bym oczywiście wybrała inną piosenkę no ale ja już tak mam :lol: >, macedońskich < oczywiście też sobie wybrałam inną :wink: >, słoweńskich < jak w przypadku poprzedniczek :devil: >. Przemilczam tegoroczną propozycję bośniacką :twisted: Przeżyłam totalny szok i z traumy nie wyjdę chyba przez długi czas :evil: Jak sobie przypominam "Lejlę" i "Rijeke bez imena" - aż serce się kroi :roll: Sztuka chyba umiera :cry:
Jeszcze się doczytałam że nasza szanowna :? TVP nie będzie transmitowała drugiego półfinału :evil: Za co my płacimy ten nieszczęsny abonament ??? :evil: :evil: :evil: Telewizji publicznej praktycznie nie oglądam - wyjątkiem jest właśnie konkurs Eurovizji :roll: Abonament płacę regularnie - za co się pytam ??? :evil: :evil: :evil:
Nóż w kieszeni mi się otwiera :twisted:
Jareksz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareksz » 06.03.2008 16:19

Dru Ty sobie strzelasz, ja sobie mrugam i chyba to nam pozostało.
Ja abonamentu nie płacę od trzech lat, może o mnie zapomną :lol: .
Ketsisu Dore możesz zassać z Yucafe, obie płytki są chociaż po chorwacku.
Myślę, że trzy czwarte sobie zostawisz na dysku.
Dru chyba masz rację: "sztuka umiera".
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 06.03.2008 18:04

Wszystko to prawda :idea: Ale czy tak musi być ??? :cry: Czy nie może wyjść ktoś kto naprawdę potrafi zaśpiewać ładną piosenkę ? :evil: Im większe dziwadło tym lepiej ? 8O Mam ochotę zamienić tego wirtualnego kałacha na prawdziwego :evil: :evil: :evil: :oops: :devil: Normalnie by łby poleciały :x :roll:

No to sobie pośpiewajmy :twisted: Jednak nie mogę przemilczeć :oops:
Obrazek"Na moju omiljenu foru prevarim faunu i floru ..." :twisted: :twisted: :twisted:

Obrazek

Dla zarejestrowanych na Mjuza.net - tam płytki z Dory są w bardzo dobrej jakości - 256 kb/s :D To już dla wybrednych :lol:

No to sobie popisałam :twisted:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 16.03.2008 08:09

Z uporem maniaka drążę temat :wink: :lool:
Dla odmiany - Serbia wybrała piosenkę wg mnie najpiękniejszą - "Oro" Jeleny Tomašević :mrgreen: Jak miło było posłuchać czegoś "z klimatem" :hearts:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2008 18:51

Witam!

Do początku pierwszego półfinału niecałe dwie godziny a tu cisza w temacie? :wink:
Z braku czasu i poniekąd specjalnie nie słuchałem propozycji poszczególnych państw (poza naszą krajową, nawiązującą jak zwykle do kultury i rodzimego folkloru propozycją :wink: ).

Dwa lata temu kibicowałem "Leyli" w ubiegłym roku głosowałem na "Rzekę bez imienia", ciekawe co BIH pokaże tym razem. Chodzą plotki, że będzie kiepsko.

Pozdraviam!
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 20.05.2008 19:28

:lol: Miałam właśnie temat odświeżyć :lol:
No ja przesłuchałam wszystkich propozycji :roll: Może to nie był mój dzień ale normalnie aż ciary przechodzą . Na około 40 piosenek spodobało mi się może z 10 :? Bośniacka piosenka w tym roku żenująca 8O Serbia ma przepiękną i jej będę kibicować :D Chorwacja mogła wybrać lepiej ale "Romanca" też mi się podoba :) Macedonia taka sobie , Słowenia dosyć fajna :) Oczywiście nie zobaczymy drugiego półfinału w naszej telewizji :evil:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2008 19:37

drusilla napisał(a): Na około 40 piosenek spodobało mi się może z 10 :? Bośniacka piosenka w tym roku żenująca 8O

Chyba nigdy nie doczekam finału w Sarajevie :?
...a w ubiegłym roku było tak pięknie, choć od podium w efekcie daleko...
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 20.05.2008 22:12

Uffff 8O Na temat heavy metalu na Eurowizji już nie będę się wypowiadać :? :twisted: Dzięki Bogu że irlandzki indyk nie przeszedł do finału :roll: - po trzeźwemu bym nie strawiła :evil:
Nasza :wink: piosenka na tle innych wypadła prawie rewelacyjnie 8O
No i miło mi było po raz kolejny posłuchać Dimy Bilana :D Szkoda mi piosenki słoweńskiej ale na żywo nie zabrzmiała tak fajnie jak w studio :idea: BiH :roll: też przemilczę :? Coś takiego zamiast pięknych ballad
:x No i gdzie ja mam obejrzeć drugi półfinał ? Tylko czeska CR1 transmituje :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2008 22:14

Kabaret z BiH... :? ale nic nie przebije Estończyków
:wink:
Widziałem za to próbkę utworu z Serbii. Pytanie, czy ma szanse z nagimi torsami Finów i paru innymi "zjawiskami" z dzisiejszego półfinału?
Do soboty :papa:
Następna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Eurowizja 2008
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone