Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Eurowizja 2007

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 04.03.2007 13:03

No trudno sie nie zgodzić :( Czegos brakowało tegorocznym piosenkom :roll: Ale na szczęście znalazłam sobie kilka bardzo przyjemnych dla ucha :mrgreen: Po dokładnym przesłuchaniu całości zostawiłam 10 :mrgreen: Mogło być gorzej :devil:
Oczywiście całość ( 2 płytki) już dostępne na yucafe - można przesłuchać :mrgreen:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 05.03.2007 18:34

Zapomniałabym o reprezentantce Macedonii 8O a przecież piosenka bardzo ładna i warta posłuchania :mrgreen:
Karolina Gočeva - "Mojot svet"
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 06.03.2007 23:10

Dla mnie tez tegoroczna Dora jest taka sobie, a jak najbardziej wygrany, starszy pan Topić mial kiedysz ladny glos, pamientam sluchale go zajadajanc sie lodamy jako uczen skoly podstawowej....bil romantycznim rockmanem...ale teras nawet zapomnial wlosy umic, mam nadzieje ze do Finlandi porobi tez dwojki bo wyglanda jak Drakula na emeriturze....partnerka mloda i ladna ale czy to wystarczy....
Wedlug mnie bilo pare ladniejszych piosenek i wykonawcow....
Pozdrawiam Leon
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 07.03.2007 15:01

Leon napisał(a):Wedlug mnie bilo pare ladniejszych piosenek i wykonawcow....

No pewnie że było :D Choćby Giuliano, Milan Terze czy Luka Nižetić :mrgreen:

No i jeszcze godna polecenia reprezentantka BiH Marija Šestić :mrgreen:
Można posłuchać i pooglądać :mrgreen:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 07.03.2007 16:11

Wracając do zwycięzców, czyli Topića & Co, to przyznam, że byłam rozczarowana ich propozycją... Gdzie ten dawny Topić, którego "Makedonija" rzuca mnie na kolana? To, że wyliniały i ciut szczerbaty, pal sześć. Ale czy tracąc te "dwójki" na przedzie, stracił też muzyczny "pazur"? A czy w Helsinkach jego młoda towarzyszka mu pomoże? Cóż, "kudłata blondyna" na pewno podnosi poziom estetyczny grupy, ale jak na moje ucho, to starsznie fałszowała.
Chyba, że to była wina beznadziejnej realizacji dźwięku na tegorocznej Dorze, bo wielu wykonawców brzmiało fatalnie (nieporównywalnie gorzej niż słychac to w nagraniach studyjnych ich piosenek)...
Tak czy siak w tym roku wyraźnie wielu postawiło na "mariage" popu z operą (nie tylko w Hr, ale i w Slo)... Ciekawe
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 07.03.2007 17:58

Ta piosenka Dado brzmiała jak wymęczona, wyskrzeczana i wystękana ostatkiem sił :roll: :lol:
Aż muszę posłuchać tej "Makedoniji" :D
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 11.03.2007 12:34

Na koniec piosenki z serbskiej Beoviziji - można posłuchać i pooglądać :D Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie :mrgreen:
Oczywiście płytka do posłuchania jest już na yucafe :mrgreen:
conewka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) conewka » 21.03.2007 21:35

dla zainteresowanych Eurowizją i tegorocznymi wykonawcami

do posłuchania

niestety, trzeba ściągnąć z rapida
Bartek-Poznan
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek-Poznan » 18.04.2007 10:17

Witam wszystkich po raz pierwszy na tym forum :) dobar dan :)
najbardziej podoba mi się piosenka z BiH Rijeka bezimena, to jest chyba po chorwacku :) w zasadzie to na pewno po chorwacku, a piosenka jest według mnie przepiękna :)
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 10.05.2007 19:03

No to dziś pierwszy koncercik :mrgreen: Telefoniki gotowe na wysyłanie sms-ków ? :lol: Szkoda że "moja" piosenka dopiero na 25 miejscu :( Przyjdzie trochę poczekać na reprezentantkę Słowenii :roll:
Serbia jako 15 - też piękna piosenka :D No i oczywiście Macedonia :mrgreen: Szkoda że Chorwacja w tym roku nie zachwyca :( Chociaż z pewnością piosenka znajdzie swoich zwolenników :idea:
Poza Bałkanami to dzisiaj chyba nic rewelacyjnego :devil:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 10.05.2007 21:51

Uhhh 8O Warto było przemęczyć te 2 godzinki i poczekać na Alenkę :D Jak to ładnie powiedział nasz komentator - zabrała nas w całkiem inną podróż :)
Powtórzę się ale naprawdę szkoda prawdziwych artystów na ten festiwal - robi się coraz gorzej :roll: :(
Chociaż ...kilka bardzo miłych dla ucha piosenek znalazłam :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.05.2007 23:20

Reniu przepraszam, że założyłem w innym dziale Eurowizję 2007 :oops:
Gdzieś Twój temat wcześniej widziałem, ale nie skojarzyłem, że jest w kulturze chorwackiej
(i przyznaję się bez bicia, że nie użyłem opcji "szukaj" :oops: :wink:)
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 11.05.2007 05:42

Janusz Bajcer napisał(a):Reniu przepraszam, że założyłem w innym dziale Eurowizję 2007 :oops:
Gdzieś Twój temat wcześniej widziałem, ale nie skojarzyłem, że jest w kulturze chorwackiej
(i przyznaję się bez bicia, że nie użyłem opcji "szukaj" :oops: :wink:)

Ne brini ! :lol: Przeżyłam ten straszliwy szok :oczko_usmiech:
w sumie to ten wątek zaczął sie od chorwackiej Dory ale potem zeszło ogólnie na Eurowizję więc średnio się kojarzy typowo z działem "Kultura chorwacka" .

A wracając do tematu wczorajszego koncertu ... jestem zła !!!!!!!!!!!!!!! :evil: :x Przeszły wszystkie bałkańskie :hearts: ale jestem niemile zaskoczona że nie przeszła Islandia , Cypr , Portugalia i Norwegia <lubię latino :P :lol: > a udało się takim dziwadłom :roll: Ciekawe ... czy te sms-y naprawdę są brane pod uwagę czy to pic na wodę :idea:
Ostatnio edytowano 11.05.2007 08:08 przez drusilla, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2007 06:25

Z półfinałowych piosenek najbardziej podobała mi się właśnie ta z Islandii i też jestem zaskoczony, że nie przeszła. 8O
Ponieważ przeszły wszystkie bałkańskie. wygląda na to. że najwięcej telefonów, komórek i osób z nich korzystających jest na Bałkanach :wink:
Zobaczymy co będzie w finale, może warto coś obstawić w zakładach bukmacherskich i wygrać parę złotych.
:papa:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 11.05.2007 08:07

Tą z Islandii znam w wersji językowej oryginalnej. Wczoraj mnie niemile zaskoczyło wykonanie po angielsku 8O - też bardzo ładne ale w ichnim języku ma jeszcze dodatkowy urok :( I tego uroku wczoraj brakło :( - może dlatego nie przeszła :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka