Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Eurowizja 2006

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
conewka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) conewka » 08.03.2006 21:58

bez chichrania do słuchania

kilka propozycji... jeśli chcecie posłuchać :)
coni
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 09.03.2006 06:12

Dzięki Coni ! :D
No i zaspokoiłam ciekawość jeśli chodzi o Macedonię 8O :?
Jestem no ... wstrząśnięta 8O :devil:
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 09.03.2006 10:04

Jareksz napisał(a):I już wiadomo Severina wygrała w Chorwacji co było łatwe do przewidzenia.

SEVERINA POBIJEDILA NA DORI, 'MOJA ŠTIKLA' NA 51. EUROSONGU U GRČKOJ

Pobjedu na ovogodišnjoj Dori odnijela je pjesma 'Moja štikla' u izvedbi Severine, koja će s njom predstavljati Hrvatsku na natjecanju za pjesmu Eurovizije. Autori glazbe za pjesmu su Boris Novković i Franjo Valentić, tekst je napisala sama Severina, a aranžman napravio Goran Bregović.

Severininu pobjedu svi su očekivali još otkako je objavila da će se natjecati. Nevjerojatno glupe riječi, uz glazbu i aranžman koji u nekim trenucima nisu daleko od turbo-folka, čine pjesmu kojom će se Hrvatska predstaviti u svibnju u Ateni.
Da smo oduvijek bili Europa ove će godine dokazati Severina pjesmom: Dođi, dođi, hop, hop, ojda, ojda, mrk, mrk, šic, šic, cupa, cupa, zumba, zumba, cikla nikla, cikla rikla, Afrika paprika.

U subotu je u Kristalnoj dvorani opatijskog hotela Kvarner izvedeno 16 pjesama, odabranih od 32 u dvije polufinalne večeri. Organizator Dore je Hrvatska radiotelevizija, voditelji sve tri večeri bili su Mirko Fodor i Duško Ćurlić, a u tome su im, kako to ide na Balkanu, pomagale Emilija Kokić i Vesna Pisarović. Pobjednica je odabrana po principu: polovica glasova žirija, polovica telefonskim glasanjem.
Severina je osvojila 30 bodova (15 od žirija i 15 od publike). Drugi su bili Kraljevi ulice s 28, a treća Tina Vukov s 27 bodova. Jelena Rozga je ostala šesta, a Danijela 14.

Tłumaczymy? :lol: . Wytłuściłam najciekawszy fragment :lol: :lol: :lol:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 09.03.2006 10:31

shtriga napisał(a):Nevjerojatno glupe riječi: (...)Dođi, dođi, hop, hop, ojda, ojda, mrk, mrk, šic, šic, cupa, cupa, zumba, zumba, cikla nikla, cikla rikla, Afrika paprika.

Tłumaczymy? :lol: .

Nieprawdopodobnie głupie słowa: - Teeeż??? 8O :lol:

Dođi, dođi - przyjdź, przyjdź,
hop, hop - w podskokach,
ojda, ojda, - zatańczymy tupanego,
mrk, mrk - mój brunatny Murzynie,
šic, šic - idź, idź, kocie (najwyraźniej ktoś inny do Sevci się próbował przystawiać, podczas gdy ona o swoim Brązowym marzy),
cupa, cupa, zumba, zumba - ach, te piękne afrykańskie rytmy i dźwięki,
cikla nikla, cikla rikla, - poczęstuję cię burakiem, bo masz takie piękne niklowane kolczyki,
Afrika paprika - pojedziemy razem do Afryki palącej jak papryka.

:wink: :lol: :lol: :lol: :wink:
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 09.03.2006 13:04

Jola!!!!!!!!!!!! Jesteś niemożliwa!!!!!!!!!! Boki zrywam :lol: :lol: :lol:
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 09.03.2006 13:59

Moim skroomnym zdaniem powinni Chorwaci wysłać Colonie :D :D przynajmniej by wygrali ;)
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 09.03.2006 15:48

:lol: Jolcia - podoba mi się Twoje tłumaczenie ! :lol: - dosłownie jak zimne piwko po ciężkim dniu :lol:
Przesłuchałam wszystkie piosenki ze stronki Coni i ...bardzo podoba mi się norweska i słoweńska . Ta druga gdyby była zaśpiewana po angielsku oczywiście by mi się nie podobała :lol:
Jareksz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareksz » 09.03.2006 20:17

A tu możecie też ściągnąć klipy oprócz muzyki klipy video.
Dla mnie rewelacyjny jest klip Litewski :lol: :lol: :lol:
Stronka jest aktualizowana na bieżąco...
Nowości wyróżnia duża czcionka.
przyszli laureaci
He He :lol: :lol: :lol:
Co kraj to inne gusta :lol: :lol: :lol:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 09.03.2006 20:57

slapol napisał(a):Powiedzcie proszę...czy Was ta eurowizja naprawdę interesuje???...czy jaja sobie robicie????
Zakładając, że o gustach się nie gada oczywiście...ale jakość muzyczna tej imprezy jest chyba wyczuwalna, 2 - 3 utwory na 50 na normalnym poziomie i to śmieszne "przyjacielskie" głosowanie Helsinki na Sztokholm i odwrotnie, Wiedeń na Berno i odwrotnie , Zagrzeb na Belgrad i odwrotnie....Praga na Bratysławę i odwrotnie.....dla mnie szczyt obłudy, wiadomo, że Bułgar nigdy nie polubi Turka....ale głosy z Sofii - na Ankarę...o Greku i Turku nawet nie wspominam :roll: ...dla mnie czyste jaja...

Nic dodać - nic ująć.
Od siebie więc tylko dodam że czekam kiedy w Eurowizji będą występować sami "Wisniewscy i s-ka" - wtedy to będzie prawdziwy szoł. Bo sam jeden nasz Miachał to zdecydowanie za mało żeby ożywić Eurowizję :lol:

Ale mówiąc całkiem serio to jakkolwiek od dawna nie oglądam Eurowizji (tzn. oglądałem za komuny) bo gusta mi się zmieniły to uważam że ten "konkurs narodów" spełnia pozytywną rolę. Panujaca w nim poprawność polityczna - lekko wymuszona sympatia dla sąsiadów przyczynia się wg mnie do przełamywania wzajemnych nieufności, uprzedzeń i ksenofobii a to zawsze jest plus. Reasumując jakkolwiek poziom artystyczny to żenada to jednak jest pewna korzyść z Eurowizji - więc niech sobie trwa.
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 19.03.2006 09:48

Wchodzę dzisiaj na stronkę http://www.eurowizja.blog.pl/ i co widzę ? 8O
"SERBIA I CZARNOGÓRA - niestety, bardzo zaskakująca i przykra wiadomość przyszła do nas z Serbii i Czarnogóry. Otóż kraj ten wycofał się z udziału w Konkursie Eurowizji 2006.
Powód to oczywiście brak porozumienia pomiędzy mieszkańcami Serbii, a ludnośnią z Czarnogóry w sprawie zwycięstwa preselekcji w tym kraju przez Czarnogórski zespół No Name.

Tak więc Serbii i Czarnogóry już razem na Eurowizji nie zobaczymy. Bardzo prawdobodobne, że ich miejsce w finale zajmie Chorwacja, która w ubiegłym roku zajęła miejsce poza TOP 10, lecz była 11, więc pierwsza w kolejności do zajęcia miejsca w finale po odejściu Serbii i Czarnogóry.
Wiele wskazuje też na to, że w przyszłym roku, na Konkursie Eurowizji 2007 zadebiutują nowe kraje, czyli Serbia oraz Czarnogóra - już jako dwa państwa. " 8O

Potem pocieszająca wiadomość:

"Serbia i Czarnogóra - kraj ten jednak otrzymał jeszcze jedną szansę i weźmie udział w Konkursie Eurowizji. Już jutro (niedziela) odbędą się w nim Narodowe Selekcje (po raz drugi)."

Z jednej strony - Chorwacja byłaby w finale ale z drugiej - naprawdę szkoda by było piosenki "Moja ljubavi" :mrgreen: która mi się baaardzo podoba :lol: - zdecydowanie bardziej od piosenki Severiny, niestety :roll: . Mam nadzieję że No name jednak wystąpi.
Nie wiedziałam że ten sam zespół rok po roku moze reprezentować swój kraj :!:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 20.03.2006 20:42

Z tego samego źródła . Już wszystko wiadomo :(
"Serbia i Czarnogóra - Telewizja Serbska poinformowała już ostatecznie, że Serbia i Czarnogóra nie weźmie udziału w Konkursie Eurowizji 2006 !
Dziś miały odbyć się po raz drugi narodowe preselekcje w tym kraju, lecz nie będą one miały miejsca, ze względu na brak zgody ze strony Telewizji z Czarnogóry.
Tak więc jest już pewne, że reprezentanta Serbii i Czarnogóry na Eurowizji 2006 nie zobaczymy.
Z powodu rezygnacji Serbii i Czarnogóry, jej miejsce w finale zajmuje Chorwacja, która w zeszłym roku była jedenasta !"
No cóż... szkoda :( Wielka szkoda bo piosenka śliczna :cry:
Bbbuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 20.03.2006 21:26

Ano... szkoda :( , bo piosenka bardzo ładna. A poza tym... żeby tak nie mogli się dogadać... też szkoda. :(
Jedyna pociecha, to to, że Chorwacja w finale, ale... w tym roku ta chorwacka reprezentantka... hmmm... :oops: . Ciekawe, które miejsce zajmie. Może to tylko nam tak... dziwnie. :lol:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 20.03.2006 22:39

Pewnie żeby było całkiem zabawnie zajmie wysoką pozycję :nice: :lol:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 20.03.2006 23:38

Tak będzie. Dokładnie jak niedawno ze skazanymi na pożarcie Ich Dziesięcioro.
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 22.03.2006 14:41

Całkiem możliwe...
Niedługo się przekonamy. Kiedy to? Chyba jakoś w maju... to już tylko dwa miesiące. :lol:
I to głosowanie... zawsze jest takie zabawne.
Szkoda, że tym razem Chorwacja nie zagłosuje na Serbię i Czarnogórę, a Serbia na Chorwację...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka