Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Eurotrip 2 - Bałkany 2009

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
7stref
Turysta
Eurotrip 2 - Bałkany 2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) 7stref » 30.08.2009 11:41

Witam!

W piątek w nocy wróciłem z moich wakacji. Postaram się w miarę obiektywnie przedstawić to co zobaczyłem i przeżyłem podczas podróży.

Tras przebiegała tak:

POLSKA
Bory Tucholskie -> Toruń -> Łódź -> Katowice -> Bielsko-Biała - Korbielów

SŁOWACJA
Dolny Kubin - Banska Bistrica - Zvolen - Sahy

WĘGRY
Budapeszt - Letenye

CHORWACJA
Zagrzeb -> Karlovac'ko ;) -> Trogir -> Dubrovnik

CZARNOGÓRA
Herceg Novi - Budva -> Podgorica

ALBANIA
Shkoder -> Tirana -> Durres -> Fier -> Gjiokaster

GRECJA
Ioanina -> Arta -> Patra -> Korynt -> Ateny -> Larissa -> Saloniki

MACEDONIA
Cały czas trasą E75 przez Skopje

SERBIA
E75 = Nis -> Belgrad -> Novi Sad

WĘGRY - SŁOWACJA - POLSKA

Wystartowaliśmy w niedzielę 16 sierpnia ok 5.00 od siebie. Trasa przez Polskę mijała wyjątkowo sprawnie w kierunku południowym. W drugą stronę nad Bałtyk jechały sznury aut. Po prawie 500km byliśmy w Tychach około 11.30 i w tym miejscu podróż prawie się skończyła...

Auto uległo awarii, włączył się tryb awaryjny, zapaliły się kontrolki od świec żarowych i silnika i komunikat - udaj się do warsztatu.. Dodam, że auto ma 2 lata, przebieg 61 tys km w w momencie awarii.. Niestety jako, że stało się w niedzielę, wszystkie serwisy były nieczynne. Przenocowaliśmy w Etapie w Katowicach, a auto w VW naprawili dopiero we wtorek o 16. Uszkodził sie czujnik położenia wałka rozrządu i doładowania turbiny.

Przerwaną podróż wznowiliśmy we wtorek 18 sierpnia o 16, a o 18 byliśmy już na Słowacji. Trasa, którą w tym roku wybrałem spodobała mi się i mogę śmiało ją polecić. Nie ma autostrady, ale jedzie się dość szybko ok 21 przekraczałem już granicę Słowacko/Węgierską. Zrobiło się ciemno więc widoków zero.. Droga natomiast puściutka, Nie udało mi się trafić na obwodnicę Budapesztu więc przejechałem przez miasto. Dalej było już tylko dobrze, pusta autostrada i o 00.20 byłem już na przejściu Węgry/Cro.. Na wysokości Chorwackie Ogulina na MOPie zrobiliśmy sobie 3godzninna przerwę na sen. Ludzie na parkingu spali wszędzie: obok aut, na ławkach ;-)

ok 10.00 dotarliśmy do tak lubianego przez Nas Trogiru. W tym roku mieliśmy apartament w Segecie po 55 euro za dobe. Standard wiadomo miodzio. do morza i restauracji minuta :D

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.08.2009 11:46

Się zapowiada . . . . :D
Zasiadam do czytelni
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 30.08.2009 12:44

Jestem druga :D mam nadzieję że będą fotki :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.08.2009 12:48

Czekam niecierpliwie na ciąg dalszy, szczególnie po Grecji. :)
7stref
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 7stref » 30.08.2009 13:12

CD

Jest środa 19 sierpnia, moje Kochanie wyraźnie zmęczone idzie spać, a ja wyraźnie podekscytowany przybyciem na miejsce wybieram się na zakupy. W kasie zostawiam ok 200zł, ale kupuję masę piwa, mięsa itp to samo co w Polsce. Czas przejazdu Seget - Trogir do Kerum na Ciovo i powrót zajmują 2 godziny, same zakupy 10minut. Wykupuję na piątek spływ pontonowy na Cetinie (rafting). Koszt 460 kun za dwie osoby. w dalszej części dnia udajemy się na plażę i zachwycamy się cieplutką wodą dużą ilością miejsca do opalania ;) woda troszkę mniej czysta niż rok temu, ale wina lokalizacji w zatoce.. wieczorkiem grill z cykadami ;) kolejny dzień

20 sierpnia, plażujemy, potem jedziemy w kierunku Primostenu na przejażdżkę, trafiamy na pożar i przyglądamy się sprawnej akcji gaszenia pożaru przez samoloty

WIDOK NA TROGI I CIOVO Z POBLISKICH WZGÓRZ
Obrazek

TROSZKĘ SŁONKO GRZAŁO ;)
Obrazek

21 dzień oczekiwany - RAFTING!!

o 13.30 przybywamy w umówione miejsce 8km od Omisia. Na miejscu organizatorzy biegle mówią po angielsku wszystko jasne, wsiadamy do autobusu i jedziemy ok 30km po drodze, której bałem się autem jechać, a tu wleczemy się nad przepaściamy autokarem, który każdy zakręt łamie na 2-3 razy !!

Sam spływ cudowny :) polecam każdemu również z dziećmi powyżej 6-7 lat. Dużo frajdy sprawiało nam pokonywanie małych wodospadów w pontonie, a potem przejście przez jaskinię i przepłynięcie wpław podziemnego jeziorka z wodą o temp 8-10'C ;-) potem skok do wody z wysokości ok 7-8m miodzik.. podczas spływu przez około 3-4 godziny rozmawiam z Chorwatem (sternikiem) o ich historii, życiu itp bardzo miło było :)

Obrazek
wieczorem wypiłem 2 piwa i padłem 8)

Sobota i niedziela plażowanie i odpoczynek, w niedzielę wieczorem trzeba było powoli się pakować. W stronę GRECJI wyruszymy w poniedziałek 24 sierpnia z Trogiru o 5.00 rano.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.08.2009 09:53

Aneta.K napisał(a):Jestem druga :D mam nadzieję że będą fotki :wink:

Jeszcze więcej fotek...

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies