Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Eurotrip 2 - Bałkany 2009

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
7stref
Turysta
Eurotrip 2 - Bałkany 2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) 7stref » 30.08.2009 10:41

Witam!

W piątek w nocy wróciłem z moich wakacji. Postaram się w miarę obiektywnie przedstawić to co zobaczyłem i przeżyłem podczas podróży.

Tras przebiegała tak:

POLSKA
Bory Tucholskie -> Toruń -> Łódź -> Katowice -> Bielsko-Biała - Korbielów

SŁOWACJA
Dolny Kubin - Banska Bistrica - Zvolen - Sahy

WĘGRY
Budapeszt - Letenye

CHORWACJA
Zagrzeb -> Karlovac'ko ;) -> Trogir -> Dubrovnik

CZARNOGÓRA
Herceg Novi - Budva -> Podgorica

ALBANIA
Shkoder -> Tirana -> Durres -> Fier -> Gjiokaster

GRECJA
Ioanina -> Arta -> Patra -> Korynt -> Ateny -> Larissa -> Saloniki

MACEDONIA
Cały czas trasą E75 przez Skopje

SERBIA
E75 = Nis -> Belgrad -> Novi Sad

WĘGRY - SŁOWACJA - POLSKA

Wystartowaliśmy w niedzielę 16 sierpnia ok 5.00 od siebie. Trasa przez Polskę mijała wyjątkowo sprawnie w kierunku południowym. W drugą stronę nad Bałtyk jechały sznury aut. Po prawie 500km byliśmy w Tychach około 11.30 i w tym miejscu podróż prawie się skończyła...

Auto uległo awarii, włączył się tryb awaryjny, zapaliły się kontrolki od świec żarowych i silnika i komunikat - udaj się do warsztatu.. Dodam, że auto ma 2 lata, przebieg 61 tys km w w momencie awarii.. Niestety jako, że stało się w niedzielę, wszystkie serwisy były nieczynne. Przenocowaliśmy w Etapie w Katowicach, a auto w VW naprawili dopiero we wtorek o 16. Uszkodził sie czujnik położenia wałka rozrządu i doładowania turbiny.

Przerwaną podróż wznowiliśmy we wtorek 18 sierpnia o 16, a o 18 byliśmy już na Słowacji. Trasa, którą w tym roku wybrałem spodobała mi się i mogę śmiało ją polecić. Nie ma autostrady, ale jedzie się dość szybko ok 21 przekraczałem już granicę Słowacko/Węgierską. Zrobiło się ciemno więc widoków zero.. Droga natomiast puściutka, Nie udało mi się trafić na obwodnicę Budapesztu więc przejechałem przez miasto. Dalej było już tylko dobrze, pusta autostrada i o 00.20 byłem już na przejściu Węgry/Cro.. Na wysokości Chorwackie Ogulina na MOPie zrobiliśmy sobie 3godzninna przerwę na sen. Ludzie na parkingu spali wszędzie: obok aut, na ławkach ;-)

ok 10.00 dotarliśmy do tak lubianego przez Nas Trogiru. W tym roku mieliśmy apartament w Segecie po 55 euro za dobe. Standard wiadomo miodzio. do morza i restauracji minuta :D

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.08.2009 10:46

Się zapowiada . . . . :D
Zasiadam do czytelni
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 30.08.2009 11:44

Jestem druga :D mam nadzieję że będą fotki :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.08.2009 11:48

Czekam niecierpliwie na ciąg dalszy, szczególnie po Grecji. :)
7stref
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 7stref » 30.08.2009 12:12

CD

Jest środa 19 sierpnia, moje Kochanie wyraźnie zmęczone idzie spać, a ja wyraźnie podekscytowany przybyciem na miejsce wybieram się na zakupy. W kasie zostawiam ok 200zł, ale kupuję masę piwa, mięsa itp to samo co w Polsce. Czas przejazdu Seget - Trogir do Kerum na Ciovo i powrót zajmują 2 godziny, same zakupy 10minut. Wykupuję na piątek spływ pontonowy na Cetinie (rafting). Koszt 460 kun za dwie osoby. w dalszej części dnia udajemy się na plażę i zachwycamy się cieplutką wodą dużą ilością miejsca do opalania ;) woda troszkę mniej czysta niż rok temu, ale wina lokalizacji w zatoce.. wieczorkiem grill z cykadami ;) kolejny dzień

20 sierpnia, plażujemy, potem jedziemy w kierunku Primostenu na przejażdżkę, trafiamy na pożar i przyglądamy się sprawnej akcji gaszenia pożaru przez samoloty

WIDOK NA TROGI I CIOVO Z POBLISKICH WZGÓRZ
Obrazek

TROSZKĘ SŁONKO GRZAŁO ;)
Obrazek

21 dzień oczekiwany - RAFTING!!

o 13.30 przybywamy w umówione miejsce 8km od Omisia. Na miejscu organizatorzy biegle mówią po angielsku wszystko jasne, wsiadamy do autobusu i jedziemy ok 30km po drodze, której bałem się autem jechać, a tu wleczemy się nad przepaściamy autokarem, który każdy zakręt łamie na 2-3 razy !!

Sam spływ cudowny :) polecam każdemu również z dziećmi powyżej 6-7 lat. Dużo frajdy sprawiało nam pokonywanie małych wodospadów w pontonie, a potem przejście przez jaskinię i przepłynięcie wpław podziemnego jeziorka z wodą o temp 8-10'C ;-) potem skok do wody z wysokości ok 7-8m miodzik.. podczas spływu przez około 3-4 godziny rozmawiam z Chorwatem (sternikiem) o ich historii, życiu itp bardzo miło było :)

Obrazek
wieczorem wypiłem 2 piwa i padłem 8)

Sobota i niedziela plażowanie i odpoczynek, w niedzielę wieczorem trzeba było powoli się pakować. W stronę GRECJI wyruszymy w poniedziałek 24 sierpnia z Trogiru o 5.00 rano.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.08.2009 08:53

Aneta.K napisał(a):Jestem druga :D mam nadzieję że będą fotki :wink:

Jeszcze więcej fotek...

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone