Składane wnioski w czerwcu. Oczekiwanie siedem dni roboczych.Onlyhope napisał(a):Pytanie dla Wrocławian, złożyłam e-mailowo wniosek o wydanie karty EKUZ ja do Wrocławskiego oddziału , chłopak do Wałbrzyskiego. On dostał kartę po 3 dniach poleconym, a ja nadal czekam i nic...zaczynam się martwić. Jak długo czekaliście na swoje karty ?
endryu napisał(a):Składane wnioski w czerwcu. Oczekiwanie siedem dni roboczych.Onlyhope napisał(a):Pytanie dla Wrocławian, złożyłam e-mailowo wniosek o wydanie karty EKUZ ja do Wrocławskiego oddziału , chłopak do Wałbrzyskiego. On dostał kartę po 3 dniach poleconym, a ja nadal czekam i nic...zaczynam się martwić. Jak długo czekaliście na swoje karty ?
numenius napisał(a):Nie ma obowiązku posiadania karty EKUZ, ale dobrze ja mieć niezależnie od wykupionego (jak kto chce) dodatkowego ubezpieczenia. Podstawowa różnica jest taka, że przy podstawowej opiece medycznej w oznakowanych placówkach służby zdrowia w Cro, po okazaniu karty nie zapłacimy za usługę medyczną, a oni sobie to rozliczą z naszym NFZ-em, a przy wielu ubezpieczeniach trzeba samemu zapłacić, wziąć rachunek i dopiero po powrocie dochodzić zwrotu od ubezpieczyciela. Oczywiście nie jest to regułą, bo są też dobre ubezpieczenia znanych towarzystw, które też załatwiają sprawę bezgotówkowo, ale te przeważnie są droższe.
Co do wrocławskiego NFZ, wysłałem wnioski mailem chyba 7-go lipca, 17-go dzwoniłem (rano). Kobieta odpisała mój nr telefonu, imię. Około 15-tej oddzwoniła inna kobieta i potwierdziła mi, że 17-go wysłano do mnie karty listem poleconym. Wyjeżdżamy w sobotę, więc liczę, że dojdą do piątku. W ubiegłym roku byłem osobiście, po wejściu do biura zajęło to (4 karty) 15 minut, w tym roku nie miałem czasu na osobista wizytę, ale myślę, że dojdą. Mam też dodatkowe ubezpieczenie.
Z przyczyn obiektywnych życzę Wam wszystkim, aby nigdy nie było potrzeby korzystania z EKUZ ani z innych ubezpieczeń.
i nazwisko i obiecała, że na pewno do 15-tej ktoś się ze mnę skontaktuje
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne