Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 08.06.2006 10:12

Witam :)
Może ktoś z Was się orientuje czy w Chorwacji jest honorowana europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego, wydawana przez nasz NFZ?
No i w ogóle fajnie by było poznać opinię na jej temat od osób, które miały to nieszczęście z niej korzystać, czy warto jest sobie ją wyrobić, czy jednak lepiej jest wyłozyć pieniądze na ubezpieczenie w podróży, bo np. tą kartą można sobie co najwyżej ...yhyyym... podetrzeć? :)
robert_z
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_z » 08.06.2006 10:31

Obawiam się że taka karta może się tylko przydać w granicach UE, jadąc do Chorwacji należy się osobno ubezpieczyć od KL i NNW.
Malenna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malenna » 08.06.2006 10:34

Niestety EKUZ obejmuje tylko kraje Unii Europejskiej oraz EFTA: Islandia, Lichtenstein i Norwegia. Do Chorwacji nieprzydatna.
izawaw
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) izawaw » 08.06.2006 11:08

padre
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) padre » 08.06.2006 11:23

Jadąc do Austrii w tym roku wyrobiłem te karty dla całej rodzinki, na szczęście się nie przydały.
Co prawda syn koleżanki złamał rękę i wylądował w szpitalu ale o kartę z NFZ nikt nawet nie zapytał, poprosili za to o nr polisy ubezpieczeniowej ;) Całość pokryła ubezpieczalnia, wolę nie myśleć co by były gdyby rachunki miało regulować NFZ... mogłoby się okazać, że za większość i tak trzeba zapłacić z własnej kieszonki.

Moim zdaniem do chorwacji karta jest zbędna, wystarczy paszport żeby skorzystać z pomocy lekarskiej. W przypadku hospitalizacji zapewne niezbędna będzie polisa.

ps. karta z NFZ wydawana jest na okres 1 miesiąca, trzeba złożyć wniosek w oddziale NFZ, udokumentować zapłatę składek zdrowotnych i odstać swoje w kolejce... karty wydają "od ręki".
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 09.06.2006 07:36

Do Chorwacji karta jest niepotrzebna ponieważ takie uprawnienia mamy tam i bez karty.
beata118
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata118 » 09.06.2006 13:03

Łukasz napisał(a):Do Chorwacji karta jest niepotrzebna ponieważ takie uprawnienia mamy tam i bez karty.

Jesteś pewien? bo w ubiegłym roku druk E111 był tylko na kraje tranzytowe a NFZ informował że nie ma podpisanych umów z Chorwacja i należy się ubezpieczać. trzy lata temu korzystaliśmy z wizyty lekarskiej i spisano nasze numery paszportów (oprócz tego mieliśmy polisę nikt jej nie chciał) ale to był 3 lata temu.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 09.06.2006 13:25

Łukasz napisał(a):Do Chorwacji karta jest niepotrzebna ponieważ takie uprawnienia mamy tam i bez karty.

Właśnie jestem po załatwianiu Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ) . W Chorwacji według naszego NFZ-wia należy indywidualnie wykupić ubezpieczenie KL ( Kosztów Leczenia) natomiast EKUZ kazali mi wyrobić dla całej rodziny na ... WŁOCHY ?! Jadę do Medulin i Pani mówi : w razie czego ma Pan do Unijnego szpitala 100 km. Skorzystałem z rady wyrobiłem EKUZ dla siebie, żony i córki. Karta jest ważna tylko - 2 miesiące , należy więc dokładnie określić datę pobytu z granicą. Osoba dorosła pracująca dołacza do wniosku pobranego ze stron NFZ druk RMUA, natomiast dziecko druk ZCZA ( do pobrania u pracodawcy ) . Wysłałem wszystko priorytetem we wtorek, dziś piątek dostałem wyrobione karty do domu listem zwrotnym. Może komuś pomogą te informacje. ( Karty EKUZ są BEZPŁATNE ) . Pozdrawiam
Artur

PS. Karta EKUZ obowiązuje w całej Unii , zarówno na tranzyt , jak i kraj docelowy.
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 09.06.2006 14:58

Bahama napisał(a):

Właśnie jestem po załatwianiu Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ) . W Chorwacji według naszego NFZ-wia należy indywidualnie wykupić ubezpieczenie KL ( Kosztów Leczenia) natomiast EKUZ kazali mi wyrobić dla całej rodziny na ... WŁOCHY ?! Jadę do Medulin i Pani mówi : w razie czego ma Pan do Unijnego szpitala 100 km. Skorzystałem z rady wyrobiłem EKUZ dla siebie, żony i córki. Karta jest ważna tylko - 2 miesiące , należy więc dokładnie określić datę pobytu z granicą. Osoba dorosła pracująca dołacza do wniosku pobranego ze stron NFZ druk RMUA, natomiast dziecko druk ZCZA ( do pobrania u pracodawcy ) . Wysłałem wszystko priorytetem we wtorek, dziś piątek dostałem wyrobione karty do domu listem zwrotnym. Może komuś pomogą te informacje. ( Karty EKUZ są BEZPŁATNE ) . Pozdrawiam
Artur

PS. Karta EKUZ obowiązuje w całej Unii , zarówno na tranzyt , jak i kraj docelowy.

Ile jest ważna karta. Bo tu są 2 sprzecznae informacje. O co chodzi ze ściąganiem druków RMUA?
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 09.06.2006 15:13

Tak jak pisałem karta jest ważna 2 miesiące od jej wystawienia, a druk RMUA dołączamy do wniosku pobranego ze stron NFZ. RMUA dostaje się od pracodawcy. Można też załatwić inaczej , jeśli osobiście odbiera się EKUZ, wystarczy przy oddaniu wniosku pokazać aktualnie podbite książeczki zdrowia - teraz trzeba podobno podbijać co miesiąc.
Andrzej_Krak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej_Krak » 09.06.2006 19:43

Trochę wiadomości na ten temat znajduje się na http://www.ambasadapoljska.hr/pl/info_dla_przy.htm#4
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 09.06.2006 19:59

Bahama napisał(a):Tak jak pisałem karta jest ważna 2 miesiące od jej wystawienia, a druk RMUA dołączamy do wniosku pobranego ze stron NFZ. RMUA dostaje się od pracodawcy. Można też załatwić inaczej , jeśli osobiście odbiera się EKUZ, wystarczy przy oddaniu wniosku pokazać aktualnie podbite książeczki zdrowia - teraz trzeba podobno podbijać co miesiąc.

Jeżeli chodzi omnie i męża to wiem , a dziecku jakie potrzebne są załączniki do wniosku. Będę odbierać osobiście.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 10.06.2006 05:58

Jeśli wysyłasz do NFZ dziecku potrzebne jest ZCZA ( od pracodawcy). Jesli osobiście to może być rodzinna książeczka zdrowia + jesli chodzi już do szkoły - legitymacja.
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 10.06.2006 14:34

Dziękuję za wyczerpujace informacje, we wrorek idę załatwiać.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 12.06.2006 07:14

No to wygląda, że umowa z Chorwacją dalej obowiązuje, a to , że NFZ o tym nie wie. Oni wielu rzeczy nie wiedzą.
Oile kojarze na karcie jest wbita data wazności. Tylo emeryci dostają 5-letnie
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone