Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

EURO z bankomatu?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2019 09:50

Ale chyba chodziło o wypłatę w euro. W Polsce są bankomaty Euronetu, w których można wypłacić euro. Być może w Chorwacji też są, ale o to trzeba pytać u operatora bankomatów.
Inna sprawa, że podawana cena w euro przez gospodarzy jest wygodna dla wszystkich, ale równowartość w kunach też przyjmują. Przynajmniej ja z tym nie miałem problemów. Więc może warto zapytać i zaoszczędzić przy podwójnym przewalutowaniu.
Kamas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kamas » 05.08.2019 10:12

Zdecydowałem się na wypłatę w bankomacie z konta w zlotowkach. Przelicznik to 0.63 kuny więc całkiem ok. Sprawdzałem w bankomacie chorwackiego banku
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.08.2019 16:38

Kamas napisał(a):Mam do Was pilne pytanie. Nigdzie nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi. Czy w Chorwackich bankomatach jest możliwość wypłaty euro? Pytam, bo mam konto walutowe właśnie w euro

Jak masz w planie zwiedzić Split, to bankomat z euro znajdziesz.
bankomaty-i-banki-w-chorwacji-t18183.html#p2072785
Kamas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kamas » 06.08.2019 06:38

Dziękuję za informację. Nie orientujesz się czy ten bankomat w Splicie pobiera prowizję od transakcji?
kamikaze70
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamikaze70 » 29.08.2019 22:53

Janusz Bajcer napisał(a):
Kamas napisał(a):Mam do Was pilne pytanie. Nigdzie nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi. Czy w Chorwackich bankomatach jest możliwość wypłaty euro? Pytam, bo mam konto walutowe właśnie w euro

Jak masz w planie zwiedzić Split, to bankomat z euro znajdziesz.
bankomaty-i-banki-w-chorwacji-t18183.html#p2072785

Z tymi chorwackimi bankomatami z Euro p. Januszu to nie jest tak różowo. Byliśmy za poradą przy wskazanym w Sesvete (potrzebowałem dobrać 50 Ojro do hotelu na Wegry). Jest tam osobny bankomat do wypłaty Euro (obok dwa "normalne" z kunami), ale niestety karcie Revoult nie wydał. Jak się okazało, i wytłumaczyła nam obsługa banku, jest on tylko dla posiadaczy karty i konta banku Żagrebacka banka.

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 30.08.2019 16:29 przez kamikaze70, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.08.2019 13:28

kamikaze70 napisał(a):Z tymi chorwackimi bankomatami z Euro p. Januszu to nie jest tak różowo.

Oficjalną walutą w Chorwacji jest kuna, więc nie jest dziwne, że z euro nie jest tak różowo.
Ale może już niedługo będzie, bo Chorwacja zamierza zmienić swoją walutę na euro.
robur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robur » 30.08.2019 17:17

Kamas napisał(a):Zdecydowałem się na wypłatę w bankomacie z konta w zlotowkach. Przelicznik to 0.63 kuny więc całkiem ok. Sprawdzałem w bankomacie chorwackiego banku

Skoro uważasz, że jak bank kroi Cię na 7% to jest ok
według mnie to jest bandycki kurs
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 02.12.2019 23:43

Tak jeszcze w kwestii Pekao SA i wypłat w bankomatach EURO. Mam konto w tym banku od lat. Od jakiegoś czasu mam również w tym banku konto w EURO i kantor internetowy. Jak Pekao SA był jeszcze w grupie Uni Credit była to super sprawa. W bankomatach
tej grupy nie było prowizji przy wypłacie jedynie spread w walutach poza EURO. EURO szło z konta na którym było EURO :) Jak potrzebowałem to dokupowałem sobie EURO nawet będąc na wakacjach. Niestety obecnie już tak różowo nie jest. W tym roku bank zrobił wielką akcję, że za wypłaty za granicą nie pobierają prowizji. Owszem nie pobierali ale nie zająknęli się przy tym, że banki z których bankomatów korzystało się swoją prowizję pobierały. Czy to w Austrii wypłacając EURO czy też w Chorwacji przy okazji wypłaty kun. Gdybym wczytał się w warunki promocji to być może wyłapałbym to przed wyjazdem. A tak wyszło to w trakcie wyjazdu. Tak na marginesie po wakacjach poszedłem z dowodami wypłat z bankomatów wyjaśnić sprawę do banku i ... panie były mocno zdziwione, że prowizja została pobrana. Obiecały sprawdzić sprawę. Po jakiś dwóch godzinach był telefon z banku z wyjaśnieniami jak wyżej - czyli, że swojej prowizji nie pobrało Pekao SA a inne banki już tak i tak ma być.
Dracro
Croentuzjasta
Re: Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dracro » 19.06.2020 19:00

Może ktoś polecić jakiś bezpieczny bankomat w Słowacji w pobliżu autostrady, żeby bez strachu wybrać w środku nocy euro?
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 19.06.2020 19:27

Dracro napisał(a):Może ktoś polecić jakiś bezpieczny bankomat w Słowacji w pobliżu autostrady, żeby bez strachu wybrać w środku nocy euro?

Serio szukasz bezpiecznego bankomatu ?? To nie był żart ? Co znaczy bezpieczny (bez nakładki) ?
Dracro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dracro » 19.06.2020 20:27

To znaczy taki, w którym można w środku nocy spokojnie wybrać większą gotówkę bez obawy, że z za winkla wyjdzie jakiś ciemny typ. Chodziło mi nie o bezpieczny bankomat tylko o bankomat w jakimś bezpiecznym miejscu. Nie wiem.. stacja benzynowa, restauracja itp...
maniieek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniieek » 19.06.2020 20:34

Dracro napisał(a):To znaczy taki, w którym można w środku nocy spokojnie wybrać większą gotówkę bez obawy, że z za winkla wyjdzie jakiś ciemny typ. Chodziło mi nie o bezpieczny bankomat tylko o bankomat w jakimś bezpiecznym miejscu. Nie wiem.. stacja benzynowa, restauracja itp...

Wejdz w google maps, wpisz bankomaty bedziesz widzial jak sa rozlokowane. Pozdrawiam
Dracro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dracro » 19.06.2020 21:13

Wcale nie jest takie proste. Wzdłuż całej autostrady na żadnej stacji ani na zadnym mop'ie nie ma bankomatu. Trzeba zjechać do jakiegoś miasteczka i poszukać. Jak się nie zna miasta to nie wiadomo jak sytuacja wygląda w nocy w okolicy przypadkowego bankomatu.
maniieek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniieek » 19.06.2020 21:21

Karta Revolut i masz problem rozwiazany
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 19.06.2020 21:25

Ja wypłacam Euro podczas przejazdu przez Słowenię. Na Słowacji nie chce mi się zjeżdżać z autostrady i szukać bankomatu a Słowenię przejeżdżamy znaną na forum mijanką przez Landave i tam właśnie wybieramy gotówkę. Jak chcesz to dam dokładniejsze namiary na bankomat.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone