Midas napisał(a):Zastanawiam się nad każdym rozwiązaniem,które obnizy koszty imprezy.
Może lepiej korzystać na miejscu z kart bankomatowych ,i nie chodzi mi tylko o płacenie kartą robiąc zakupy.Myślę ,że taniej może wyjść wybierając kuny z bankomatu.Po pierwsze tylko raz dokonujemy przwalutowania, po drugie rozlicznia kart przychodzą w dolarach,a ten przynajmniej na razie nie wariuje jak EURO.
Ktoś juz może to liczył.
SNIPER napisał(a):Midas napisał(a):Zastanawiam ....
Rok temu była mocna dyskusja na ten temat. Z grubsza... wówczas ktoś powiedział, że lepiej jest posługiwać sie kartą MasterCard, ponieważ przewalutowanie jest jedno: na złotówki.
Natomiast Visa przelicza najpierw na euro, potem na złotówki.
Ja zawsze wypłacam gotówkę "miejscową" z bankomatu, a euro "żywe" trzymam jako żelazną rezerwę na niespodziewane.
dg napisał(a):Visa przelicza kuny na dolce a potem na zety.
Maestro i Mastercard przelicza kuny na euro i potem na zety.
Midas napisał(a):Zastanawiam się nad każdym rozwiązaniem,które obnizy koszty imprezy.
Wiadamo ,że za kwatery płaci sie w EURO więc tutaj nie specjalnie da się coś zrobić ,drogo i już.
Ale już koszty pobytu poza noclegiem ,te typowo finansowe.Może lepiej korzystać na miejscu z kart bankomatowych ,i nie chodzi mi tylko o płacenie kartą robiąc zakupy.Myślę ,że taniej może wyjść wybierając kuny z bankomatu.Po pierwsze tylko raz dokonujemy przwalutowania, po drugie rozlicznia kart przychodzą w dolarach,a ten przynajmniej na razie nie wariuje jak EURO.
Ktoś juz może to liczył.
wtak napisał(a):apropos kart Visa; upewnijcie się drodzy forumowicze, bo wg moich informacji walutę przelicza się najpierw na USD a potem na euro a potem na złotówki . Ktoś już o tym pisał.
A jeśli chodzi o zmniejszenie kosztów to duża "trumienka" na dach i można przywieźć prawie wszystko od makaronu po masło . Na miejscu kuny wydaje się jedynie na wino .
Wysoki kurs euro to też karta przetargowa przy negocjacji ceny; ja w każdym razie stargowałem opłatę za apt ze względu właśnie na kurs euro.
W 2002 było jednak taniej to fakt
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne