Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

EURO szaleństwo!!!!!!!!!!!!!!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marconi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marconi » 05.02.2004 20:24

8O
Przy tak rosnącym kursie euro należy się spodziewać, że w niedługim czasie kurs tej waluty osiągnie poziom 5 zł. 8O
Tegoroczny pobyt w Chorwacji zapowiada się znacznie droższy niż w latach ubiegłych z uwagi na to że Chorwaci przeliczają wszystko na euro a znając ich na pewno nie obnizyli cen euro a wręcz podnieśli je.
Przy takim krajobrazie wydarzeń wakacje w Chorwacji staną pod wielkim znakiem zapytania :?:
Oby do lata cena euro trochę zmalała bo inaczej wielu z nas będzie musiała zrezygnować z pobytu w tej przpięknej krainie z wielkim smutkiem. :cry:
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 05.02.2004 20:58

Patrz temat - " Utracona Chorwacja"
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 06.02.2004 00:47

Lepiej nie patrz tam..."ściana płaczu" :!:
8)
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 06.02.2004 07:58

[quote="SNIPER"]Lepiej nie patrz tam..."ściana płaczu" :!:
8)[/quote]

Dokładnie.
Pesymiści podcinają sobie żyły.
Optymiści , ne ma problema ,jakoś to będzie.
Realiści ........to sie okaże. :arrow:
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 06.02.2004 08:00

A ja swoje. Wybitni ekonomiści przed referendum pisali, że jak nie wejdziemy do UE to kurs złotego może dobić nawet do 5 zł. Bo jak wejdziemy to ho ho . Może ich odnależć i spytać gdzie jest to hoho i dlaczego Euro kosztuje już prawie 5 zł?
MariuszLo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MariuszLo » 06.02.2004 09:32

Trzeba jechać do USA. Dolar jakoś nie podrożał
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 06.02.2004 10:13

Zastanawiam się nad każdym rozwiązaniem,które obnizy koszty imprezy.
Wiadamo ,że za kwatery płaci sie w EURO więc tutaj nie specjalnie da się coś zrobić ,drogo i już.
Ale już koszty pobytu poza noclegiem ,te typowo finansowe.Może lepiej korzystać na miejscu z kart bankomatowych ,i nie chodzi mi tylko o płacenie kartą robiąc zakupy.Myślę ,że taniej może wyjść wybierając kuny z bankomatu.Po pierwsze tylko raz dokonujemy przwalutowania, po drugie rozlicznia kart przychodzą w dolarach,a ten przynajmniej na razie nie wariuje jak EURO.
Ktoś juz może to liczył.
:wink:
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 06.02.2004 10:21

Midas napisał(a):Zastanawiam się nad każdym rozwiązaniem,które obnizy koszty imprezy.
Może lepiej korzystać na miejscu z kart bankomatowych ,i nie chodzi mi tylko o płacenie kartą robiąc zakupy.Myślę ,że taniej może wyjść wybierając kuny z bankomatu.Po pierwsze tylko raz dokonujemy przwalutowania, po drugie rozlicznia kart przychodzą w dolarach,a ten przynajmniej na razie nie wariuje jak EURO.
Ktoś juz może to liczył.

Rok temu była mocna dyskusja na ten temat. Z grubsza... wówczas ktoś powiedział, że lepiej jest posługiwać sie kartą MasterCard, ponieważ przewalutowanie jest jedno: na złotówki.
Natomiast Visa przelicza najpierw na euro, potem na złotówki. 8O
Ja zawsze wypłacam gotówkę "miejscową" z bankomatu, a euro "żywe" trzymam jako żelazną rezerwę na niespodziewane.
8)
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 06.02.2004 11:19

SNIPER napisał(a):
Midas napisał(a):Zastanawiam ....

Rok temu była mocna dyskusja na ten temat. Z grubsza... wówczas ktoś powiedział, że lepiej jest posługiwać sie kartą MasterCard, ponieważ przewalutowanie jest jedno: na złotówki.
Ja zawsze wypłacam gotówkę "miejscową" z bankomatu, a euro "żywe" trzymam jako żelazną rezerwę na niespodziewane.
8)

pozwolę sobie na male sprostowanko...
Visa przelicza kuny na dolce a potem na zety.
Maestro i Mastercard przelicza kuny na euro i potem na zety.
Nie wiem tylko jak idzie kuna do Euro bo jezeli nie drożeje to może rozliczać się kunach kupionych na miejscu???
A jeżeli kuna idzie taj jak Euro to juz gorzej :cry:
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 06.02.2004 12:13

dg napisał(a):Visa przelicza kuny na dolce a potem na zety.
Maestro i Mastercard przelicza kuny na euro i potem na zety.

No to pięknie..."jak nie kijem go to pałą" :cry:

Ciekawe jak wychodzi zakup kun za złotówki?
Ale podejrzewam, że chyba jeszcze bardziej nieciekawie wobec takich skoków złotówki.
Cosik coraz bardziej niepewna ta nasza waluta :oops:
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 06.02.2004 12:42

[quote="SNIPER"][quote="Midas"]Zastanawiam się nad każdym rozwiązaniem,które obnizy koszty imprezy.
Może lepiej korzystać na miejscu z kart bankomatowych ,i nie chodzi mi tylko o płacenie kartą robiąc zakupy.Myślę ,że taniej może wyjść wybierając kuny z bankomatu.Po pierwsze tylko raz dokonujemy przwalutowania, po drugie rozlicznia kart przychodzą w dolarach,a ten przynajmniej na razie nie wariuje jak EURO.
Ktoś juz może to liczył.
:wink:[/quote]
8)[/quote]

Mam troszkę inne informacje jeśli chodzi o przeliczanie walut i prowizje.
W moim banku wygląda to następująco.Korzystam z kart Visa Electron i Visa Classic. Pytałem w banku i na 100 % rozliczenia są tylko w USD. Natomiast jeśli chodzi o prowizje:

transakcje bezgotówkowe wypłata z bankomatu
VISA Electron brak 3% nie mniej niż 10 zł

Visa Classic 1 % 3% nie mniej niż 10 zł

Pozdrofionka. :arrow:
wtak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtak » 16.02.2004 10:18

apropos kart Visa; upewnijcie się drodzy forumowicze, bo wg moich informacji walutę przelicza się najpierw na USD a potem na euro a potem na złotówki :evil: . Ktoś już o tym pisał.
A jeśli chodzi o zmniejszenie kosztów to duża "trumienka" na dach i można przywieźć prawie wszystko od makaronu po masło :) . Na miejscu kuny wydaje się jedynie na wino :) :).
Wysoki kurs euro to też karta przetargowa przy negocjacji ceny; ja w każdym razie stargowałem opłatę za apt ze względu właśnie na kurs euro. :)
W 2002 było jednak taniej to fakt
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 16.02.2004 11:28

Przy kartach ViSA nic na Euro się nie przelicza.Może jakieś szczególne przypadki gdy rachunek do karty VISA jest prowadzony w EURO. Normalnie VISA przelicza KN na USD i W USD przychodzi obciążenie na polski bank, który z kolei Ciebie obciąża w PLN.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 16.02.2004 14:39

Midas napisał(a):Zastanawiam się nad każdym rozwiązaniem,które obnizy koszty imprezy.
Wiadamo ,że za kwatery płaci sie w EURO więc tutaj nie specjalnie da się coś zrobić ,drogo i już.
Ale już koszty pobytu poza noclegiem ,te typowo finansowe.Może lepiej korzystać na miejscu z kart bankomatowych ,i nie chodzi mi tylko o płacenie kartą robiąc zakupy.Myślę ,że taniej może wyjść wybierając kuny z bankomatu.Po pierwsze tylko raz dokonujemy przwalutowania, po drugie rozlicznia kart przychodzą w dolarach,a ten przynajmniej na razie nie wariuje jak EURO.
Ktoś juz może to liczył.

Ależ czlowieku... rany Boskie co Ty piszesz :) przeciez wybierajac kase z bankomatu tez przechodzisz przez EURO bo tak przeliczaja nasze banki! :( :( :( :(
Rok temu czy dwa widzialem w moim Banku(tym z ktorego korzystam) takie pismo skierowane z NBP ze wszytkie tranzakcje wykonywane na rachunkach kart platniczych beda przeliczane poprzez EURO.

PIotr
Ostatnio edytowano 16.02.2004 14:44 przez Piotr Lutynski, łącznie edytowano 1 raz
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 16.02.2004 14:41

wtak napisał(a):apropos kart Visa; upewnijcie się drodzy forumowicze, bo wg moich informacji walutę przelicza się najpierw na USD a potem na euro a potem na złotówki :evil: . Ktoś już o tym pisał.
A jeśli chodzi o zmniejszenie kosztów to duża "trumienka" na dach i można przywieźć prawie wszystko od makaronu po masło :) . Na miejscu kuny wydaje się jedynie na wino :) :).
Wysoki kurs euro to też karta przetargowa przy negocjacji ceny; ja w każdym razie stargowałem opłatę za apt ze względu właśnie na kurs euro. :)
W 2002 było jednak taniej to fakt

Co maslo.... w tych temperaturach????? :D :D :D 8O 8O 8O
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone