napisał(a) tgniw » 18.02.2009 21:21
Janusz Bajcer napisał(a):tgniw napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):Wszedłem na chwilkę na forum NNS
Poczytałem kilka postów i widzę, że większość naturystów jednak pisze z "ogonkami"
Drogi Januszu!
A czy wchodząc na NNS zastosowałeś się do panującej tam niepisanej zasady, i przed wejściem zdjąłeś z siebie ubranie?
Przepraszam za małe OT ale muszę odpowiedzieć
O niepisanej zasadzie nie wiedziałem, ale gdybym zdjął ubranie w domu przed komputerem, żona pewnie zadzwoniłaby po lekarza psychiatrę
Skąd ten pesymizm? A może byłoby inaczej np tak, że ona by się do Ciebie dołączyła?
A tak na serio - my naturyści spostrzegani jesteśmy przez osoby postronne jako hm... dziwacy, może nawet dewianci.
Natomiast dla nas naturyzm jest aseksualny. Jest formą relaksu mającą zapewnić maksymalne odprężenie fizyczne i psychiczne. Oczywiście w sytuacjach gdy ubiór jest zbędny i przeszkadza, a więc podczas plażowania, korzystania z saun i basenów.
Dla osób, które nie są naturystami ubiór na plaży niespecjalnie przeszkadza. Może nawet nie przeszkadza wcale. Natomiast dla naturysty jest to taka sama przyjemność jak dla tekstylnego chodzenie w lecie w futrze - tak w lecie naturystę kąpielówki uwierają i przeszkadzają.
Aby zrozumieć jeszcze lepiej co jest fascynującego w naturyźmie muszę się odwołać do Twoich doświadczeń kulinarnych. Czy jadłeś kiedyś np. Truflę? Konkretnie -
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trufla_(grzyb)
To dopóki nie spróbujesz to nie przekonasz sie jaki to wyjątkowy przysmak.
Z naturyzmem jest identycznie - dopóki nie spróbujesz i nie zastosujesz się do reguł naturyzmu (tzn. pozbędziesz się wstydu, odruchu podziwiania i oceniania ludzkich ciał, reakcji seksualnych a następnie osiągniesz maksymalne odprężenie fizyczne i psychiczne), to nie zrozumiesz czym jest naturyzm
A naturyzm jest to forma wypoczynku polegająca na przebywaniu nago w celu osiągnięcia maksymalnego odprężenia fizycznego i psychicznego w sytuacji gdy ubiór jest zbędny i przeszkadza.
A piszę to gdyż jest to przykre gdy osoby niezorientowane traktują naturyzm w najlepszym razie jako dziwactwo. Nawet jeżeli czynią to nieświadomie
Pozdrawiam serdecznie!