Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Euro ponad 4 zł !

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agneess
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agneess » 09.02.2009 17:48

Świetnie oby nadał cena malała :lol:
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 09.02.2009 20:23

Powiało optymizmem, dzisiaj 4,44 za euro
Do szczęścia jeszcze daleko ale biorąc pod uwagę niższe ceny (moim zdaniem mniej turystów odwiedzi Chorwację co spowoduje spadek cen) wyjazd nie będzie wiele droższy niż w ubiegłym roku.

Niestety nie będzie :cry:
Wszystkiego z PL nie weźmiesz, a ceny w KONZUMie skoczyły.
I Kuna jakby mocniejsza niż dawniej.
Pozdrawiam
koledr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) koledr » 09.02.2009 20:52

I kolejny spadek Euro, na zakończenie sesji 4,43zł coś chyba drgneło miejmy nadzieje że bedzie tak dalej. Dzisiaj w kantorze widziałem cenę za kunę 0,55zł więc nie jest tak źle, mam nadzieje że jeszcze spadnie do 0,50 jak zejdzie do takiego stanu to napewno nie bedę kupował euro tylko kuny, ale pożyjemy zobaczymy.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.02.2009 21:06

koledr napisał(a):I kolejny spadek Euro, na zakończenie sesji 4,43zł coś chyba drgneło miejmy nadzieje że bedzie tak dalej. Dzisiaj w kantorze widziałem cenę za kunę 0,55zł więc nie jest tak źle, mam nadzieje że jeszcze spadnie do 0,50 jak zejdzie do takiego stanu to napewno nie bedę kupował euro tylko kuny, ale pożyjemy zobaczymy.

Banialuki piszesz. Kuna jest powiązana z euro!!!!

http://www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 09.02.2009 22:15

Dzisiaj w kantorze widziałem cenę za kunę 0,55zł

Trudno mi w to uwierzyć.
Dobrze sprawdź czy to nie była aby cena skupu.
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 09.02.2009 22:21

Dzisiaj Kuna: skup 0,54, sprzedaż 0,65
koledr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) koledr » 10.02.2009 07:31

Tak jak pisałem cena sprzedaży 0,55 zł za kune jak u was w kantorze są po 0,65 to powodzenia, kantor w piotrkowie w carrefour.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 10.02.2009 08:45

Z naszych zeszłorocznych doświadczeń niezbicie wynika, że najkorzystniej jest korzystać z "zaprzyjaźnionych" bankomatów, czyli z takich, z którymi wasz bank ma podpisaną bezprowizyjną umowę.
Pamiętam, że kurs banku był o kilka groszy korzystniejszy dla nas niż kurs w polskich kantorach. Na 100%!
Mój bank PKOSA ma podpisaną umowę z UniCredit, a ta sieć jest w Europie południowej i wschodniej dość dobrze rozbudowana.
Niestety takiej informacji nie znajdziecie nigdzie w internecie. Tylko bezpośrednio w waszym banku możecie uzyskać info o aktualnym stanie umów z innymi bankami

Ciekaw jednak jestem czy w tym roku te proporcje się nie zmienią. To znaczy czy kuna również spadnie w stosunku do euro, czy też będzie się utrzymywać na zeszłorocznym poziomie (chyba ok. 7 kun za 1 euro)?
Jakoś nie mogę "rozkminić" tej podanej przez was tabelki z linku.
pozdro
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.02.2009 13:24

janniko napisał(a):Z naszych zeszłorocznych doświadczeń niezbicie wynika, że najkorzystniej jest korzystać z "zaprzyjaźnionych" bankomatów, czyli z takich, z którymi wasz bank ma podpisaną bezprowizyjną umowę.
Pamiętam, że kurs banku był o kilka groszy korzystniejszy dla nas niż kurs w polskich kantorach. Na 100%!
Mój bank PKOSA ma podpisaną umowę z UniCredit, a ta sieć jest w Europie południowej i wschodniej dość dobrze rozbudowana.
Niestety takiej informacji nie znajdziecie nigdzie w internecie. Tylko bezpośrednio w waszym banku możecie uzyskać info o aktualnym stanie umów z innymi bankami

Ciekaw jednak jestem czy w tym roku te proporcje się nie zmienią. To znaczy czy kuna również spadnie w stosunku do euro, czy też będzie się utrzymywać na zeszłorocznym poziomie (chyba ok. 7 kun za 1 euro)?
Jakoś nie mogę "rozkminić" tej podanej przez was tabelki z linku.
pozdro

http://www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm
Wystarczy podzielić... :wink:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.02.2009 13:59

Analiza notowań EUR/PLN od strony dokonywanych transakcji pozwala sądzić, że w ciągu ostatnich kilku dni na rynku pojawiło się coraz więcej chętnych do zakupu naszej waluty. Cztery dni temu przez rynek przeszła duża transakcja zakupu opcji put na kurs EUR/PLN z kursem wykonania na poziomie 3,90 i terminem zapadalności za 6 miesięcy. Zastanawiająca jest również kwota tej opcji, niebagatelna jak na ostatni czas – 150 mln euro. Nabywca tej opcji uzyskał prawo do sprzedaży EUR za 6 miesięcy jeśli kurs EUR/PLN będzie wtedy poniżej 3,90. Możliwe zatem, że inwestor ten spodziewa się znacznego spadku kursu euro i zabezpiecza się przed nim. Jego działania mogą mieć charakter spekulacyjny (zysk finansowy z otwartej pozycji w opcji) lub hedgingowy (zabezpieczenie przychodów w euro).

może euro zmaleje? Krystof
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.02.2009 14:03

... no to przyznawać się, który z was te złotówki skupuje ;@)
K.
gosa12
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosa12 » 10.02.2009 15:23

Mibi napisał(a):Powiało optymizmem, dzisiaj 4,44 za euro :D
Do szczęścia jeszcze daleko ale biorąc pod uwagę niższe ceny (moim zdaniem mniej turystów odwiedzi Chorwację co spowoduje spadek cen) wyjazd nie będzie wiele droższy niż w ubiegłym roku.

Na spadek cen z powodu mniejszej liczby turystów nie ma, co liczyć. Będzie wręcz odwrotnie. Chorwaci straty będą chcieli odbić sobie podwyższkami. Zresztą oni liczą, że na miejsce Czechów, Polaków czy Węgrów przyjedzie więcej Niemców, Holendrów czy Włochów. Dla nich kryzys będzie oznaczał szukanie bliższych miejsce na spędzenie wakacji.
Sławek i Bogusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sławek i Bogusia » 10.02.2009 21:34

Hejka
Jak tak dalej będzie drogo to sie potne wszystkie Euro wydałem w zeszłym roku :cry:
ps a był ktoś kiedyś w Bułgari :roll: podobno ich lewa też leci
choć po 3 tygodniach w Dalmacji i na Krk to nigdzie już nie będzie tak pięknie :cry:
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 10.02.2009 22:55

Trzeba się przerzucić na tańsze żywienie i będzie ok.

Obrazek
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 12.02.2009 17:07

Euro znowu napina muskuły jest już po 4.63 :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Euro ponad 4 zł ! - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone