Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Euro - kupujecie czy czekacie?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MorskiPas
Cromaniak
Re: Ostrzeżenie

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 11.01.2005 22:34

krakuscity napisał(a): OSTRZEŻENIE :!:

> http://www.policja.katowice.pl/bankomaty.htm

To cenny link. Ja już od pewnego czasu przyglądam się uważnie bankomatom, a teraz wiem na co zwracać uwagę.

A co do kupowania Euro to u mnie podobnie jak u Józka, więc pewnie kupię w ostatniej chwili, a kuny wyjmę ze ściany i nie będę nic liczył, bo po co się stresować.

W zeszłym roku nie chciało mi się zawrócić, jak przegapiłem ostatnią stację benzynową w BiH (było już dobrze po północy, a do celu jeszcze ponad stówa). Później policzyłem, że na 60 litrach benzyny, którą potem kupiłem w HR dostałem w plecy ok. 60zł.

W tym roku postaram się nie przegapić tej stacji, a jeśli mi się znów uda to nic nie będę liczył. W końcu urlop jest raz w roku a straty są nieuniknione. W zasadzie urlop to jedna wielka strata finansowa, ale za to wielki zysk we wszystkim innym. Już nie mogę się doczekać.

pozdraviam MP
Maciej
Cromaniak
Re: Ostrzeżenie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 12.01.2005 07:02

MorskiPas napisał(a):
A co do kupowania Euro to u mnie podobnie jak u Józka, więc pewnie kupię w ostatniej chwili, a kuny wyjmę ze ściany i nie będę nic liczył, bo po co się stresować.

W zeszłym roku nie chciało mi się zawrócić, jak przegapiłem ostatnią stację benzynową w BiH (było już dobrze po północy, a do celu jeszcze ponad stówa). Później policzyłem, że na 60 litrach benzyny, którą potem kupiłem w HR dostałem w plecy ok. 60zł.

W tym roku postaram się nie przegapić tej stacji, a jeśli mi się znów uda to nic nie będę liczył. W końcu urlop jest raz w roku a straty są nieuniknione. W zasadzie urlop to jedna wielka strata finansowa, ale za to wielki zysk we wszystkim innym. Już nie mogę się doczekać.

pozdraviam MP

No popatrz mam tak samo z tym niestresowaniem się każdą "straconą" złotówką, a mówią że Krakusy i Poznaniacy to bardzo oszczędni ludzie :wink:
Co do kupowania euro - uczucia mam podwójnie mieszane bo nigdy nie zabieram zbyt dużo gotówki i kuny wyjmuje ze ściany a za kempingi płacę kartą. tak jest wygodniej i jeśli nie taniej to podobnie finansowo jak z euro. Tyle że tak tanie jak tej zimy euro nie było dawno więc mam dylemat :roll:
Co do zaprzyjaźnionych kantorów -nie mam tak dobrze jak Krakuscity ale mam za to inny sposób. Jak juz kupuje większą ilość waluty to obdzwaniam kilka kantorów - pytam nie po ile euro, dolary etc tylko za ile Pani/Pan mi sprzeda 500/1000 czegoś tam. Tym sposobem znalazłem jeden kantor, ktory najwyraźniej jest dla wlasciciela pralnią pieniędzy bo sprzedaje waluty po śmiesznych cenach (dla tych co wiedzą bo w tabeli stawki jak wszędzie). Jak ostatnio kurs średni NBP za euro był 4.20 to po telefonicznych "negocjacjach" kupiłem tam euro za 4.15 8O . Także polecam pytać i negocjować na wakacje zawsze bierzemy "trochę" waluty. A dla Poznaniaków cenna informacja ów kantor znajduje się na Głogowskiej niedaleko dworca zachodniego- w budynku Hortexu :)
PZDR :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.01.2005 09:34

Jeśli chodzi o negocjowanie ceny to przy zakupach kantorowych zawsze staram sie to robić, a właściwie staramy, bo ostatnio łączymy siły z kolegą i kupujemy euro wspólnie.
Niech kilka osób mieszkających w danym mieście czy okolicy postara się połączyć siły i wtedy przy większej ilości kupowanych eurasów można zbić cenę spokojnie o parę groszy.....no Ameryki to tutaj raczej nie odkryłem....ale jak Wam sie pomysł spodoba to spróbujcie zastosować....to działa !!!
Pzdr
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 13.01.2005 21:28

a my widząc że już się nazbierało na wakacje ( :))) ) zamieniliśmy na Euro-co będzie to będzie
saturn3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 14.01.2005 08:50

kilka
"nie ma nic słodszego od pieniędzy .......no może jeszcze więcej pieniędzy " :twisted:
Ostatnio edytowano 06.02.2005 22:17 przez saturn3, łącznie edytowano 1 raz
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 14.01.2005 09:15

Zapomniałeś saturnir o czynniku spekulacyjnym ,tak jak to miało miejsce wczoraj.Wystarczyło 100 mln eur by z 4.063 poszło na 4.09.Jak sie pojawi kilku spekulantów(czytaj -dużych banków co będą chciały zarobić) przed wyborami to mogą się dziać dziwne rzeczy.
saturn3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 14.01.2005 09:31

ahoj Andy :D
nie zapomniałem ! :D :D :D sam wczoraj kupiłem .....trochę :lol: :lol: :lol:
Rgds
S3
Jackus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackus » 28.02.2005 15:15

Kto z Was ma głowę do matematyki, niech mi powie - pomijając względy pogoda, atrakcyjność itp: Czy biorąc pod uwagę aktualny kurs euro, wakacje w Chorwacji są już tańsze od wakacji nad Arkty.... przepraszam Bałtykiem?
aga2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga2 » 28.02.2005 15:42

Jackus napisał(a):Kto z Was ma głowę do matematyki, niech mi powie - pomijając względy pogoda, atrakcyjność itp: Czy biorąc pod uwagę aktualny kurs euro, wakacje w Chorwacji są już tańsze od wakacji nad Arkty.... przepraszam Bałtykiem?

mysle, ze to wszystko zalezy o jakich wakacjach nad baltykiem myslisz :) ostatnio zdarzylo nam sie przegladac strony roznych pensjonatow i kwater na zachodnim wybrzezu... i bylam w lekkim szoku... ceny w niektorych miejscowosciach przyprawily mnie o zawrot glowy... Wydaje mi sie ze przeliczajac apartament o podobnym standardzie nad baltykiem i w cro, (przy dzisiejszym kursie ponizej 4,00) nad adriatykiem jest taniej... niestety jest tylko kwestia transportu, ktora niestety podnosi koszty urlopu :( ale i tak warto :)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.02.2005 16:54

W kwestii Euro - "kupować czy czekać?" - znam lepszą odpowiedź;
można też samemu drukować... :lol:
A wtedy najlepiej to robić przed samym wyjazdem bo nie mrozi się kasy na papier i farbę... :lol:
Kto chętny temu mogę posłać najnowsze wzorce w Corelu 11 :lol:
Tylko dobrą drukarkę trzeba mieć; laserową-kolorową
Teraz życie jest dużo prostsze - wystarczy druknąć jeden typ banknotu - a kiedyś było trudniej; Marki, Szylingi, Liry itd, eh...

Przyjemnie wykombinowałem - choć raz przyznajcie :!: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2005 17:07

...niezawodny, życzę Ci , aby ...te odpowiednie służby miały poczucie humoru :wink: :lol:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.02.2005 17:36

slapol napisał(a):...niezawodny, życzę Ci , aby ...te odpowiednie służby miały poczucie humoru :wink: :lol:

Myślisz Slapolu że ci smutni to nie biorą w łapę? Każdy jakoś chce żyć; "żyje się raz, rąbanka, kaszanka... kto nie handluje nie żyje" - skąd my to znamy...
Mój ojciec mawia że w Polsce tylko ryba nie bierze - coś w tym jest :lol:
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 28.02.2005 18:59

Aktualnie euro spadło poniżej 3,90/28.02.05.g.8.50/ to dobra informacja-myśle,że jeszcze można poczekać ale ile? :lol:

pzdr :papa: :papa:
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 28.02.2005 19:41

aga2 napisał(a):niestety jest tylko kwestia transportu, ktora niestety podnosi koszty urlopu :( ale i tak warto :)

Niestety ?! Aga , Ziomalko ! Dla mnie ta podróż to 30 procent atrakcyjności całych wakacji ! Fakt , że trochę przedraża , ale tak jak napisałas : WARTO ! 8)
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 28.02.2005 19:46

niezawodny napisał(a):W kwestii Euro - "kupować czy czekać?" - znam lepszą odpowiedź;
można też samemu drukować... :lol:
A wtedy najlepiej to robić przed samym wyjazdem bo nie mrozi się kasy na papier i farbę... :lol:
Kto chętny temu mogę posłać najnowsze wzorce w Corelu 11 :lol:
Tylko dobrą drukarkę trzeba mieć; laserową-kolorową
Teraz życie jest dużo prostsze - wystarczy druknąć jeden typ banknotu - a kiedyś było trudniej; Marki, Szylingi, Liry itd, eh...

Przyjemnie wykombinowałem - choć raz przyznajcie :!: :lol:

Rozczarowałeś mnie Niezawodny.Bardzo.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Euro - kupujecie czy czekacie? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone