Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

euro czy kuny

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sooobi
Autostopowicz
euro czy kuny

Nieprzeczytany postnapisał(a) sooobi » 07.07.2008 12:18

Jak lepiej placic za kempnigni/noclegi. Na stronach www wszystkie ceny sa w euro. Mialem w planach wziac tylko kuny czy moze euro tez jest wskazane?

pzdr
jaranna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaranna » 07.07.2008 12:23

sooobi napisał(a):Jak lepiej placic za kempnigni/noclegi. Na stronach www wszystkie ceny sa w euro. Mialem w planach wziac tylko kuny czy moze euro tez jest wskazane?

pzdr

tylko euro albo karta (opłaca się)
miru71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miru71 » 07.07.2008 13:16

Nie kupuj kun Polsce. To się po prostu nie opłaca. Bierz euro i wymień sobie w Chorwacji w kantorze. Za 100 euro dostaniesz około 710 kun. Kantory nie pobierają żadnej prowizji. No i oczywiście tam gdzie jest taka możliwośc to płac kartą. Wychodzi jeszcze taniej - sprawdziłem osobiście i robię tak od wielu lat.
Można też wybierac kuny z bankomatu. Wychodzi troszkę drożej niż wymiana z euro na kuny w kantorze, ale nie nosisz przy sobie dużej gotówki.
Tutaj jest dyskusja dotycząca płatności kartą. Myślę, że tobie też się przydadzą te informacje: forum/viewtopic.php?t=19807

Napisałem tam to:
"Właśnie wróciłem z Chorwacji. Płacąc jakąkolwiek kartą bez względu na bank który ją wydał nie jest pobierana żadna prowizja. Inaczej jest z wybieraniem gotówki z bankomatu. Ja zawsze biorę euro i oprócz tego dwie karty ( Visa Classic i Electron) które są przypisane do tego samego konta.
W większości przypadków wymieniam euro na kuny (710kun za 100euro) w kantorach i po dzisiejszym kursie euro (ok. 3.36zł.) wychodzi to 0,473 groszy za 1 kunę.
Wybrałem w Cro 800 kun dla porównania ile to wyjdzie po przeliczeniu na złote i potrąceniu prowizji. Całkowity koszt razem z prowizją to 0.505 grosza za 1 kunę. Mam konto w BZWBK.
Jak jest lepiej zdecydujcie sami.
Pozdrawiam."
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 07.07.2008 13:26

sooobi napisał(a):Jak lepiej placic za kempnigni/noclegi. Na stronach www wszystkie ceny sa w euro. Mialem w planach wziac tylko kuny czy moze euro tez jest wskazane?

pzdr

Kun nie warto

Kurs w Polsce kuny w kantorach to 0,56PLN
kurs kuny w kantorach w Chorwacji to 0,48PLN

kursy przeliczenia z karty to także ok 0,48

Na koniec notowania wymiany z kantoru Splitskiej banki z dzisiaj

Euro 7,1750
PLN 2,1236

ja z polski wziąłem PLN oraz kartę , i wyszedłem na tym dobrze.

Pozdrawiam

puzzle1
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 09.07.2008 15:01

Niektóży rodacy potrafią być naprawde zapobiegliwi.

Dzisiaj byłem pod wrażeniem Pana który w kantorze w Katowicach kupował Kuny. Poprosił za 3 000 PLN po cenie 0,56 . Miał pecha (albo szczęście) bo dostał tylko za 2 000. Jeszcze wiecej szczęscia maił przy tolarach o które poprosił ( za 300), bo ich nie dostał . A przecież cinkciarz mógł mu wyciągnąć jakiś przeterminowany zapas.

Taki to będzie miał taniutki wypoczynek.

pozdrawiam
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 09.07.2008 15:23

Widocznie ten Pan nie dotarł do naszego forum.
zbynek
Globtroter
tylko Euro

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbynek » 09.07.2008 23:37

Kilka dni temu wróciłem z HR i naprawdę nie opłaci się kupować kun w Polsce, lepiej (taniej) jest wymienić Euro w Chorwacji , a czasami nawet złotówki.
CroManiek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroManiek » 21.08.2008 11:39

Hej,
Czy orientuje się ktoś z Was jaki jest obecnie aktualny kurs złotówki do kuny w Chorwacji. Jeśli w PL zakupię Euro i wymienię w Chorwacji przy obecnym kursie 1Euro=7,13Kn oraz 1Euro=3,35zł wówczas 1Kuna kosztuje 0,47zł. Na dzień dzisiejszy kurs kuny w PL to 1Kn=0,49zł. Jeśli poznam chorwacki kurs złotówki wówczas łatwiej będzie mi zadecydować jaką walutę zabrać z Polski. Oczywiste jest ze na przejazd muszę wymienić Kuny (autostrady itd.),
dzięki i pozdrawiam
fider
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fider » 26.08.2008 22:49

miru71 napisał(a):No i oczywiście tam gdzie jest taka możliwośc to płac kartą. Wychodzi jeszcze taniej - sprawdziłem osobiście i robię tak od wielu lat.
Można też wybierac kuny z bankomatu. Wychodzi troszkę drożej niż wymiana z euro na kuny w kantorze, ale nie nosisz przy sobie dużej gotówki.
Tutaj jest dyskusja dotycząca płatności kartą. Myślę, że tobie też się przydadzą te informacje: forum/viewtopic.php?t=19807

Napisałem tam to:
"Właśnie wróciłem z Chorwacji. Płacąc jakąkolwiek kartą bez względu na bank który ją wydał nie jest pobierana żadna prowizja. Inaczej jest z wybieraniem gotówki z bankomatu. Ja zawsze biorę euro i oprócz tego dwie karty ( Visa Classic i Electron) które są przypisane do tego samego konta.
W większości przypadków wymieniam euro na kuny (710kun za 100euro) w kantorach i po dzisiejszym kursie euro (ok. 3.36zł.) wychodzi to 0,473 groszy za 1 kunę.
Wybrałem w Cro 800 kun dla porównania ile to wyjdzie po przeliczeniu na złote i potrąceniu prowizji. Całkowity koszt razem z prowizją to 0.505 grosza za 1 kunę. Mam konto w BZWBK.
Jak jest lepiej zdecydujcie sami.
Pozdrawiam."

Witam kolegę, czy można wiedzieć jaką kartą sie posługiwałeś? Czy były to może karty mBanku?? Krążą mylne info na ich temat i nie wiem jak to w końcu z nimi jest. Jest prowizja czy nie ma (te 2%).

fider

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone