Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

EURO - bilon

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
domeldoom
Globtroter
EURO - bilon

Nieprzeczytany postnapisał(a) domeldoom » 08.06.2006 11:57

Witam
Mam możliwość wymieny PLN na EURO bilon, po niższym kursie niż banknoty. Czy w Chorwacji będę mógł płacić za wycieczki, kwatery itp oraz wymienić bilon euro na kuny? Czy kurs bilonu w Chorwacji różni sie od kursu banknotów?
pozdrawiam
tomek
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 08.06.2006 12:48

a resory ci w samochodzie wytrzymają ?
domeldoom
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) domeldoom » 08.06.2006 13:08

:-) resory w aucie wytrzymają. Jakis czas temu byłem w Grecji, gdy Euro stało u nas po 4,81 to ja miałem po 3,9 (bilon głównie 1 i 2 euro, ale były też "centówki").
Miałem wtedy 3 kg kasy :-) !!!!!! Jak się ma euro w takiej cenie to mniej go żal wydawać.
A zaraz po przyjeździe wymieniłem je na banknoty w sklepach. Z tym, ze Grecja jest w strefie Euro a Chorwacja nie i teraz nie jestem pewny czy nie bedzie problemów z drobniakami.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc
pozdrawiam
tomek
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 08.06.2006 13:14

trzeba znaleść osoba, która miała doswiadczenie z tego typu transakcją, bo jesli ich kantory i banki działają tak jak u nas to albo nikt nie bedzie chcial przyjąć bilonu lub odkupią go po marnym kursie. Ale może być inny sposób, załóż sobie konto walutowe w którymś z naszych banków, wpłać bilon a wypłać za tydzień banknoty lub po prostu wypłać kartą z bankomatu w Chorwacji kuny.
domeldoom
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) domeldoom » 08.06.2006 13:20

No z tym kontem walutowym to jest niezła myśl. Dzięki
Może jeszcze ktoś kto miał kontakt z bilonem w Cro da jakiś sygnał :-)
pozdrawiam
tomek
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 08.06.2006 14:04

To ci pomysł, dobre! Kupie 1km euro i muszę to wypróbować. pozdrav
Zapewne na bramkach autostradowych można płacić bilonem, na stacjach paliw
janusz_sul
Odkrywca
bilon

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz_sul » 09.06.2006 06:27

Bez problemu bilonem można płacić za autostrady . Wtedy się opłacaużywać bilonu.
dagarts
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagarts » 10.06.2006 12:11

Ja również za autostrady płacę bilonem. Wychodzi taniej.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 10.06.2006 19:28

M.Smith napisał(a):załóż sobie konto walutowe w którymś z naszych banków, wpłać bilon a wypłać za tydzień banknoty lub po prostu wypłać kartą z bankomatu w Chorwacji kuny.

Z ciekawości, znasz polski bank, który przyjmuje bilon w walucie? Podpowiem, nie ma takiego (albo jeśli już, to kasuje prowizje).
domeldoom
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) domeldoom » 20.06.2006 13:48

dzięki za pomoc
pozdrawiam

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone