Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

EU bardzo daleko....

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak
EU bardzo daleko....

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 25.09.2006 21:17

Wedlug wypoviedzi pana Prezoidenta Komisi Europejskej Jose Manuel Barroso..po wejsciu Rumunii i Bulgarii do EU...trzeba bendze prijanc nowa konstitucje...a dopiero wtedi bendzie rozwazanie ewentualnego wejscia CRO i Turcji do EU....
..ja sie z tego troche ciesze.....bo jeszcze nie jesteszmim gotowy...a jak jusz bendziemy...po co nam taka federacja....a moze sie i rozleci do wtedy...
Postawiac Turcje i chorwacje na tym samim miejscu w kolejce do EU to chanba dla wiekszosci chorwatow...ale jak nas eu tak widzi moze i lepiej zeby sie nie pchac do nich...(ups..was)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 25.09.2006 21:49

Leon a po jaką cholerę Wam unia :?: :wink: wg mnie Chorwacja da sobie doskonale rady bez niej ze względu na specyficzny rodzaj handlu HR z resztą Europy - a tak na marginesie mówiąc jesteście o wiele bliżej standardów unijnych niż Polska, Słowenia, Czechy czy Słowacja - wystarczy popatrzeć na drogi,
Ps. Pogoń tych od budowy Kapeli i Roka bo autostrada w sezonie całkowicie traci sens. :wink:

Srdecan Pozdrav
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 25.09.2006 22:16

..oj rych sa w chowacji wielke dilematy apropo tych tuneli...znalazli sie matematyci ktory twierdzo ze chorwacji nie sa potrzebne te druge dwa tunele bo poza sezonem i tak ruch jest marni i ze tym kosztem lepiej budowac inna infrastrukture drogowa...ja tez bim chcial te tunele i roby sie...
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 25.09.2006 22:35

Leon więc są w błędzie bo Chorwację odwiedza dziesiątki milionów ludzi w ciągu można powiedzieć 4 miesięcy z tego 2 miesiące na autostradach są korki przez te 2 tunele (no i bramki w Splicie). Wiedząc o korkach wiele osób - a niech będzie to tylko 10% turystów wybiera starą drogę przez co państwo lub zarządca autostrady traci kasę. Niech choćby 5 milionów ludzi minie z tego powodu autostradę za 120 kun i daje to 600 mln kun a to już prawie 100 mln Euro. To ile te 2 dziury w ziemi mogą kosztować :?: 8O . Sam wybrałem starą Kninską drogę (jechaliśmy w 3 auta) a i tak 12 sierpnia staliśmy prawie godzinę w korku przed Vrgoracem tyle aut na starej drodze jest :lol: a to czysta gotówka :wink:

inna sprawa że jak w Polsce mieliby takie warunki do budowy autostrad jak u Was to chyba jeszcze ani kilometra byśmy nie mieli :wink:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 25.09.2006 22:43

richu wsio jest tak proste....niektory nie maja nic z tego ze inni wierca dziuri...a ony tez chca zarobic i szukaja i lobuja inne priortety...wy scie sie kucily jake samoloty kupowac, mirage czy jakesz inne osetowe inwesticije itd...a tutaj kto bendzie wyercil, asfaltowal lub mosti stawial...
kazdy chce wode na swoj mlin..a ze turisci smaza sie na sloncu to im tam
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 25.09.2006 23:43

Leon napisał(a):Wedlug wypoviedzi pana Prezoidenta Komisi Europejskej Jose Manuel Barroso..po wejsciu Rumunii i Bulgarii do EU...trzeba bendze prijanc nowa konstitucje...a dopiero wtedi bendzie rozwazanie ewentualnego wejscia CRO i Turcji do EU....
..ja sie z tego troche ciesze.....bo jeszcze nie jesteszmim gotowy...a jak jusz bendziemy...po co nam taka federacja....a moze sie i rozleci do wtedy...
Postawiac Turcje i chorwacje na tym samim miejscu w kolejce do EU to chanba dla wiekszosci chorwatow...ale jak nas eu tak widzi moze i lepiej zeby sie nie pchac do nich...(ups..was)

Leon! Teraz w komisji UE rządzą Niemcy a ci sprzyjają Chorwacji. Parę dni temu Frau Merkel powiedziała że jeszcze tylko Bałkany trzeba przyłączyć (Anschluss) i będzie stop dla rozszerzenia. A Chorwacja chyba leży na Bałkanach? Wg mnie HR będzie w UE za 2-3 lata, tym bardziej że już rozpoczęła rozmowy akcesyjne.

P.S.
Zadowoleni turyści z calej Europy to silne lobby prochorwackie. Więc dokończcie autostrady, wprowadźcie Euro i będzie cool - UE sama się zgłosi do was
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.09.2006 06:50

niezawodny napisał(a):
Leon napisał(a):Wedlug wypoviedzi pana Prezoidenta Komisi Europejskej Jose Manuel Barroso..po wejsciu Rumunii i Bulgarii do EU...trzeba bendze prijanc nowa konstitucje...a dopiero wtedi bendzie rozwazanie ewentualnego wejscia CRO i Turcji do EU....

Leon! Teraz w komisji UE rządzą Niemcy a ci sprzyjają Chorwacji. Parę dni temu Frau Merkel powiedziała że jeszcze tylko Bałkany trzeba przyłączyć (Anschluss) i będzie stop dla rozszerzenia. A Chorwacja chyba leży na Bałkanach? Wg mnie HR będzie w UE za 2-3 lata, tym bardziej że już rozpoczęła rozmowy akcesyjne.

P.S.
Zadowoleni turyści z calej Europy to silne lobby prochorwackie. Więc dokończcie autostrady, wprowadźcie Euro i będzie cool - UE sama się zgłosi do was

Tak między Bogiem a prawdą, to w Cro już panuje euro. Jakoś rażącej zmiany kursu tej waluty w stosunku do kuny na przestrzeni 4 lat nie zaobserwowałem. A z drugiej, jak wejdzie Unia, to mój 9 letni syn nie będzie mógł przyrządzać i podawać drinków w Malej Febrze w Pakostane. Przepisy nie pozwolą :evil:

Tak wygląda radość dziecka z otrzymanego prezentu od Sandro...
Obrazek

... jestem prawdziwym barmanem!

Obrazek

Może lepiej, żeby oficjalnie tam Unii nie było...

a przyjaźnie i serdeczność pozostaną. O to musimy zatroszczyć się sami.

FUX

P.S. Rok temu ten mały człowieczek na zdjęciu razem ze swoją koleżanką z Warszawy tańczyli na tej ladzie, na której teraz siedzi. I na dodatek spora część obsługi sąsiednich knajpek. TO SIĘ NAZYWA FANTAZJA. Aparatu tego dnia nie miałem :cry:
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 26.09.2006 07:04

a czemu Unia Europejska ma kojarzyc sie tylko z drogami? jesli na to spojrzec to chyba z tych 10 ostatnio przyjetych panstw zadne by nie weszlo a dawno bylyba tam np. Norwegia czy Szwajcaria. O przyjeciu do UE ni9e decyduje stan drog. a za unijne srodki drogi sa budowane wszedzie, ale to temat bardziej polityczny niz chorwacki...np Wlosi tez nie zrobili swietnego interesu na budowanie autostrad a poludnia na polnoc, ktore to niby mialy sluzyc rozwojowi biedniejszych regionow na poludniu kraju. w efekcie okazalo sie, ze autostradami plynie zalew towarow z polnocy na poludnie. ponadto, o przyjeciu Chorwacji juz byl watek a propos Ante Gotowiny. Sprawa mniejszosci serbskiej tez stanowi problem.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 26.09.2006 07:51

Niezawodni pani Merkel jest chiba madrim politikem, i dla Balkanow sie nie pokući z reszta EU. Oprucz tego zeczewiscie Balkany nie sa gotowe do EU. Ale Balkay sa Balkany, a Chorwacja jest Chorwacja. Oprucz tego Pani Merkel nie rozczaruje kupe Turkow u Niemczech robianc loby dla Chorwacji lub jezeli wolisz i inich krajow Balkanskich. Može pani Merkel gadajanc o Balkanach miszlala o Rumuni i Bulgarii (bo ony tez leza na Balkanach). Rzeczewiscie mni EU nie podoba sie. To ze Polaci ktorich znam przekonujo mnie ze Unija daje piniendze na to i owo, nie podnieca mnie bo niema logiki w tym....Jezeli sie e plsce po wejsciu do EU znaczonco zmniejszila korupcja, to jusz w moich oczach jest duzi plus...
Jezeli sie zmniejszilo bezrobocie w skutek otwieranja nowich miejsc praci...to tez mi sie podoba...Ale jakosz mi sie nie wydaje ze jest tak ruzowe. Dlatego my sie osobiszcie nie spieszy do EU
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 26.09.2006 08:45

Unia to nie tylko jedna czy dwie dziedziny zycia, wspolpraca odbywa sie na wielu plaszczyznach, ale nie chce wnikac w temat co by nie byc posadzonym o propogande prounijna. poza tym, im wiecej panstw w UE, znaczaco sie od siebie rozniacych tym slabszy ten caly organizm, poza tym, jednosc i rownosc juz dawno zostala zachwiana. po wejsciu Turcji, Rumunii i Bulgarii, ta cala UE podzielona bylaby na kilka kategorii. gdzie bylaby Chorwacja? tego nie wiem, pewnie gdzies na poziomie Polski. ponadto, przystpaienie do UE to nie tylko decyzja Niemcow...
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 26.09.2006 10:39

...my trenowaliszmy prawie 50 lat rownosc i jednosc w Jugoslawii...i sie nie udalo...dlatego wogule nie rozumiem "elite" chorwackej politiki ze sie na sile pchaja do EU...
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 26.09.2006 11:05

chyba mimo wszystko lepiej w UE niz poza nia. poza nia albo sa bogaci np Norwegia, Islandia albo tacy co moga "podskoczyc" np Bialorus czy Rosja. Leon, ns tez przez 50 lat ucyzli rownosci i jednosci w tym kraju tj. Polsce. tez wyszlo jak wyszlo, ze dzis mamy UE. i powiem tak szczerze, ze zwykly obywatel nie odczuwa ze jest w UE lub nie jest. to raczej temat polityki, zalezy gdzie kto siedzi tak mowi. ponadto, z tendencja do narzekania, mozna mowic o zlych aspektach czlonkostwa w UE, ze wyzsze ceny, ze mamy VAT i inne akcyze etc. jak mowilem to dobre dla politykow...
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 27.09.2006 00:05

Leon napisał(a):...my trenowaliszmy prawie 50 lat rownosc i jednosc w Jugoslawii...i sie nie udalo...dlatego wogule nie rozumiem "elite" chorwackej politiki ze sie na sile pchaja do EU...

O to akurat możesz być spokojny - w UE nie ma i długo jeszcze nie będzie równości i jedności.
A czy się wam to opłaca? Myślę że jak będziecie w Unii to przyjedzie jeszcze więcej turystów + dojdą inwestycje wewnątrz kraju (kasa) a przecież poza Jadranem i Zagrzebiem to w HR już nie jest tak różowo.
Choć z drugiej strony jak będzie jeszcze więcej turystów to zadepczą nam cały Jadran, więc może faktycznie zostańcie z boku :wink:
Może Chorwacja stanie się bałkańską Szwajcarią? To wtedy będziemy jeszcze u was naszą kasę lokować... :lol:
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 27.09.2006 07:01

nie wiem czy niezawodny ma racje, ze czlonkostwo w UE wplywa na wzrost liczby turystow, chyba jednak do konca tak nie jest. albo nie do konca sie to sprawdza, z nowych krajow UE to chyba zrobil sie jedynie boom na Prage, a nie sadze, ze reszta Czech tez jest tak chetnie odwiedzana. poza tym, to laczy sie posrednio z tanimi liniami lotniczymi, a te o ile wiem juz do CRO lataja...
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 27.09.2006 23:59

RobCRO napisał(a):nie wiem czy niezawodny ma racje, ze czlonkostwo w UE wplywa na wzrost liczby turystow, chyba jednak do konca tak nie jest. albo nie do konca sie to sprawdza, z nowych krajow UE to chyba zrobil sie jedynie boom na Prage, a nie sadze, ze reszta Czech tez jest tak chetnie odwiedzana. poza tym, to laczy sie posrednio z tanimi liniami lotniczymi, a te o ile wiem juz do CRO lataja...

Kolega ma trochę niekatualne informacje. Na 5-tym miejscu najbardziej popularnych miast Europy jest obecnie Kraków (za Rzymem, Wenecją, Florencją i Stambułem, a Praga już się "skończyła" - dane niedawno publikowane przez wiarygodny portal turystyczny). A jako że akurat mieszkam pod Wawelem to powiem krótko; po maju 2004 roku nastąpił istny najazd całych hord turystów z zachodu Europy i to bynajmniej nie Niemców (ci byli już wcześniej) tylko Anglików, Francuzów, Włochów, Hiszpanów, Holendórw i innych. Obecnie możesz zapomnieć żeby znaleść wolny pokój w hotelu miedzy kwietniem a październikiem (trzeba dużo wcześniej rezerwować) Więc coś w tym jest - Unia przyciaga turystów, choć ciekawe dlaczego tak jest?
Wiec per analogia do HR też bedzie jeździć jeszcze więcej turystów a to oznacza niestety wzrost cen usług turystycznych i wiecej kasy dla kraju i jego mieszkańców
Następna strona

Powrót do Kultura chorwacka

EU bardzo daleko....
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone