cd.
Raniutko w fajnych okolicznościach przyrody (storczyki - niczym nasza jemioła - pasożyty - na każdym pniu to dzyndzolstwo rosło) konsumujemy obfite śniadanko.
Przed nami następna przygoda
Mursi
Adriana, boli noga. Odpuszcza. Zostaje w mieście
Jedziemy
Krajobrazy księżycowe
Przyjeżdżamy do parku
Płacimy wejściówkę.
Komercja
Przestaje mi się podobać
Pierwsi ludkowie Mursi
Mursi jako starożytne afrykańskie plemię, które żyje w Dolinie Dolnej Omo i wokół jeziora Turkana są uważane za najbardziej niezwykłe plemiennych ludzi na świecie. Czy ja wiem?
Na pewno jest niezwykłe tylko iż z powodu stosunkowo łatwego dostępu białasów do ich ziem plemię to stało się ogromnie komercyjne - co nie znaczy iż jest tam tak bezpiecznie...
Większość, a prawie wszyscy wojownicy Mursi noszą zamiast oszczepu i noża teraz karabinu AK47 aby polować i bronić się.
Mijamy kilka wiosek i znajdujemy jedno co wydaje nam się na najbardziej odludną i łudzimy się iż trafia tutaj nieco mniej białasów.
Mursi mają długą historię malowania ciała, oraz dekoracyjnego zdobienia swych ciał - blizny i piercing. Zarówno mężczyźni jak i kobiety przekłuwać uszy dla paciorków, muszele
Czesie zazwyczaj malują siebie nawzajem. Ponieważ lusterek raczej brakuje, Czesio uzależniony jest jak go pomaluje towarzysz
Matki malują swoje dzieci i tak rozpoczyna się toczona przez całe życie tradycja.
Biała farba na twarzy ma pomóc chronić dziecko przed siłami nadprzyrodzonymi.
Troszeczkę trzeba się pobratać, jednak tutaj przeważa już niestety mamona...
https://lh3.googleusercontent.com/02Apw ... 07-h609-noOzdoby z piór kiedyś były ograniczone do starszych wojowników i myśliwych, ponieważ symbolizowały one imponującą ilość zabitych zwierząt, teraz są one tylko używane jako ozdoba.
Krążki podobne jak u Czesi Surma, jednakże różnią się motywem kolorowanki na nich jak i wytłaczaniem.
cdb.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie, ponadto zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez podania przyczyny!