Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Etiopia = PRZYGODA

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 22.11.2014 14:42

cd.

"Hotelik" okazał się masakryczną norą
Taka przyroda jaką otoczyliśmy się tej nocki była przytłaczająca - dosłownie

Kładąc się do snu, rozwiesiłem swoją moskitierę (w pokojach co prawda są ale dziurka na dziurze).
Położyliśmy się i się zaczęło...

Tyle robali w swoim życiu nie widziałem.
Pokoik miał ściany z bambusa (czyli otwory około dwu centymetrowe), pod sufitem otwór technologiczno-klimatyzacyjny, taki na jeden metr - czyli w pokoiku było stosunkowo widno gwiazdy i księżyc to niezła iluminacja

Po mojej lokalizacji na swojej pryczy po paru minutach otoczyła mnie ciemność.
Na moskitierze powstała centymetrowa warstwa robactwa.
Moskitiera oczywiście nie poddała się tej ofensywie, uginawszy się otuliła mnie szczelnie. Robaczki zaczęły chodzić pośrednie (przez siateczkę) po moim ciele.
Fajnie.
Cieplutko (na zewnątrz noc - temp. powyżej 30 stopni, w mojej celi około 50).
Robaczki masują moje spocone, nie umyte ciałko.
Błogostan - trwający dłuuuga noc

Jakoś ogromnie wszyscy się cieszymy gdy nadchodzi poranek
Przed naszymi celami tradycyjne nocniczki.

No teraz po tak upojnej nocy cieplutkie piwko jak najbardziej wskazane

Obrazek

Na zapleczu naszej norki pełno sępów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym właśnie otoczeniu konsumujemy śniadanko

Obrazek

No, koniec dobrego, jedziemy dalej

Obrazek

cdb.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie, ponadto zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez podania przyczyny!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.11.2014 15:07

A napisz tak poważnie, jak wyglądała Wasza aprowizacja.
Ile wody zabraliście, jedzenia, puszek, %, na jaki okres?
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 23.11.2014 13:53

FUX napisał(a):A napisz tak poważnie

Toż przecież piszę cały czas poważni

FUX napisał(a):Ile wody zabraliście, jedzenia, puszek,

Na całą "wycieczkę" (nie licząc "lekarstw") ja miałem:
- 20 puszek rybnych, mięsne nie sprawdzają się. Temperatura w samochodzie nieraz dochodzi do przeszło 50 stopni. Mięsko przechodzi do konsystencji płynnej - rybka nie. O tym jak smakuje to już inna historyja.
- 20 gorących kubków (zupek) z czego zużyłem połowę
- woda... Po stronie zachodniej rzeczki Omo z nią jest "troszkę" ciężko. Tam trzeba robić zapasy albo pić piwo... Tak, wody butelkowanej w wiosce nie zakupisz, a piwko zawsze - ewentualnie cola, sprite, tonik.
Czesie wychodzą z założenia iż po co handlować wodą butelkowaną jak można zaczerpnąć ją z rzeczki, w rzece nie ma za to piwa no i tym można handlować.
Także po przyjeździe mam przez jakiś okres piwowstrent (pić gorące piwo przez okres miesiąca naprawdę może się znudzić)

Aha miałem też około 30 batoników musli, sezamków itp lecz już w Gambeli jakiś Czesio zakosił mi cały woreczek wraz z ręcznikiem.

Co do prowiantu to bardzo indywidualna sprawa.
Ja staram poznać kraj, ludzi także przez konsumpcję ichniejszych dań, potraw, trunków...
Oczywiście jest obawa przed zatruciem, ale...
W/g mojej teorii po jakimś czasie, po kilku podróżach nabywamy miejscowe nawyki żywieniowe.
Nasza flora adoptuje się do Czesiowych no i można ciamać wszystko.

Ja miałem "tylko" przygodę z kitfo no ale jedząc surowe mięsko w takiej wysokiej temperaturze (oczywiście pomijam warunki w jakich było przygotowywane) to co miałem się spodziewać, ogólnie na portalach podróżniczych ta potrawa jest odradzana wszystkim - aczkolwiek jest pyszna.

No i inną rzeczą są walory smakowe, jeżeli ktoś brzydzi się zjeść ciapkę o smaku jak to p. Gesler mówi kupy (aczkolwiek ja z konsumpcją kupy nie miałem do czynienia - nie wiem i nie chcę raczej wiedzieć jak smakuje), to ma problem - musi tachać odpowiednio większy ciężar.

No i jest też rozwiązanie drugie.
PŁACISZ i wynajmujesz szofera wraz z kucharzem (można i dwa w jednym) już w Addis ustalasz menu i jesz co chcesz, można i spać oraz stołować się w hotelikach w których zatrzymuje się większość turystów (tam jedzonko jest bardzo europejskie), ale to już inne koszty a i przygoda jakoś nie ta...

pzdr
:papa: :papa: :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.11.2014 13:58

Myślałem, że ta strona wyprawy jest bardziej złożona.
A jakąś kwotę w $ za taka wyprawę możesz przybliżyć i na jaki okres?
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 23.11.2014 14:28

FUX napisał(a):Myślałem, że ta strona wyprawy jest bardziej złożona.

Piszę to co ja biorę.
Oczywiście można to bardziej pogmatwać jak się chce.

Kumpel zabiera kuchenkę, żywność liofilizowaną, tabletki do uzdatniania wody, maszynkę do uzdatniania, jakieś specjalne buty, spodnie, koszule... sakwy antywłamaniowe.
Oczywiście można, no ale...

Kiedyś też tak myślałem iż jest to niezbędne ale jak mój przewodnik po dżungli oprowadzał mnie w japonkach, koszulce, spodenkach i butelką 0,25ml. wody stwierdziłem iż nie warto inwestować.
Lepiej kasę odłożyć i wydać ją na miejscu.

No, oczywiście powyższe zakupy mogą się podobać, można i czerpać przyjemność z zakupów i czynionych przygotowań, ale mi wystarcza internet - tutaj trzeba się przygotować solidnie

FUX napisał(a):A jakąś kwotę w $ za taka wyprawę możesz przybliżyć i na jaki okres?

Ja byłem w trasie 5 tygodni, najdroższy jest bilet ale i tutaj można pokombinować.
W zależności czy stawiamy na wygodę - wynajmujemy samochód - jak nas jest więcej koszty się rozkładają.
Można i taniej - autobusami lokalnymi - w takim wypadku aby zobaczyć to co ja widziałem musiałbym poświęcić drugie tyle czasu więcej

No i same zdolności negocjacyjne - to jest bezcenne.

:papa: :papa: :papa:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.11.2014 10:10

gego napisał(a):W tym właśnie otoczeniu konsumujemy śniadanko
Obrazek

Woda? 8O To dopiero jazda... :wink: :lol:
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 24.11.2014 17:44

Vjetar napisał(a):Woda? 8O To dopiero jazda... :wink: :lol:

Noo, można się przerazić

Niestety piwka na wynos nie można zakupić - niebotyczne ceny butelki (jeden raz Adi stłukł flaszkę - ale to będzie później...)
W Konso zakupiliśmy wodę więc cóż nam pozostało
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 03.12.2014 23:01

gego napisał(a):cd.
No, koniec dobrego, jedziemy dalej

Jedziemy już trochę dłuuugo Obrazek :)
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 04.12.2014 00:07

Druga najlepsza relacja na tym portalu...

...bo pierwsza była o Ugandzie i Sudanie P.:)
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 05.12.2014 17:58

Obrazek

Dziś Janek wybrał się w swoją największą podróż.

Niestety nie opowie mi już o szczegółach wyprawy.

Będzie mi brakowało wspólnych spotkań, snucia planów które razem niestety nigdy nie zostaną zrealizowane, nie będzie już razem smakowania Twego ulubionego trunku - whisky.

Szkoda że już nie przeczytasz moich wypocin, kto będzie wprowadzał korekty?
No troszkę teraz przesadziłeś.

Żegnaj, i do zobaczenia kiedyś na szlaku...

Obrazek
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 05.12.2014 18:29

..smutne rzeczy piszesz.. :cry:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.12.2014 19:09

:cry:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.12.2014 19:21

Bardzo smutne :(

[']
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.12.2014 19:39

O rany... :(

[*]
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 05.12.2014 20:35

takiego obrotu spraw w tej relacji to się chyba nikt nie spodziewał...
chociaż w sumie po tylu latach nie powinny mnie już szokować takie informacje, a nadal szokują, pomimo tego że wiem że wszyscy ludzie których znam i tak odejdą. Ile już się przewinęło istnień ludzkich przez tą planetę - 100 miliardów czy 500? a może 1000?

Swoją drogą doświadczyliście przeróżnych rzeczy w tej Afryce - czy to nie hartuje charakteru człowieka, nie przygotowuje na nieuniknione?

Szacunek za dokonania, za wędrówki poprzez nieprzetarte szlaki i ścieżki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka