Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Etiopia = PRZYGODA

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 14.09.2014 19:49

Też jestem amatorem dań gospodarzy, ale tym razem tak jak i Wy bym odmówił... :mrgreen:

Rispekt za zdjęcia.. :)
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 14.09.2014 20:19

Mało komentarzy, bo chyba co poniektórzy zasłabli z wrażenia 8O :wink: .
Szacunek dla całej ekipy, ale podejrzewam, że musi Wam się ta Etiopia jeszcze śnić po nocach :o :)
pzdr. :wink:
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 16.09.2014 12:27

tiwa napisał(a):
...ale podejrzewam, że musi Wam się ta Etiopia jeszcze śnić po nocach :o :)

Eee Etiopia?. Spoko luz. Zero (no prawie) adrenaliny.

Ale za to Sudan Południowy, Uganda może nie tyle co mi się śnił, ale wspominam go do dnia dzisiejszego

pzdr
:papa: :papa: :papa: :papa:
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 16.09.2014 12:58

cd.

Znów nam się udało z tum śniadankiem. Strzał w 10.
Wizyta w wiosce przybliża nam żywot nieskażonego cywilizacją życia Czesiów -Surma.

Najpierw troszkę nieufni, po jakimś czasie Czesie przyzwyczajają się do naszych obiektywów
Jest wczesny ranek, Mamy-Surma budzą swe dzieci, ubierają je (czyt. malują)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziewczyny na widok białasów też chcą paradnie wyglądać

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przygotowują posiłek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja znajoma z wczorajszego dnia pozwala mi zaglądnąć do jej domku

Obrazek

Jako że Surm to w przewadze lud pasterski, żyją razem z krowami, na stosunkowo małej przestrzeni także ich chatki wyglądają nieco inaczej.
Chata, jej dach, pokryta jest dachówką z suchych gałęzi zmieszanych z ziemią i odchodami.
Gałęzie sięgają do samego dołu tworząc cosik na kształt przeszkody, przez krówkę nie do sforsowania (po prostu ostre są i ranią nieproszonego intruza).
Wchodząc do chaty wchodzimy jakby do przedsionka (wykonanego właśnie z tych "dachówek"), trzeba obejść całą chatkę i dopiero wtedy jest główne wejście.

Obrazek

Obrazek

Oczywiście wszystko to ja muszę pokonywać na czworakach.
W chatce, jak to w domku.
Piec, kuchnia, sypialnia...
No i ciemno jak w d......

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozdaję baloniki
Małe Czesie są wniebowzięte

Obrazek

Zero komercji, tandety turystycznej, zero pozowania do zdjęcia.
BAJKA
Oni tak sobie żyją i kropka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdb.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie, ponadto zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez podania przyczyny!
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.09.2014 13:06

gego napisał(a):Dziewczyny na widok białasów też chcą paradnie wyglądać

A Wy tacy nie umalowani...

Pozdrawiam,
Wojtek
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 21.09.2014 17:16

cd.

Wioska malutka, kilka chatek.
Jedni dopiero co się budzą (tutaj Czesia śpi przed chatką (jeszcze nie ma 8.00, a już prawie 40 stopni), cieplutko jej jest - śpi na skórze z krówki, kocem też jest przykryta - ale to osłona przed muchami by jej zbytnio nie przeszkadzały)

Obrazek

Jedna Czesia-Mamma demonstruje mi technologię montażu jej dekielka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niektóre "ozdoby" przyjmują imponujące kształty

Obrazek

Obrazek

Łażę po wiosce, focę, Czesie-Surma (przynajmniej dla nas) są niezwykle gościnni, co chwila częstują nas jakąś papką z kukurydzy zmieszaną z miodem (jak tu nie odmówić?) """PYCHA""" jest super.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od jednej z Czesiek postanawiam zdobyć gliniany krążek.
Po krótkiej negocjacji - ma mnóstwo paciorków na głowie więc stwierdzam iż "moja" Czesia jest zakupoholiczką - dodatkowe kamyczki na pewno ją skuszą (parę bransoletek, mydełko), transakcja dochodzi do skutku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z właścicielką następnej również negocjacje przychodzą łatwo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małe Czesie pierwszy raz widzą białasów.
Te co już co nieco kumają, są "troszeczkę" zdziwione na nasz widok. Utrzymują dystans

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czesie mają przepiękne skaryfikacje, Johny postanawia sobie takowe wydziarać, niestety (albo stety) Czesie odmawiają

Obrazek

Czas mija szybko
Po południu opuszczamy wioskę
Schodzimy z wzgórza

Obrazek

Obrazek

Mijamy pasieki
W tych zawieszonych (uplecionych z gałązek) "ulach" Czesie hodują pszczółki

Obrazek

cdb.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie, ponadto zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez podania przyczyny!
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 22.09.2014 10:08

no dobra, półsurowe mięso to jeszcze rozumiem, ale ta krew... mądrych bogów masz, że nie pozwolili :D

ja już się bałem że do jedzenia będzie coś z tą kupą do dezynfekcji :P
gosiak.k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiak.k » 22.09.2014 17:19

gego napisał(a):
Od jednej z Czesiek postanawiam zdobyć gliniany krążek.
Po krótkiej negocjacji - ma mnóstwo paciorków na głowie więc stwierdzam iż "moja" Czesia jest zakupoholiczką - dodatkowe kamyczki na pewno ją skuszą (parę bransoletek, mydełko), transakcja dochodzi do skutku

Z właścicielką następnej również negocjacje przychodzą łatwo

8O Będziesz Żonę namawiał na montaż :?: :oczko_usmiech: :mrgreen:
pozdrawiam
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 24.09.2014 08:28

gosiak.k napisał(a): Będziesz Żonę namawiał na montaż

Eeee, raczej jestem bez szans :roll:

:papa: :papa: :papa:
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 24.09.2014 09:28

cd.

Z wioski kierujemy swe kroki do jadłodajni.

Wciągamy tradycyjne spaghetti - oczywiście z indżerą (tylko to tutaj mają, ale lepsze od "czerniny").
W makaronie zamiast sosu bolońskiego - sos indżerowy (rozdrobniona indżera namaczana ostrymi przyprawami)

Obrazek

Widoczki z naszej restauracyji

Obrazek

Obrazek

W "miasteczku" dostajemy cynk o obrzędzie skaryfikacyjnym rozgrywającym się nieopodal.
Haa, mało ludzi (moich znajomych) to widziało (a praktycznie nikt z nich). Nie może nas tam zabraknąć

Johny będzie miał możliwość wydziarania się.
Może być ciekawie...

cdb.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 24.09.2014 10:31

No to szykuje się kolejny hardkorowy odcinek :mrgreen:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 24.09.2014 10:43

Z uwagi na to, że ja także z ciekawością tu zaglądam ... w związku z tym zostawiam kolejny ślad obecności. ;)

Zdjecia nie dość, że egzotyczne i doskonałe, to świetnie opowiadają.

pozdrawiam. 8)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 24.09.2014 21:49

nieustannie z zaciekawieniem śledzę relację, świetnie się to czyta, ogląda, niesamowite jak w sumie bezproblemowo udaje Wam się wszędzie zostać ugoszczonym, wpuszczonym do wioski, śledzicie ich życie z tak bliska...fascynujące :D
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 25.09.2014 08:50

tiwa napisał(a):No to szykuje się kolejny hardkorowy odcinek

Czy hardcor? ja wiem?
U Cześków to normalka, nie jest to celebrowane jak np walki Donga

Niestety walki te, a może raczej szukanie żonki (Czesio który jest najlepszy ma pierwszeństwo wyboru żonki, zresztą po wygraniu walk wszystkie wtedy na niego lecą) odbywają się na jesień - koniec pory deszczowej.
Aczkolwiek Czesio-Bodyguard mówił nam iż dziś dla nielicznych turystów walki te są baaaardzo niebezpieczne (zresztą oni tak mówią o wszystkim) (na walki te można notabene także załapać się po wschodniej stronie rzeki Omo - dojazd tam jest o wiele łatwiejszy no i parę Czesi-surma także tam żyje), niebezpieczne ponieważ Czesie w trakcie walk wciągają w to zgromadzonego turysty z aparatem fotograficznym. Niestety walka Białasa z aparatem fotograficznym (nawet z pokaźnym teleobiektywem) kończy się wygraną Czesia z kijem.

Pzdr.
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 25.09.2014 08:53

mariusz-w napisał(a):Z uwagi na to, że ja także z ciekawością tu zaglądam ... w związku z tym zostawiam kolejny ślad obecności. ;)

Zdjecia nie dość, że egzotyczne i doskonałe, to świetnie opowiadają.

pozdrawiam. 8)

Dzięki no i zapraszam na jeszcze, a to niestety jeszcze troszkę potrwa (może nie tak długo jak u Wojtka ale troszkę tam byłem).

Pzdr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka