Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Essa w Grecji czyli Lefkada i Ateny - sierpień 2023 - Michał

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
majkik75
Cromaniak
Re: Essa w Grecji czyli Lefkada i Ateny - sierpień 2023 - Mi

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 27.11.2023 09:55

Jeszcze podsumowanie konsumpcji w ostatnim dniu :jupi:

Były lody
IMG_20230811_184658120.jpg

Obiadek w tej samej knajpce co poprzednio
IMG_20230812_152623104.jpg

Po drodze do domu już wracając zaatakowała nas cukiernia. Brutalnie, nie wzięła żadnych jeńców :plusone:
IMG_20230812_171723895.jpg

IMG_20230812_171730402.jpg

IMG_20230812_171749278.jpg

A wieczorkiem jeszcze już po spakowaniu bagaży ostatni wieczorek ...
IMG_20230811_215057668.jpg

Niestety czas wyjeżdżać jutro rano :bojesie: :roll: :nie:

pozdrawiam, Michał
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.11.2023 12:01

Niestety czas wyjeżdżać jutro rano :bojesie: :roll: :nie:

O nie!!!!!!!
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.11.2023 12:40

dangol napisał(a):Włóczęga po starej części Aten nie jest jakoś specjalnym obciążeniem dla nóg, bo odległości nieduże, nawet podejścia na wzgórza nie są obciążające :) . Nas zwiedzanie objazdowe nie skusiło i raczej tego nie żałuję. Fakt, czasem jest to niezłe rozwiązanie, może kiedyś inaczej do tego podejdę ;)
Mam identyczne spostrzeżenie.
Autobus hop on hop off to takie lizanie cukierka przez szybę (przynajmniej dla mnie, zwłaszcza, że opłata nie jest mała = bilet na Akropol czy prom RT na pobliską Eginę), myślę, że może to się sprawdzić w mieście gdzie odległości między ciekawymi punktami są spore (np. Barcelona), ale w Atenach wszystkie kamienie są na kupie :zeby: robisz 10 kroków i jesteś pod następnym wartym odwiedzenia miejscem (przy dobrej organizacji i nie w upale można topowe miejsca w 1 dzień obejrzeć, jak ktoś się uprze).
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 27.11.2023 12:46

piekara114 napisał(a):
dangol napisał(a):Włóczęga po starej części Aten nie jest jakoś specjalnym obciążeniem dla nóg, bo odległości nieduże, nawet podejścia na wzgórza nie są obciążające :) . Nas zwiedzanie objazdowe nie skusiło i raczej tego nie żałuję. Fakt, czasem jest to niezłe rozwiązanie, może kiedyś inaczej do tego podejdę ;)
Mam identyczne spostrzeżenie.
Autobus hop on hop off to takie lizanie cukierka przez szybę (przynajmniej dla mnie, zwłaszcza, że opłata nie jest mała = bilet na Akropol czy prom RT na pobliską Eginę), myślę, że może to się sprawdzić w mieście gdzie odległości między ciekawymi punktami są spore (np. Barcelona), ale w Atenach wszystkie kamienie są na kupie :zeby: robisz 10 kroków i jesteś pod następnym wartym odwiedzenia miejscem (przy dobrej organizacji i nie w upale można topowe miejsca w 1 dzień obejrzeć, jak ktoś się uprze).

Tak, ale ... mając kilka dni i po przejściu już wszystkiego na pieszo, można pozwiedzać i w taki sposób :) Będąc 1-2 dni to faktycznie szkoda czasu i pieniędzy. Mając powiedzmy 4 jest to dodatkowa opcja :spoko:

pozdrawiam, Michał
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 28.11.2023 09:38

13.08.2023

Ostatni dzień i wylot :oczy: Samolot mieliśmy o 9.50, więc już gdzieś przed 6 rano wyszliśmy z mieszkanka by na czas dotrzeć na lotnisko. Kupiliśmy dzień wcześniej bilety na metro na lotnisko, więc już rano nie trzeba było kombinować.
Cały proces na lotnisku też poszedł sprawnie i w Wrocławiu byliśmy planowo o 12 w południe. No około 2 h później w domku ...

Czas kończyć relację, chyba 3,5 miesiąca pisania to już dajcie spokój :lol:

Krótko o kosztach:
- bilety lotnicze (4x z bagażem podręcznym + dokupiona 1 duza walizka) - 3177
- wynajem samochodu - 3120
- domek na Lefkadzie - 5712
- mieszkanie Ateny - 1843
- parking na lotnisku - 264
- dodatkowe ubezpieczenie - 388
Razem daje 14504. Do tego cała reszta czyli jedzenie, jakieś wstępy, paliwo - serio już tego nie liczyłem :chytry: Ale tak jak orientacyjnie patrzyłem, to jakieś dodatkowo 5tyś wyszło. Czyli razem powiedzmy 19tyś.

Jedno na pewno napiszę: i Lefkady i Ateny są wspaniałe :serduszka: I "głód" Grecji rośnie ... Zobaczymy, na razie nie planuję.
Zdrowia sobie i wam życzę, to wszystko będzie ok :proszedzieki: :verryhappy:

Dziękuję wszystkim czytającym i komentującym i do następnego ;) :papa:

pozdrawiam, Michał
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 28.11.2023 10:25

Dziękuję za świetną relację 8) i życzę kolejnej Grecji, wpleć ją jakoś w inne planowane podróże ;)
:papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.11.2023 10:51

Dzięki za super relację i za namawianie na tę Grecję :chytry: Kto wie co z tego wyjdzie - na ten mment nie mam żadnych rezerwacji ani planów, jak nigdy :bojesie:
Tobie życzę klejnych super wyjazdów i do usłyszenia w kolejnej :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.11.2023 11:39

3,5 miesiąca to całkiem niezły czas jak na relację :zeby: Mi tak szybko nigdy nie idzie :lol:

majkik75 napisał(a):Razem daje 14504. Do tego cała reszta czyli jedzenie, jakieś wstępy, paliwo - serio już tego nie liczyłem :chytry: Ale tak jak orientacyjnie patrzyłem, to jakieś dodatkowo 5tyś wyszło. Czyli razem powiedzmy 19tyś.
:bojesie: Delikatnie mówiąc, zaskoczył mnie ten koszt sumaryczny.

Dzięki za relację, odświeżyłam sobie nasz pobyt w Atenach, a co do Lefkady popatrzyłam na to z czego w pełni świadomi zrezygnowałam.

majkik75 napisał(a): I "głód" Grecji rośnie ...
To że Grecja wciąga to wiadomo :hearts:

Życzę kolejnej udanej wyprawy, gdziekolwiek by nie była.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.11.2023 12:18

majkik75 napisał(a):Jedno na pewno napiszę: i Lefkady i Ateny są wspaniałe :serduszka: I "głód" Grecji rośnie ... Zobaczymy, na razie nie planuję.

Dziękuję wszystkim czytającym i komentującym i do następnego ;) :papa:

pozdrawiam, Michał
Dziękuję za relację :D
Niezłą porcję lazurów i kamieni pokazałeś :verryhappy: :proszedzieki: :oczko_usmiech:
Ciekawe co wymyślisz na następny raz ;)
Dużo zdrówka i do następnej relacji :papa:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 28.11.2023 13:18

Dzięki za relację. Miło było z Wami przemierzać Lefkadę, włóczyć się po Atenach. :)
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 28.11.2023 18:27

piekara114 napisał(a):
PAP napisał(a): ale również wszystko to co między innymi można zobaczyć jadąc do i z Grecji (Belgrad, Sarajevo, Kosovo, Albania, Meteory) :) :) ...
Nie zapominaj jeszcze o Bratysławie, Budapeszcie czy Macedonii Północnej i tego co w Grecji na trasie - Pella, Saloniki, Zagoria, Dodoni, Janina, Parga - to tyko na trasie ku Lefkadzie :D My to systematycznie zwiedzamy wraz z kolejnymi wyjazdami na 2 tyg. Powoli i da radę :D to nie wyścig....

Witaj :) ...

Oczywiście, te miejsca też :) ... ja tylko podałem to, co nam dane było zobaczyć (ponownie :)) podczas jednego wyjazdu w 2022 :) ... była też Bitola w NMK :) :) ... ...

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 28.11.2023 18:32

majkik75 napisał(a):Od Wielkiej Triady do wzgórza Lycabettus jest jakieś 500m. Poczuliśmy głód, więc szukaliśmy jakiejś fajnej knajpki ale nie było tak w okolicy niczego ciekawego a nam się nie chciało też szukać i sprawdzać lokalizacje. Trafił się market więc po jogurciku do picia i po jakimś ciastku na ciepło z serem i obiad opękany za kilka Eur ;)
Chwila odpoczynku i jedzenie na pobliskim murku ;) i dalej w drogę. Po dojściu do wzgórza okazuje się, że to nie jest taka sabie mała górka :oczy: Rodzinka mówi, ze czeka na ławce w cieniu, ja mogę iść. OK, jak kiedyś przy Modro Jezero koło Imotski, Rodzinka zostaje a ja biegusiem pod górę :peace:

Witaj :) ...

Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać ;) :) :) ... widoki te same co u Ciebie, tylko się ruszają ;) :) :) ... Nam podobały się bardziej niż te z Akropolu :) ... a dachy to insza inszość, acz nic nie dorówna dachom kairskim ;) ;) .. ale to inna opowieść ...

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 28.11.2023 18:42

majkik75 napisał(a):Krótko o kosztach:
- bilety lotnicze (4x z bagażem podręcznym + dokupiona 1 duza walizka) - 3177
- wynajem samochodu - 3120
- domek na Lefkadzie - 5712
- mieszkanie Ateny - 1843
- parking na lotnisku - 264
- dodatkowe ubezpieczenie - 388
Razem daje 14504. Do tego cała reszta czyli jedzenie, jakieś wstępy, paliwo - serio już tego nie liczyłem :chytry: Ale tak jak orientacyjnie patrzyłem, to jakieś dodatkowo 5tyś wyszło. Czyli razem powiedzmy 19tyś.

Jedno na pewno napiszę: i Lefkady i Ateny są wspaniałe :serduszka: I "głód" Grecji rośnie ... Zobaczymy, na razie nie planuję.

W temacie kosztów, to mam wrażenie bilety lotnicze + wynajem auta + domek robią tą kwotę ... nam 3 tygodnie we wrześniu 2022, z czego 5 dób na Lefkadzie w Pantheon Villas koło Agios Nikitas (polecam) i 2 doby w Atenach w NEW apartment near Acropolis (jeszcze bardziej polecam), w sumie 6 000 km dały kwotę 11 000 PLN ... ale fakt, tylko dwójka dorosłych, bo młodzież na pokładzie też koszt imprezy podnosi :) ...

Jeszcze w temacie GR ... nam się podobało, ale po tym wyjeździe na tą chwilę nie ciągnie nas tam ponownie, gdzie na przykład do takiej TR czy MA już tak :) ... jak to mówią kwestia indywidualna :) :) ...

W podsumowaniu, dzięki za relację :) ... ja muszę jeszcze początek doczytać i dooglądać, ale jej druga połowa bardzo mi się podobała :) :) ...

Pozdrawiam,

PAP
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.11.2023 21:26

Michał, dzięki za świetną relację! Lefkada jest w planach "na kiedyś", mam nadzieję, że skorzystam z Twoich wskazówek :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.11.2023 01:43

Michał , dziękuję za super relację . Grecja wciąga z każdą wizytą i każdą kolejną relacją coraz bardziej , ale to miłe uzależnienie , więc nie będę z nim walczył . . . :mg:

Niezależnie od wybranego kierunku , życzę Wam udanej wyprawy , a nam kolejnej relacji :proszedzieki:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Essa w Grecji czyli Lefkada i Ateny - sierpień 2023 - Michał - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies