10.10.2023Trzeba zacząć zwiedzanie jakieś konkretne w końcu
Zaczynamy od Akropolu, ale najpierw bilety. Są po 20E tylko na Akropol - dla dorosłych ale nas interesuje "Ticket Package" za 30E nie tylko na Akropol, ale też na łącznie 7 obiektów. Ważny od zakupu jest przez 5 dni, co pozwala na spokojne rozłożenie zwiedzania czasowo.
Do tego dla młodzieży do 18 r. życia jest wejście za free - na podstawie ważnej legitymacji np. szkolnej. W kasie poproszono nas o aktualne takie dokumenty i je mieliśmy - wcześniej czytałem o tym obowiązku. Nie wiem co pani zrozumiała z legitymacji szkolnych dzieci
ale je wzięła do ręki, obejrzała i dostaliśmy bilety 2x30E dla nas i 2x0E dla dzieci.
Kupowaliśmy bilety tutaj:
https://maps.app.goo.gl/Kr4NfxWpfgyuqp7LA i od tego też wejścia zaczęliśmy zwiedzanie.
Teatr Dionizosa
Pozostałości budynków przy Teatrze Dionizosa na przeciwko niego
Powoli idziemy sobie dalej, jest ciepło, ale bez przesady - a jesteśmy w połowie sierpnia. Nie ma żadnej tragedii
Zapas wody mamy, czapki na głowach a ludzi jak na razie jest niewiele, a przynajmniej tyle, że jakoś oni rozkładają się równomiernie
po terenie.
Tutaj muszę napisać. Lubię jak spinają się rzeczy w życiu. Pisałem o tym w relacji z Izraela w lipcu, że czekaliśmy na wyniki matur Córki, potem dodatkowy egzamin, a jeszcze przed tym wszystkim była właśnie planowana Grecja i Ateny. Córka dostała się na architekturę
było to jej marzenie i na Ateny liczyła najbardziej. Wszystko się udało
A my nie spodziewaliśmy się, że mamy osobistego przewodnika ...
W szoku byliśmy jak Córka opowiadała nam jak każdy element się nazywa w tej architekturze, każdy liść ma swoją nazwę, każdy szczegół. Duma
Tymczasem świątynia Asklepiosa
Kawałek dalej pod zadaszeniem stoją resztki kolumn i pomników
A my zbliżamy się do kolejnego miejsca - Odeon Heroda Attyka
pozdrawiam, Michał