05.08.2023W tym dniu obieramy za cel, kolejną pobliską plażę. Oprócz już wcześniej w pierwszym dniu odwiedzonej Mylos, druga obok Agios Nikitas polecana do zobaczenia to
Kathisma. Mamy na nią bardzo blisko, na siłę, to by można się przejść, bo na pieszo pokazywała mapa od nas jakieś 3,5 km. Ale jednak wygrało wygodnictwo
i jedziemy na nią Szczałą. Drogą było jakieś 5km.
Miejsc parkingowych jest sporo, ale ... one są tak spokojnie dostępne od rana (oczywistość). Jest sporo płatnych parkingów, takich pod zadaszeniami nawet po 10 EUR, ale trzeba pamiętać, że parking darmowy też jest, tylko oczywiście jak przyjechaliśmy koło 11 do południa, to już było ciężko znaleźć miejsce. Ale wiecie, jak to się mówi: "mały ale wariat"
To znajduję miejsce wzdłuż poparkowanych samochodów po środku i Szczała spokojnie sobie stanęła. Znów powtórzę, że mały samochód w takich sytuacjach jest najlepszy, wszędzie się uda zaparkować
Parkingi płatne pod zadaszeniem
Standardowo, znajdujemy sobie jakieś fajne miejsce, choć plaża jest mocno zastawiona leżakami i parasolami. Ale zawsze się jakieś znajdzie miejsce w lekkim dystansie
No i klasyka,
pływanko, odpoczywanko i spacerowanko co tam ciekawego na plaży mamy
Z jednej z dużych skał, ludzie skaczą do wody
A ja najpierw idę na prawo po plaży. Dochodzę do końca, bo dalej są spore głazy, kamienie i nie chcę się gdzieś wywalić, choć pewno przy dobrym obuwiu (nie buty do wody jakie zawsze mam) mozna by się pokusić o dalszy spacer
Przy plaży w skałach jest coś w rodzaju niewielkiej jaskini
Kieruję się teraz w lewą stronę ...
pozdrawiam, Michał