Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Essa w Grecji czyli Lefkada i Ateny - sierpień 2023 - Michał

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tony montana
Weteran
Re: Essa w Grecji czyli Lefkada i Ateny - sierpień 2023 - Mi

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.09.2023 13:55

Porto Katsiki robi wrażenie - widziałem już w kilku relacjach, ten kolor wody jest naprawdę powalający.

Beti - na Korfu czy innych greckich wyspach też 30 km jedziesz w godzinę, niestety, jeśli chce się coś zobaczyć to trzeba trochę czasu "stracić" w aucie.
My zawsze sobie trochę marudzimy, że za dużo czasu w aucie, a potem i tak jedziemy zobaczyć coś nowego. U nas to jednak to taka nasza "choroba" - zobaczyć jak najwięcej kosztem tego, że jest to "po łebkach" nieco zwykle

:zeby: :tak:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.09.2023 17:17

Wspaniałe zdjęcia , klif i kolor wody jak z bajki :verryhappy: Tam nas jeszcze nie widzieli . . . trzeba to zmienić :oczko_usmiech:

tony montana napisał(a):My zawsze sobie trochę marudzimy, że za dużo czasu w aucie, a potem i tak jedziemy zobaczyć coś nowego. U nas to jednak to taka nasza "choroba" - zobaczyć jak najwięcej kosztem tego, że jest to "po łebkach" nieco zwykle

Tony , my też tak mamy , nie wiedziałem tylko że to "choroba" , bo zawsze tłumaczyli mi , że to "nadmierna ciekawość świata" jest :mg:

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.09.2023 18:28

tony montana napisał(a):Beti - na Korfu czy innych greckich wyspach też 30 km jedziesz w godzinę, niestety, jeśli chce się coś zobaczyć to trzeba trochę czasu "stracić" w aucie.
Trochę już tej Grecji widziałam przez 11 wyjazdów (i można tak wybrać miejsca, aby godzinę czy pół na plażę nie jeździć) i o ile mogę dojechać raz, dwa razy na mega plażę to nie codziennie przez 2 tygodnie... są wyjazdy wypoczynkowe i wyjazdy na zwiedzanie... przynajmniej my tak wypoczywamy...
Wolę na spokojnie, siga siga rządzi.... ja w ten klimat wpadłam, na całego...
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 20.09.2023 07:54

piotrf napisał(a):Wspaniałe zdjęcia , klif i kolor wody jak z bajki :verryhappy: Tam nas jeszcze nie widzieli . . . trzeba to zmienić :oczko_usmiech:

tony montana napisał(a):My zawsze sobie trochę marudzimy, że za dużo czasu w aucie, a potem i tak jedziemy zobaczyć coś nowego. U nas to jednak to taka nasza "choroba" - zobaczyć jak najwięcej kosztem tego, że jest to "po łebkach" nieco zwykle

Tony , my też tak mamy , nie wiedziałem tylko że to "choroba" , bo zawsze tłumaczyli mi , że to "nadmierna ciekawość świata" jest :mg:

O to, to ... rozumiemy się :piwo:

A, że pamiętajmy mamy ESSĘ a nie siga-siga :tak: to zupełnie serio jazda samochodem (ja to w ogóle kocham) jest stałym i trwałym elementem naszych wyjazdów (jeśli tylko dysponujemy autem). Nawet jeśli trzeba gdzieś dalej pojechać to ile się przy tym zobaczy ... No i poza tym jak pisałem mamy teraz tryb wypoczynkowo-zwiedzajacy. Bo w Atenach będzie zwiedzajaco-wypoczynkowy :rotfl:

Także wsiadamy w Szczałę i jedziemy na samiuśki koniec ;) czyli do latarni morskiej na końcu wyspy. Jest parking spory i darmowy na dole i trzeba podejść trochę do góry do latarni.

DSC_3261_00631.jpg

Z drugiej strony ścieżki znów klify i widoki ...
DSC_3262_00632.jpg

DSC_3263_00633.jpg

DSC_3264_00634.jpg

DSC_3265_00635_edited.jpg

Klify Lefkady
DSC_3266_00636.jpg

DSC_3273_00643.jpg

DSC_3267_00637.jpg

Znów, kawałek ziemi i urwisko, trzeba bardzo uważać ...
DSC_3269_00639.jpg

DSC_3272_00642.jpg

DSC_3274_00644.jpg

Widok ten wąski pasek wyspy skąd przyjechaliśmy
DSC_3275_00645.jpg

DSC_3276_00646.jpg

Sam budynek latarni nie jest jakiś wyjątkowy, ot po prostu latarnia morska
DSC_3277_00647.jpg

Ale to w sumie jest tak najczęściej, bo to otoczenie latarni zawsze daje jej to coś ;)
DSC_3279_00649.jpg

I wracamy do auta
DSC_3285_00655.jpg

DSC_3289_00659.jpg

DSC_3292_00662.jpg

DSC_3293_00663_edited.jpg

Mamy jeszcze jeden ostatni punkt w tym dniu do zaliczenia ;)

pozdrawiam, Michał
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.09.2023 07:57

Latarnia - ładna czy nie - daje poczucie bezpieczeństwa na wodzie i za to lubię je wszystkie :tak:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 20.09.2023 09:01

majkik75 napisał(a):
piotrf napisał(a):Wspaniałe zdjęcia , klif i kolor wody jak z bajki :verryhappy: Tam nas jeszcze nie widzieli . . . trzeba to zmienić :oczko_usmiech:

O to, to ... rozumiemy się :piwo:

Trochę rozwinę ten temat :) Również zazwyczaj jadę zobaczyć coś ciekawego i często bywa, że jest to "po łebkach", 5 minut na miejscu, zrobię zdjęcie, i tyle w temacie. No dobra, jest ładne zdjęcie, jest wspomnienie i koniec. Często się śpieszymy ale z drugiej strony mam spory niedosyt, jeśli gdzieś nie pojadę, tylko będę leżał cały dzień na plaży w swojej miejscowości lub na basenie w aparthotelu. Muszę wyrobić w sobie nawyk siga siga czy coś tego typu, bo te ciągłe planowanie i czasowe obliczenia mnie wykończą ;)
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 21.09.2023 07:32

Trajgul napisał(a):Trochę rozwinę ten temat :) Również zazwyczaj jadę zobaczyć coś ciekawego i często bywa, że jest to "po łebkach", 5 minut na miejscu, zrobię zdjęcie, i tyle w temacie. No dobra, jest ładne zdjęcie, jest wspomnienie i koniec. Często się śpieszymy ale z drugiej strony mam spory niedosyt, jeśli gdzieś nie pojadę, tylko będę leżał cały dzień na plaży w swojej miejscowości lub na basenie w aparthotelu. Muszę wyrobić w sobie nawyk siga siga czy coś tego typu, bo te ciągłe planowanie i czasowe obliczenia mnie wykończą ;)

Jest coś w tym ... Zobaczyć co się da, jak tu jestem, bo pewno już tu nie wrócę, bo czas ucieka, bo jeszcze tylko to ... Chociaż chyba naturalnie z wiekiem przychodzą pewne ograniczenia i zaczynasz mieć wymuszone siga-siga :rotfl: :papa:

A my jak pisałem jedziemy jeszcze do ostatniego miejsca w tym dniu, czyli właściwie lekko się wracamy i zatrzymujemy przy punkcie widokowym na latarnię. Niestety nie ma tam żadnego parkingu i tak naprawdę trzeba na partyzanta przycupnąć na zakręcie przy poboczu :? Szczała przycupnięta, to można iść pooglądać.
DSC_3299_00669.jpg

I tak sobie myślę, że to drugie miejsce na wyspie, które zrobiło na mnie największe wrażenie. Urwiste klify, woda, latarnia gdzieś na samym skraju skały. Pięknie :hearts:
DSC_3296_00666.jpg

DSC_3297_00667.jpg

I widoki jakie możemy mieć dookoła ...
DSC_3300_00670.jpg

DSC_3301_00671.jpg

DSC_3302_00672.jpg

DSC_3303_00673_edited.jpg

DSC_3304_00674.jpg

DSC_3305_00675.jpg

DSC_3306_00676.jpg

DSC_3307_00677.jpg

DSC_3308_00678.jpg

DSC_3309_00679.jpg

DSC_3310_00680.jpg

DSC_3311_00681.jpg

Super miejsce. Uważam, że naprawdę warto je zobaczyć. Niestety trzeba wracać do domu, stąd mamy jakąś godzinkę do nas. Po drodze jeszcze tylko na chwilę się zatrzymuję bo mijamy punkt z widokiem na Vasiliki. Ktoś wspominał, to podrzucę :tak:

DSC_3313_00683.jpg

DSC_3314_00684.jpg

Ale super wygląda ten "drobiazg" płynący po wodzie ;)
DSC_3315_00685.jpg

Na koniec dnia, stoliczku nakryj się ;) Sączy się muzyczka z głośnika, są płyny :chytry: jest widok. Essa :serduszka:

pozdrawiam, Michał
Załączniki:
DSC_3318_00688.jpg
DSC_3316_00686.jpg
IMG_20230804_200952907.jpg
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 21.09.2023 08:16

Ale super wygląda ten "drobiazg" płynący po wodzie ;)

Czy ja dobrze widzę że tam były optimisty?
Trenować w takim miejscu - toż to raj a nie ciężka praca :oczy: :tak:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 21.09.2023 08:22

majkik75 napisał(a):Jest coś w tym ... Zobaczyć co się da, jak tu jestem, bo pewno już tu nie wrócę, bo czas ucieka, bo jeszcze tylko to ... Chociaż chyba naturalnie z wiekiem przychodzą pewne ograniczenia i zaczynasz mieć wymuszone siga-siga :rotfl: :papa:

Jakie ograniczenia, wiek nie ma żadnego znaczenia, wręcz przeciwnie, przynajmniej dla mnie 8). Trzeba nauczyć się podchodzić do tematów wakacyjnych bardziej na luzaku, nauczyć się wypoczywać, niż się ciągle gdzieś śpieszyć ;)
Ok, już nie przeszkadzam.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 21.09.2023 08:33

Kapitańska Baba napisał(a):Czy ja dobrze widzę że tam były optimisty?
Trenować w takim miejscu - toż to raj a nie ciężka praca :oczy: :tak:

Aż sobie powiększyłem oryginalne zdjęcie, ale chyba same deski ... Choć wyobrażam sobie, że na czymkolwiek w takim miejscu trenować to jest super :tak:

Trajgul napisał(a):Jakie ograniczenia, wiek nie ma żadnego znaczenia, wręcz przeciwnie, przynajmniej dla mnie 8). Trzeba nauczyć się podchodzić do tematów wakacyjnych bardziej na luzaku, nauczyć się wypoczywać, niż się ciągle gdzieś śpieszyć ;)
Ok, już nie przeszkadzam.

I bardzo dobrze, sam też uważam, że pesel to tylko liczba ;) Tak, umiejętność wypoczywania, tak by naprawdę wypocząć to sztuka :proszedzieki:

pozdrawiam, Michał
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.09.2023 08:36

majkik75 napisał(a):Obrazek

Nieźle rozjeździli to pobocze... 3 tyg wcześniej 1 auto mogło tu zaparkować w sposób bezpieczny, akurat jak jechaliśmy to miejsce było zajęte....

majkik75 napisał(a):
Trajgul napisał(a):Muszę wyrobić w sobie nawyk siga siga czy coś tego typu, bo te ciągłe planowanie i czasowe obliczenia mnie wykończą ;)
Jest coś w tym ... Zobaczyć co się da, jak tu jestem, bo pewno już tu nie wrócę, bo czas ucieka, bo jeszcze tylko to ... Chociaż chyba naturalnie z wiekiem przychodzą pewne ograniczenia i zaczynasz mieć wymuszone siga-siga :rotfl: :papa:
Jeśli wymuszone, to raczej nie jest to siga siga, bo to całkiem coś innego, to nie jest zwykłe spowolnienie, to cały styl życia i bycia, sposobu spędzania czasu, wręcz filozofia życia... Jak da się ponieść klimatowi miejsca, trafi się na odpowiednie miejsce, okoliczności to TO siga siga się poczuje i dopiero wtedy można zrozumieć, tak dogłębnie, o co w tym chodzi... Ja to poczułam na Krecie (mój drugi pobyt w Elladzie) w małej wiosce kupując kawę i prowadząc rozmowę z Grekiem i od tej chwili kiedy tylko przekraczam granicę grecką ten styl życia, pobytu całkowicie mnie pochłania, dominuje... nic nie muszę, nic nie trzeba...czas sobie płynie, my wraz z nim będąc otwartym na to co oferuje... trzeba się cieszyć momentem, co będzie dalej to będzie.... I z wiekiem nie ma to nic wspólnego...

:papa:
Ostatnio edytowano 21.09.2023 08:38 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 21.09.2023 08:37

majkik75 napisał(a): Tak, umiejętność wypoczywania, tak by naprawdę wypocząć to sztuka :proszedzieki:

pozdrawiam, Michał

Właśnie - wypoczywać aby wypocząć. Dla wielu to nieosiągalne :idea:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 21.09.2023 08:52

piekara114 napisał(a):Jeśli wymuszone, to raczej nie jest to siga siga, bo to całkiem coś innego, to nie jest zwykłe spowolnienie, to cały styl życia i bycia, sposobu spędzania czasu, wręcz filozofia życia... Jak da się ponieść klimatowi miejsca, trafi się na odpowiednie miejsce, okoliczności to TO siga siga się poczuje i dopiero wtedy można zrozumieć, tak dogłębnie, o co w tym chodzi... Ja to poczułam na Krecie (mój drugi pobyt w Elladzie) w małej wiosce kupując kawę i prowadząc rozmowę z Grekiem i od tej chwili kiedy tylko przekraczam granicę grecką ten styl życia, pobytu całkowicie mnie pochłania, dominuje... nic nie muszę, nic nie trzeba...czas sobie płynie, my wraz z nim będąc otwartym na to co oferuje... trzeba się cieszyć momentem, co będzie dalej to będzie.... I z wiekiem nie ma to nic wspólnego...

:papa:

Ze wszystkim się zgadzam, tylko co do jednego myślę inaczej: wiek... Przychodzi każdemu taki wiek (czasem wcześniej, oby wszystkim jak najpóźniej), że choćbyśmy nie wiem jak bardzo czuli siga-siga, to fizycznie już nie da się nigdzie pojechać, nic zobaczyć, zostaje leżenie, albo bardzo słabe poruszanie się. Takie życie. Dlatego korzystajmy z tego co daje nam "teraz", zwiedzajmy, smakujmy, poznajmy.
Wtedy przynajmniej zostają wspomnienia :pociesza:

pozdrawiam, Michał
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.09.2023 09:34

majkik75 napisał(a):Ze wszystkim się zgadzam, tylko co do jednego myślę inaczej: wiek... Przychodzi każdemu taki wiek (czasem wcześniej, oby wszystkim jak najpóźniej), że choćbyśmy nie wiem jak bardzo czuli siga-siga, to fizycznie już nie da się nigdzie pojechać, nic zobaczyć, zostaje leżenie, albo bardzo słabe poruszanie się. Takie życie. Dlatego korzystajmy z tego co daje nam "teraz", zwiedzajmy, smakujmy, poznajmy.
No i źle :!: Siga siga nie odnosisz do wieku, ani do możliwości (fizycznych), nigdy :!: To sposób i styl życia.... Ewidentnie tego jeszcze nie poczułeś w Grecji... Jesteś na etapie "zwiedzić jak najwięcej, póki mogę" (co w pełni rozumiem, bo też tak miałam i mam - jeśli wyjazd nastawiony jest stricte na zwiedzanie), ale siga siga to całkiem co innego...
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 21.09.2023 09:55

piekara114 napisał(a): No i źle :!: Siga siga nie odnosisz do wieku, ani do możliwości (fizycznych), nigdy :!: To sposób i styl życia.... Ewidentnie tego jeszcze nie poczułeś w Grecji... Jesteś na etapie "zwiedzić jak najwięcej, póki mogę" (co w pełni rozumiem, bo też tak miałam i mam - jeśli wyjazd nastawiony jest stricte na zwiedzanie), ale siga siga to całkiem co innego...

Całkowicie rozumiem Twój punkt widzenia i teoretyczne definicje, ale ja uważam, że punkt poczucia czy to siga-siga, czy fijaki, czy jakkolwiek byśmy nie nazwali innego stanu zależy od aktualnego stanu psychicznego i fizycznego. Uważam, że to jaki mamy feeling danego miejsca jest skorelowany z naszym aktualnym stanem. Ale to jak widzisz jest stan w który "wchodzimy" gdzieś jadąc.
W Grecji (ale nie tylko) jest właśnie ten pewien "luz" życia, którego uważam nam tutaj w PL brakuje. A to jest dla nich stan "normalny" :tak: To się czuje będąc tam i mieszkając tutaj. Faktycznie zdecydowanie w moim życiu tutaj w PL brakuje mi siga-siga :zeby:
Najważniejsze, że zarówno Ty jak i ja mamy radość z czasu jaki można spędzić np. w Grecji :proszedzieki: :papa:

pozdrawiam, Michał
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Essa w Grecji czyli Lefkada i Ateny - sierpień 2023 - Michał - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone