krystek napisał(a):Pierwsza stacja benzynowa przy wjeździe do HR. Zamawiam espereso. Dostaję jakąś przelotkę. Trogir - odmierzone 60 ziaren, świeżo pialone i zmielone, napar ok , ale nie ma cremy. Porec- mniamniuśny sprzęt-La Pavoni .Czy w Hr dostaniemy prawdziwe espresso? Takie z cremą ....Gdzie ???
krystek napisał(a):Pierwsza stacja benzynowa przy wjeździe do HR. Zamawiam espereso. Dostaję jakąś przelotkę. Trogir - odmierzone 60 ziaren, świeżo pialone i zmielone, napar ok , ale nie ma cremy. Porec- mniamniuśny sprzęt-La Pavoni .Czy w Hr dostaniemy prawdziwe espresso? Takie z cremą ....Gdzie ???
mirko napisał(a):nie wiem jak w Dalmacji ale w Istri pijemy:
espresso-długi/krotki
capucino-esp. + piana z mleka(specjalne)
macciatto-esp. + kilka kroplek mleka
corretto-esp. + grappa(ilosć zalezi od humoru)
mysle ze jakosć espressa zalezi od gatunku kawi i aparata
ja uziwam Frank-kawe i aparat Gaggia
pozdrawiam
krystek napisał(a):mirko napisał(a):nie wiem jak w Dalmacji ale w Istri pijemy:
espresso-długi/krotki
capucino-esp. + piana z mleka(specjalne)
macciatto-esp. + kilka kroplek mleka
corretto-esp. + grappa(ilosć zalezi od humoru)
mysle ze jakosć espressa zalezi od gatunku kawi i aparata
ja uziwam Frank-kawe i aparat Gaggia
pozdrawiam
Tylko Gaggia a reszta zgadza się. A jakość espresso zależy od zmielenia ..