Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

España << ALICANTE >> 2014

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
kasiunia126
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiunia126 » 25.09.2014 10:26

Z racji tego, że szybko się nudzę, po dwóch wizytach w Chorwacji (Okrug Gornji, Tucepi) w tym roku postanowiłam, że wakacje spędzimy w Hiszpanii, a dokładnie w Alicante.
Bardzo długo szukałam ciekawego miejsca i mało brakowało, aby wybór padł nie na Hiszpanię, lecz na Turcję. Obejrzałam mnóstwo hoteli w Turcji właśnie, jednak żaden nie spełniał moich oczekiwań, bo zdecydowana większość znajdowała się w wioskach (a my jednak wolimy mieć gdzie pospacerować nie koniecznie między hotelami), albo było w necie za dużo negatywnych opinii, albo plaża była malutka a na niej tylko same leżaki i leżaki... Ciągle coś było nie tak, wiec na własną rękę bez biura podróży polecieliśmy do Alicante. Na bookingu znalazłam coś w stylu hotelu :) i liniami Ryanair odbyliśmy pierwszą podróż samolotem :D także na wczasy czekaliśmy bardziej niż zwykle:)

CDN. a wraz z nim wiele zdjęć
pozdrawiam:)
P1010968.jpg m.jpg
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 25.09.2014 10:58

Ooo Alicante :-)
z zainteresowaniem będę śledziła relację.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 25.09.2014 11:43

Hiszpania na ten moment wogle mnie nie kręci, ale tez popatrzę :mrgreen:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.09.2014 13:03

kasiunia126 napisał(a):CDN. a wraz z nim wiele zdjęć.

Cześć.

Na to liczę.
:)

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.09.2014 13:27

kasiunia126 napisał(a):my jednak wolimy mieć gdzie pospacerować nie koniecznie między hotelami

W tej sytuacji ja również chętnie zaglądnę.

Pozdrawiam,
Wojtek
kasiunia126
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiunia126 » 01.10.2014 11:52

8 czerwca wylecieliśmy na długo wyczekiwane wakacje. Choć trzeba przyznać, że były pewne obawy, bo nie znam angielskiego ( wstyd, wiem o tym... ), a mąż tylko podstawy, więc stresowaliśmy się, co się stanie, gdy trzeba będzie porozumieć się na lotnisku w drodze powrotnej i w ogóle gdziekolwiek w Hiszpanii.
Dlatego też 2 miesiące przed wczasami przyswoiłam sobie podstawy hiszpańskiego. Z książki z rozmówkami powybierałam jedynie te zwroty i słówka, które prawdopodobnie użyję na wakacjach i to był strzał w dziesiątkę. Muszę przyznać, że dość sprawnie mi to szło, na tyle, że bez problemu dogadałam się w sklepie czy z taksówkarzem. To była naprawdę duża satysfakcja i żałuję, że mogłam ćwiczyć ten język jedynie przez 10 dni.

Po przybyciu na miejsce nie wpadliśmy w euforię na widok "apartamentu", trochę mu do niego brakowało. Został przeze mnie wybrany tylko z uwagi na lokalizację przy plaży San Juan i dlatego, że miał aneks kuchenny, który, jak się okazało był zbędny, bo tylko korzystaliśmy rano z mikrofalówki. Za to na plus był basen, który może nie był okazałych rozmiarów, z czterema zjeżdżalniami itp., ale za to był on prawie niczym nasz prywatny, bo zwykle była garstka ludzi.

Teniamos una reserva en el Apartamentos Concorde.

Mieszkaliśmy na 10 piętrze.
P1020731.jpgm.jpg

Widok z balkonu. Blokowisko i jeszcze raz blokowisko...
P1010636.jpgm.jpg

Częściowy widok na Morze Śródziemne
P1010637.jpgm.jpg

W przybliżeniu zdecydowanie lepiej :)
P1010664.jpgm.jpg
Roland90
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roland90 » 03.10.2014 13:39

Anai napisał(a):Hiszpania na ten moment wogle mnie nie kręci, ale tez popatrzę :mrgreen:

Dokładnie jest u mnie tak samo jak mam dosyć po jednym wyjeździe Turcji .ale chętnie poczytam i pooglądam a może mnie przejdzie?
kasiunia126
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiunia126 » 03.10.2014 16:15

Roland90 napisał(a):Dokładnie jest u mnie tak samo jak mam dosyć po jednym wyjeździe Turcji

A czemu nie podobało się w Turcji?
Mi Hiszpania się podobała, ale mąż kręcił nosem, że to nie to samo co Cro :)
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 03.10.2014 16:45

W grudniu muszę tam lecieć do kopalni marmuru dopilnować załadunku tak więc z chęcią coś pozwiedzam bo kilka dni będę miał.
Quecal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Quecal » 06.10.2014 09:44

Hiszpania :P :P :P chętnie wezmę udział :mrgreen:
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 06.10.2014 19:47

Chętnie wybiorę się do Hiszpanii jeszcze raz, a w Alicante nie byłem :D :hut:
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 09.10.2014 18:17

No i okazało się że nie w grudniu lecz na początku listopada tam będę,nie wiem jakie ceny mieliście w lato bo w listopadzie są śmieszne przykładowo hotel dla trzech osób ze śniadaniami(fajne warunki) na trzy noce-700zł a wynajęcie auta na lotnisku renault megane(3dni)-70zł
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.10.2014 19:06

kasiunia126 napisał(a):8 czerwca wylecieliśmy na długo wyczekiwane wakacje. Choć trzeba przyznać, że były pewne obawy, bo nie znam angielskiego ( wstyd, wiem o tym... ), a mąż tylko podstawy, więc stresowaliśmy się, co się stanie, gdy trzeba będzie porozumieć się na lotnisku w drodze powrotnej i w ogóle gdziekolwiek w Hiszpanii.
Dlatego też 2 miesiące przed wczasami przyswoiłam sobie podstawy hiszpańskiego. Z książki z rozmówkami powybierałam jedynie te zwroty i słówka, które prawdopodobnie użyję na wakacjach i to był strzał w dziesiątkę. Muszę przyznać, że dość sprawnie mi to szło, na tyle, że bez problemu dogadałam się w sklepie czy z taksówkarzem. To była naprawdę duża satysfakcja i żałuję, że mogłam ćwiczyć ten język jedynie przez 10 dni.

Po przybyciu na miejsce nie wpadliśmy w euforię na widok "apartamentu", trochę mu do niego brakowało. Został przeze mnie wybrany tylko z uwagi na lokalizację przy plaży San Juan i dlatego, że miał aneks kuchenny, który, jak się okazało był zbędny, bo tylko korzystaliśmy rano z mikrofalówki. Za to na plus był basen, który może nie był okazałych rozmiarów, z czterema zjeżdżalniami itp., ale za to był on prawie niczym nasz prywatny, bo zwykle była garstka ludzi.

Teniamos una reserva en el Apartamentos Concorde.

Mieszkaliśmy na 10 piętrze.
P1020731.jpgm.jpg

Widok z balkonu. Blokowisko i jeszcze raz blokowisko...
P1010636.jpgm.jpg

Częściowy widok na Morze Śródziemne
P1010637.jpgm.jpg

W przybliżeniu zdecydowanie lepiej :)
P1010664.jpgm.jpg

Boże ! Jak z jakiegoś koszmaru sennego... Jadę na wakacje nad morze, wstaję i widzę te widoki z okna.
Brrrr.
kasiunia126
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiunia126 » 09.10.2014 21:13

Z napisał(a):No i okazało się że nie w grudniu lecz na początku listopada tam będę,nie wiem jakie ceny mieliście w lato bo w listopadzie są śmieszne przykładowo hotel dla trzech osób ze śniadaniami(fajne warunki) na trzy noce-700zł a wynajęcie auta na lotnisku renault megane(3dni)-70zł

Nam wychodziło 900zł i bez śniadań. Ale to wynajęcie auta jakieś za tanie, nie pomyliło Ci się z euro? :)

ołowiany napisał(a):
Boże ! Jak z jakiegoś koszmaru sennego... Jadę na wakacje nad morze, wstaję i widzę te widoki z okna.
Brrrr.

Koszmarem bym tego nie nazwała, bez przesady!

MarDomi napisał(a):Chętnie wybiorę się do Hiszpanii jeszcze raz, a w Alicante nie byłem :D :hut:

A gdzie byłeś? Może coś polecisz?
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 10.10.2014 06:42

Sam byłem w szoku że taka cena lecz z angielskiej karty zeszło mi 15.99 funciaka czyli sorry 10zł więcej a auto wynająłem tu http://www.rentalcars.com/SearchResults ... lierFilter
Następna strona

Powrót do Hiszpania - España

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone