napisał(a) CinnamonGirl » 29.01.2010 07:16
Na samej trasie grzechem jest nie zwiedzic Plitvic (polecam trasę H zobaczy sie wszystko a doznania są dozowane od mniejszego zachwytu do większego zachwytu
). Co do Riwiery Makarskiej to sama w tym roku sie tam wybieram w czerwcu(prawdopodobnie Podgora) i mam plan następujacy:
- 1 dniowa wycieczka Mostar+Pocitej + Wodospady Kravica
- 1 dniowa wycieczka na Hvar (promem z Drvenika) ze zwiedzaniem miast Stari Grad i Hvar i przejazdem starą drogą ktora je łączy (tyle sie naczytałam o tych opuszcznych miescinkach po drodze, że chcę je zobaczyć)
- Póznymi popołudniami i wieczorkiem chcę zaliczyć: Omis (lub Split i Omis w przypadku 'załamania' pogody jako wycieczkę 1 dniową), Brele+Baśke, Makarską, Tucepi (tu mozliwy spacerek na piechotę). Jak starczy czasu to mieścinki po południowej stronie Podgory.
- no i sw. Jure jak pogoda dopisze
Myślaam jeszcze o wypadzie 1 dniowaym na Korculę ale jakos mało tych połączeń z Drvenika no i podróz dużo dłuższa niz na Hvar
i chyba to zostawie na kolejne wakacje.
Jesli riwiera makarska to warto pojechać do Dubrownika. Ja rok temu juz go 'zaliczyłam' z Primostenu który jest oddalony od niego o 300km. Warto.
Bardziej na północy ale na wybrzeżu warto zahaczyc np. o Sibenik, Trogir czy wodospady Krka (choc z tych osobiście zrezygnowałam bo przeraziły mnie ceny
(osobno wstęp, osobno łódki)i stwierdziłam ze Plitwice wiecej mi zaoferują
(tutaj wszystko w cenie)