Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ekoharacz przy wjeździe do Czarnogóry

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 23.07.2008 14:52

Wjeżdżając samochodem do tego ślicznego kraju, bądźcie przygotowani na zakup gustownej zielonej naklejki, którą miła pani na granicy sprzeda Wam czy chcecie czy nie za 10 euro - auto osobowe. Słyszałem, że za furgonetki i kampery, a może i auta z przyczepami płaci się 30, ale nie miałem okazji sprawdzić.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 23.07.2008 15:02

Śliczny kraj = śliczna opłata :lol: , mnie ona nie oburzyła, niech tylko dobrze spożytkują te pieniądze. Więcej info tu:
http://www.ecotax-montenegro.gov.me/index_eng.php
i kwiteczek :wink:
Obrazek
nasza naklejka jest ważna do połowy czerwca 2009.
fafikdog
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fafikdog » 24.07.2008 06:53

Byłem w tym roku i długo tam nie wrócę.
Ceny takie jak na Chorwacji, plaże tragiczne, jedynie widoki ładne.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 24.07.2008 10:14

No i te "pałacowate" wille i całe to ruskojęzyczne maifijno-bandyckie środowisko.... Echhhh....
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 28.07.2008 07:18

heh...a ja tego nie placilem :) powiedzialem ze mam i babka sobie odwróciła sie i sobie gdzies poszla :). poczekam z 5 min i co bylo robic pojechalem.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 28.07.2008 09:01

10 euro to mi nie szkoda, ale faktycznie tak przesiąkli ostatnio tym rusko-mafijnym klimatem, że mam wątpliwości czy te pieniążki będą pożytecznie użyte... he he.. Niestety nie mamy na to wpływu i jeśli chcemy pobyć w tym pięknym kraju, to trza płacić i tyle. W końcu to nie majątek. A myślicie z nasze podatki to są tak wspaniale i pożytecznie rozdysponowane? Pragnę wątpić!
A co do cen to się nie zgodzę. Czarnogóra jest znacznie tańsza od Chorwacji. I proponuję jechać bardziej w stronę Ulicinj niż przebywać w okolicy Budwy.
Ale faktem jest, że są niestety wciąż jeszcze daleko do tylu pod względem czystości, higieny sanitariów itp. A na to akurat ma wpływ nadmierna obecność ruskiego tałatajstwa. Burżujom nowobogackim z Rosji to nie przeszkadza, bo oni u siebie mają taki syf i burdel, że to co jest w Czarnogórze wydaje im się super luksusowym porządeczkiem...
pozdro
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 28.07.2008 09:03

10 euro to mi nie szkoda, ale faktycznie tak przesiąkli ostatnio tym rusko-mafijnym klimatem, że mam wątpliwości czy te pieniążki będą pożytecznie użyte... he he.. Niestety nie mamy na to wpływu i jeśli chcemy pobyć w tym pięknym kraju, to trza płacić i tyle. W końcu to nie majątek. A myślicie, że nasze podatki to są tak wspaniale i pożytecznie rozdysponowane? Śmiem wątpić!
A co do cen, to się nie zgodzę. Czarnogóra jest wciąż sporo tańsza od Chorwacji. Może tylko Budwa i okolice podrożały, ale już w stronę Ulcinj coraz taniej.
Faktem jednak jest, że są niestety wciąż jeszcze do tylu pod względem czystości, higieny sanitariów itp. A na to akurat ma wpływ nadmierna obecność ruskiego tałatajstwa. Nowobogackim "burżujom" z Rosji to nie przeszkadza, bo oni u siebie mają taki syf i burdel, że to co jest w Czarnogórze wydaje im się super luksusowym porządeczkiem...
Ale generalnie jest coraz lepiej i mam nadzieję, że w końcu się opamiętają i nastawią się turystycznie bardziej pod zachód i że przegonią to moskiewsko-syberyjskie towarzycho...
pozdro
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.07.2008 09:59

janniko napisał(a):Ale generalnie jest coraz lepiej i mam nadzieję, że w końcu się opamiętają i nastawią się turystycznie bardziej pod zachód i że przegonią to moskiewsko-syberyjskie towarzycho...pozdro

Będzie ciężko to towarzystwo przegonić (u nas też długo siedzieli) :wink:
A jeśli nabywa ono tam prawo własności , to będzie w ogóle niemożliwe :cry:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 28.07.2008 10:26

Ruski wykupiły całe wybrzeże, więc jak coś to nie wiadomo kto kogo przegoni?

Poza tym ja znam ich azjatycką mentalność; to nie pozwala im czegoś ulepszyć czy zmienić na lepsze bo przecież i nich jest wszystko najlepiej na świecie i ta wielkoruska buta blokuje jakiekolwiek zmiany.
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 01.08.2008 14:11

janniko napisał(a):10 euro to mi nie szkoda, ale faktycznie tak przesiąkli ostatnio tym rusko-mafijnym klimatem, że mam wątpliwości czy te pieniążki będą pożytecznie użyte... he he.. Niestety nie mamy na to wpływu i jeśli chcemy pobyć w tym pięknym kraju, to trza płacić i tyle. W końcu to nie majątek. A myślicie z nasze podatki to są tak wspaniale i pożytecznie rozdysponowane? Pragnę wątpić!
A co do cen to się nie zgodzę. Czarnogóra jest znacznie tańsza od Chorwacji. I proponuję jechać bardziej w stronę Ulicinj niż przebywać w okolicy Budwy.
Ale faktem jest, że są niestety wciąż jeszcze daleko do tylu pod względem czystości, higieny sanitariów itp. A na to akurat ma wpływ nadmierna obecność ruskiego tałatajstwa. Burżujom nowobogackim z Rosji to nie przeszkadza, bo oni u siebie mają taki syf i burdel, że to co jest w Czarnogórze wydaje im się super luksusowym porządeczkiem...
pozdro

Zgadzam się z przedmówcą, może za wyjątkiem genezy syfu. Myślę, że to nie wina Rosjan, mogą się tylko przyczynić do utrwalenia stanu rzeczy. Myślę, że to lokalna specyfika niektórych śródziemnomorskich krajów. W końcu w Albanii czy Włoszech Rosjan wielu nie ma, a syf pierwsza klasa. No i też nie kto jak kto, ale my nie powinniśmy specjalnie narzekać. Jako przedstawiciele narodu, w którym rzeczą normalną jest rzucenie papieru obok kosza, peta lub puszki po piwie prosto w plażowy piasek, wyrzucenie śmieci w lesie itp.
A Czarnogórę pomimo problemów z czystością warto odwiedzić.[/code]

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone