cd - Ejlat by nightPrzed wieczorem zbieramy się zobaczyć miasto.
W pierwotnej wersji miałam w planie wypożyczenie samochodu. Ceny nawet były całkiem przyzwoite. Biorąc pod uwagę konieczność dojazdu z lotniska na lotnisko było by to bardzo dobre rozwiązanie. Ale tylko było by ponieważ w Ovdzie nie ma możliwości wypożyczenia samochodu na lotnisku. A takiej sytuacji stwierdziliśmy, że dla odmiany pojeździmy sobie komunikacją miejską. Kilka razy korzystaliśmy też z miejskich taksówek których na ulicach jest naprawdę bardzo dużo.
Tak więc idziemy na przystanek i linią nr 16 dojeżdżamy w kilka minut do centrum. Bilet autobusowy bez względu na przemierzany odcinek kosztuje 4.2 szekla (dzieci do 5 lat gratis). Tak więc 3 bilety kosztują nas 12,6. Autobusy jeżdżą dość często.
Wysiadamy na przystanku koło bazaru.
atrakcji nie brakuje,
Natomiast te są zdecydowanie jak dla mnie za bardzo stresujące, ale amatorzy byli
dochodzimy do mostku nad kanałkiem prowadzącym do mariny
oraz części hotelowej miasta
spacerujemy dłuższą chwilę bo jest naprawdę bardzo przyjemnie
idziemy też na lody, bardzo dobre lody
za jedyne 16 szekli ( czyli 16 zł) za 1 kulkę
Ale raz się żyje
robi się dość późno a my dawno nie spaliśmy powoli więc wracamy poszukać transportu powrotnego.
Co ciekawe jest przystanek ale nie ma naszego autobusu (przyjechaliśmy nr 16)
Idziemy kawałek dalej, jest drugi przystanek 16 nie ma. Zaczepia nas pan taksówkarz, do naszego hotelu chce 35 szekli. Mówię mu, że 20 mogę dać. Pan po krótkim namyśle każe nam wsiadać. I tak taksówek w koło cała masa więc przynajmniej się przejedzie
mamy jakieś 5 km. Dla nas cena bardzo dobra bo transport mamy pod drzwi hotelu, a na piechotę od przystanku jakieś 400m pod górkę.
Po drodze jeszcze mnie olśniło, że autobus w tym kierunku ma numer nie 16 a 15
Ot taka ciekawostka