Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

¯eglarstwo - czy mozna bez patentów slipowaæ ma³± ¿aglówkê ?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
furzyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) furzyk » 17.08.2005 09:58

Posiadam ma³± 4,3 metrowa ¿aglówkê kabinow± o 8 metrach kw. ¿agla. Czy mogê j± przywie¿æ do chorwacji i p³ywac legalnie blisko brzegu ?? Bylem w Cro nie raz i wiem ze na tym wybrze¿u nie ma ani gwa³townych zmian pogody ani nie ma wielkiej fali. A w s³oneczn± pogodê zeglowanie z wiatrem ok 3 w skali B. na pewno okaza³oby sie cudowne !!
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 18.08.2005 08:24

Niestety nie możesz, bez patentu można pływać tylko i wyłącznie łodziami z napedem wiosłowym ew. rowerem wodnym.
furzyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) furzyk » 18.08.2005 08:44

tak wlasnie gdzies czytalem.... jednym slowem potwierdzilo sie. W takim razie czy sa w cro jakies jeziora w miare blisko brzegu ?? Czy na jeziorach tez obowiazuja takie przepisy wobec turystow zagranicznych ? Unijne prawo chyba jest takie (jak w Polsce), ze do 5 metrow dluugosci jachtu nie trzeba miec ani ubezpieczenia, ani zarejestrowanej lodzi ani zadnej homologacji i patentow.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 18.08.2005 08:51

niestety tego nie wiem, mnie interesowała mała łodka motorowa ew ponton z małym silnikiem, ale skoro nie można pływać nawet na 5 konnym to trzeba kiedyś zrobić patent. Może w Chorwackim Narodowym Ośrodeku Informacji Turystycznej udzielą ci informacji. Tel:(22) 828 51 93 lub e-mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
furzyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) furzyk » 18.08.2005 09:00

ja swoj jachcik kupilem we wrzesniu zeszlego roku po powrocie z cro. Widzialem ze wiele takiej wielkosci lodzi plywa po tamtejszym morzu (motorowych i zaglowych) wiec sobie pomyslalem - czemu nie... a tu nagle w tym roku dowiaduje sie ze przepisy sa inne niz u nas. Szybko sie nauczylem plywac pod okiem kumpla instruktora, niedawno bylem z moja pania na mazurach 2 tygodnie - bylo super, czasem trzeba bylo balastowac. Patent to ja moge zrobic ale i tak pewnie nie przyznaja mi homologacji na moj maly jachcik. To sa przepisy dla turystow - inne niz dla tubylcow. Moze jak Cro wejdzie do unii to sie zmieni....

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone