Czytam, czytam i oczom nie wierzę. Ktoś chce się wybrać do Egiptu i prosi o radę to go zjadą od góry do dołu. A to nie to forum, a to nie ten kraj itd. Wciąż ten jad i wojna polsko - polska, jak nie w tv to tu na forum. Nie rozumiem skąd te złośliwości, zazdrość, zawiść? (Pytanie retoryczne).
Jeżeli chodzi o Egipt, byłem kilka razy i na tę chwile mi wystarczy, a za jakiś czas pewnie znowu się wybiorę
Dlaczego warto?
Chociaż i dla samych raf, za te pieniądze i tak blisko innych nie znajdziecie. Obojętnie czy będziesz nurkował z akwalungiem czy tylko snurkował z maską i rurką będziesz zadowolony, takiego bogactwa w wodzie w Cro nie uświadczysz!!! Mi udało się zobaczyć na rafie w pobliżu hotelu od "nemo" po skrzydlice, mureny, ogończe, koniki morskie, itd... Polecam zabrać płetwy i aparat do zdjęć pod wodą. Gwarantuję że jak dobrze trafisz to z wody nie wyjdziesz tak prędko
Jeżeli chcesz mieć dostęp do raf z plaży hotelowej to wybierz region Sharm el Sheikh, tylko trzeba mieć na uwadze że potrafi być tam głęboko. 10 metrów zaraz przy brzegu to nic nadzwyczajnego w tym regionie
Podobno pieknę rafy są też w Marsa El Alam ale tam bardziej dla nurków, tak słyszałem.
W Hurghadzie plaże są piaszczyste z łagodnym wejściem do morza w sam raz dla rodzin z dziećmi. Będąc w Hurghadzie polecam wycieczki do Kairu, widok piramid na tle miasta zostaje na długo w pamięci, potem można wybrać się jeszcze na południe zobaczyć Luxor, Karnak. Ewentualnie rejs po Nilu do Asuanu - tam nie byłem więc nie wiem czy warto, ale znajomi właśnie wrócili i byli zadowoleni.
Z Sharm el Sheikh polecam wycieczki do Jerozolimy, Betlejem, Morze Martwe i Petrę, a na miejscu delfinarium. A jak będziesz miał szczęście to zobaczysz delfiny, żółwie morskie w morzu czerwonym, ja miałem
ale to już podczas rejsu statkiem na nurkowanie.
Jadąc do Egiptu trzeba mieć na uwadze że to jest całkiem inna kultura, inna mentalność uniknie się dzięki temu wiele rozczarowań
a latem jest tam bardzo gorąco, wieczorem tez, więc sercowcy niech uważają.
Na ulicach jest brudno, leża śmieci, za murem hotelu sterty gruzu lub budowa, sprzedawcy potrafią być bardzo nachalni. Na zakupy pamiątek i innych dupereli warto iść pod koniec pobytu, jak już jest się opalonym, łatwiej zbić cenę. Taki kraj i trzeba o tym pamiętać!!!
Można stołować się na mieście, polecam owoce morza. Jednak trzeba pamiętać że hotele potrafią być na totalnym za...piu i dojazd może być uciążliwy. Są taksówki i hotelowe busy, dowiozą gdzie chcesz.
Odradzam wyjazd w Ramadanie i tuż po, muzułmanie robią sobie wakacje i jest tłoczno w hotelach.
Na zakupach targować się, czasami można zjechać do połowy początkowej ceny
Zabierz ze sobą sporo drobnych $ przydadzą się na bakszysz, dasz kilka dolarow kelnerom w lobby i w restauracji, będziesz mile zaskoczony, a to stolik będzie na Ciebie czekał, drinki do kolacji przyniosą i takie tam. Dla Ciebie to mały wydatek a oni z tego żyją i muszą utrzymać całe rodziny.
Miłych wakacji, a jak wrócisz to podziel się swoimi odczuciami może ktoś skorzysta.
Pozdrawiam.