Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Egipt po raz pierwszy/Hurghada i okolice 12.24 THE END

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
tony montana
Weteran
Re: Egipt po raz pierwszy/Hurghada i okolice 12.24

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 14.01.2025 17:20

Wycieczka na snorki i wyspę Giftun cz.2

Gdy już wróciłem na jednostkę po 15 minutach miałem dość snorkowania, robię zdjęcia grupie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mła Żona na drugim planie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Płyniemy dalej
Obrazek

Okazuje się na kolejne snorkowanie ...
Obrazek

Ja BARDZO dziękuję, ale zostanę
Obrazek

GDZIE JEST LĄD?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobra - w końcu płyniemy na Wyspę Giftun
Obrazek

Cudowne kolory wody again
Obrazek

Obrazek

Jak na "Neladiwach"
Obrazek

Obrazek

Im bliżej wyspy tym płyciej i kolor wody cały czas ładny
Obrazek

Obrazek

8O 8O 8O
Obrazek

Obrazek

:hearts: :hearts: :hearts:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj przesiadamy się do mniejszej łódki, ciasno, ale wszyscy (ok. 30-40 osób) się mieścimy
Obrazek

Obrazek

Przybijamy do pomostu
Obrazek

Obrazek

I nim idziemy na wyspę
Obrazek

Są tutaj słynne instagramowe huśtawki
Obrazek

Baaaardzo płytko
Obrazek

Tutaj nas liczą, na wyspę nie można wnosić żadnych napojów, można kupić na miejscu (ale nas nikt nie sprawdzał)
Obrazek

z wyspy
Obrazek

Idziemy na punkt widokowy
Obrazek

8O 8O
Obrazek

Obrazek

No i przecież leżeć nie będziemy więc idziemy na spacer po wyspie (na lewo od tych zabudowań)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Takie cuda na Giftun
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mieliśmy ochotę iść dalej, ale czas był mocno ograniczony
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z małej górki....
Obrazek

...widoki jeszcze lepsze
Obrazek

Idziemy na chwilę do naszych
Obrazek

na workach sakko nasza wycieczka ma dwa rzędy dla siebie
Obrazek

Obrazek

No pięknie tu jest, ale czas pobytu ograniczony jest do 90 minut
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze z aparatu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A Ci przybili statkiem...hm...
Obrazek

Obrazek

Ok 15.30 zbieramy się i wracamy do Hurghady (rejs trwał ponad godzinę)
Obrazek

Obrazek

Wiatr strasznie piździ i zwiewa mi moją czapeczkę Tomiego kupioną przedwczoraj za 5 $ ;)
Obrazek

To już nie są lazury
Obrazek

:papa: :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 14.01.2025 18:15

rewelacja, chciałbym tego doświadczyć na żywo
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 15.01.2025 00:16

Snoorkowanie super. Może w końcu uda się odwiedzić Egipt.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 15.01.2025 15:45

te kiero napisał(a):rewelacja, chciałbym tego doświadczyć na żywo

empire13 napisał(a):Snoorkowanie super. Może w końcu uda się odwiedzić Egipt.

No trochę strach, ale generalnie fajna wycieczka ;)

ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 16.01.2025 22:54

Kolor wody niesamowity. Jak wrażenia pod wodą? Podobno rafa w Egipcie z roku na rok wygląda coraz słabiej. Pewnie to też zależy od regionu i miejsca, ale nam rafy w Sharm zdecydowanie bardziej podobały się niż te w Marsa.

W tym roku też mieliśmy chrapkę na grudniowy Egipt, ale nie udało się. Szybko wyprzedawały się oferty, a ceny były zdecydowanie wyższe niż w zeszłym roku - 2023 roku.

:papa:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 17.01.2025 21:22

tony montana napisał(a):Baaaardzo płytko
Obrazek

Ale fajnie.

tony montana napisał(a):No pięknie tu jest, ale czas pobytu ograniczony jest do 90 minut

Faktycznie pięknie a w takich klimatach czas szybko leci. I to jest właśnie ból zorganizowanych wycieczek.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 24.01.2025 14:10

ziemniak napisał(a):Kolor wody niesamowity. Jak wrażenia pod wodą? Podobno rafa w Egipcie z roku na rok wygląda coraz słabiej. Pewnie to też zależy od regionu i miejsca, ale nam rafy w Sharm zdecydowanie bardziej podobały się niż te w Marsa.

W tym roku też mieliśmy chrapkę na grudniowy Egipt, ale nie udało się. Szybko wyprzedawały się oferty, a ceny były zdecydowanie wyższe niż w zeszłym roku - 2023 roku.

:papa:

W niektórych miejscach rafa faktycznie podobno jest dość szara, my trafiliśmy na spoko, generalnie w Hurghada podobno jeśli chodzi o ilość i jakoś to jest najsłabiej, w porównaniu do Sharm czy Marsa.

Tak, my złapaliśmy w sumie ostatnie miejsca w samolocie z Poznania.
To jest właśnie tak: wycieczki mogą być prezentowane, ale za chwilę okazuje się, że: "sorry, ale nie mamy już dla ciebie miejsc"

megidh napisał(a):
tony montana napisał(a):No pięknie tu jest, ale czas pobytu ograniczony jest do 90 minut

Faktycznie pięknie a w takich klimatach czas szybko leci. I to jest właśnie ból zorganizowanych wycieczek.

Tak, natomiast na wyspę Giftun można się dostać tak jak my, połączone ze snorkowaniem, albo próbować wynająć łódkę, która Cię tam zawiezie i stamtąd odwiezie - o to wtedy można tam siedzieć cały dzień. Tylko że jak dla mnie: woda jest tam tak płytka, że generalnie można w niej poleżeć, ale jakieś większe pływanie to już raczej nie ;)

tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 24.01.2025 14:42

Taksówkarz, który nas odbierał z rejsu i rozwoził jeździł taką furą - co to jest??
Obrazek

Podczas naszej całodziennej nieobecności hotel przybrał świąteczne dekoracje, a to 4 grudzień
Obrazek

Stąd była całkiem niezła kawa
Obrazek

Tu się siedziało czekając na animacje albo po prostu sącząc cokolwiek
Obrazek

Obrazek

Hmm hihi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

My na spacerze na plażę
Obrazek

Obrazek

Morze niby Czerwone, a czarne jak diaboł
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rano znowu PALMA (ktoś zajumał figurę)
Obrazek

Obrazek

No i znowu się byczyć ;)
Obrazek

--
O godzinie 14 mamy taką mini wycieczkę po Hurghadzie - prezent od biura JoinUp. Przychodzi po nas Pani przewodnik, Egipcjanka świetnie mówiąca po polsku. Pierwszy przystanek to Nova Marina za dnia (byliśmy tutaj wieczorem), nasza grupa to trzech chłopaków z innego hotelu i my
Obrazek

Obrazek

W Marinie jak to w marinie - jachty
Obrazek

mniej lub bardziej wypasione
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potem - targ rybny (byliśmy wieczorem) - Pani Przewodnik i moja Żona zostają sobie na zewnątrz pogadać o życiu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Można dostać zawrotu głowy od tego bogactwa morskiego
Obrazek

Obrazek

Potem - meczet - teraz już możemy wejść (wieczorem kiedyś daliśmy sobie spokój)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zostawiwszy buty
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Meczet El Mina jest sporych rozmiarów
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potem czeka nas gwóźdź wycieczki, ale na razie stajemy na widoczek obok najstarszego hotelu w mieście
Obrazek

Z dołu - wśród tych zbrojeń wspinają się dwie dziewczynki na oko 7-8 letnie z ofertą magnesów za 1 $ - kupujemy!
Obrazek

Po chwili wracają z kolejnymi i mówią do mnie "MADAM"
Giftun w małym zoomie
Obrazek

Obrazek

Gwoździem wycieczki byłą wizyta w sklepie/producencie perfum z naturalnych składników, ale nie tylko perfum, bogatą ofertę można obejrzeć (i zamówić co niego - nic z tego nie mam ;) tutaj https://nefertiti-eg.com/, można płacić np. PayPalem
Wszystko oczywiście w odpowiednim rytuale dla nas podczas wizyty. Najpierw herbatka, potem siadamy na kanapach, Pan opowiada o perfumach i nie tylko, inny młody Pan na skinienie szefa podaje obiekty do wąchania.
Po 15-20 minutach pokaz się kończy, szef wstaje i idzie dalej, a jego miejsce zajmuje NEGOCJATOR.
Co chcecie, ile chcecie, będą diskanty, oojojojojj wielkie diskanty, mocno negocjowaliśmy, aż zeszliśmy do kwoty 60 Euro za trzy perfumy 100 mln (są tez 300 ml które bardziej się opłacają ceno, ale kto wie, czy zapachy nie wywietrzeją po czasie)
Żona kupiła sobie dwa perfumy, ja jeden (Ramzes) i szczerze go polecam, bo pachnie PIĘKNIE i DŁUGO.
All from natural OILS & HERBS!

Na koniec jedziemy do sporego centrum handlowego, gdzie nabywamy różne goodies - ja np. mały, poręczny, taki idealny na wyjazdy portfel Timberlanda ;) za 7 $. Mieści się sporo kart, ale tak, 4-5 to akurat bo potem pęcznieje - takiego czegoś potrzebowałem na podróże, bo mój poprzedni skórzany już się "kończył"
Co nas zdziwiło - to nie było mowy o negocjacjach w tym sklepie. No szoq.

Biały Dzień kończymy takim widokiem - przy centrum handlowym
Obrazek

Obrazek

Odwożą nas do hotelu, bakszysz dla Pani Przewodnik (i kierowcy), byliśmy bardzo zadowoleni z tej mini wycieczki, bo bardzo dużo się dowiedzieliśmy o życiu zwykłych Egipcjan, pani była bardzo kontaktowa i sporo nam opowiedziała. No, ale i my zadawaliśmy sporo pytań!

Bo przecież poleżymy jeszcze trochę w piwem/drinkiem przy basenie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na kolację!
Obrazek

a taki widok mieliśmy z pokojowego tarasiku
Obrazek

Ostatni krótki odcinek i kończymy EGYPT

megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 24.01.2025 19:50

tony montana napisał(a):Potem - targ rybny (byliśmy wieczorem)
Obrazek

A cóż to za stworzonka z tymi rurkami. Pierwszy raz coś takiego wiedzę.

tony montana napisał(a):Obrazek

Piękne koronki na tych kopułach.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.01.2025 23:13

megidh napisał(a):Piękne koronki na tych kopułach.

Też mi się podobają, niczym w indyjskich świątyniach.

A do sklepu z perfumami weszłam, a tam same olejki. Ja żadnych ramzesów nie znalazłam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.01.2025 23:17

wiola2012 napisał(a):A do sklepu z perfumami weszłam, a tam same olejki. Ja żadnych ramzesów nie znalazłam.
Wróciłaś z Egiptu?
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.01.2025 17:55

piekara114 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):A do sklepu z perfumami weszłam, a tam same olejki. Ja żadnych ramzesów nie znalazłam.
Wróciłaś z Egiptu?

Chciałabym, ale nie :) , kliknęłam w link, który podał Tony ;) .
Gwoździem wycieczki byłą wizyta w sklepie/producencie perfum z naturalnych składników, ale nie tylko perfum, bogatą ofertę można obejrzeć (i zamówić co niego - nic z tego nie mam ;) tutaj https://nefertiti-eg.com/, można płacić np. PayPalem
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.01.2025 18:30

:lol: :lol:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 27.01.2025 14:35

megidh napisał(a):A cóż to za stworzonka z tymi rurkami. Pierwszy raz coś takiego wiedzę.

Nie mam pojęcia :( Wygoądają na muszelki z pętelką ;)

megidh napisał(a):
Piękne koronki na tych kopułach.

Zgadzam się, choć obiekt ma dopiero kilkadziesiąt lat to ładnie go wykonano :)

wiola2012 napisał(a):.

A do sklepu z perfumami weszłam, a tam same olejki. Ja żadnych ramzesów nie znalazłam.

Faktycznie, perfum brak na tej stronie. Ale przysięgam :) że je kupowaliśmy w tym sklepie na miejscu. TRZEBA JECHAĆ

@Betee and @Wiola :verryhappy:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.01.2025 15:27

Plan taki jest, kwestia tylko terminu....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka