Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Egipt po raz pierwszy/Hurghada i okolice 12.24

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 17.12.2024 11:14

_Piotrek_ napisał(a):
Tak jak piszesz, też na własną rękę do Kairu bym się raczej nie wybrał. No może gdybym miał miejscowego przewodnika. Chociaż jak leciałem w styczniu do Stambułu, to z gate'u obok leciał samolot do Kairu i wśród pasażerów był znany były polityk (ten od wyjebongo i innych trunków, który obecnie jest w miejscu odosobnienia) z rodziną.
Nie chodzi tu o jeżdżenie samemu po drogach, co jakiś czas check pointy, wozy opancerzone stojące przy nich, żołnierzy uzbrojonych po zęby, brak świateł u kierujących, dwukołowe powozy na drogach zaprzągnięte w chabetę itd, bo to w mniejszym czy większym stopniu już gdzieś widziałem, ale ze względu na BIEDE JAKIEJ NIE WIDZIAŁEM NIGDZIE INDZIEJ.
Byłem w wielu miejscach gdzie nie było lukrowo, ale nie na taką skale jak w Kairze.

Sorry, ale niekoniecznie BIEDA=NIEBEZPIECZEŃSTWO.

W Europie są biedniejsze kraję, gdzie jest bardzo bezpiecznie. A np. w takim ekskluzywnym Paryżu bałbym się chodzić nocą obecnie.

Z tego, co czytam (a czytam i oglądam o Egipcie ostatnio naprawdę sporo), jednak ogromna większość źródeł podaje, że Egipt jest jak najbardziej bezpieczny, miejscowi są wyjątkowo przyjaźni dla turystów, a policji jest bardzo dużo i dobrze pilnują porządku.

Pierwszy lepszy artykuł, obalający ten mit:
https://www.wakacje.pl/magazyn/czy-w-egipcie-jest-bezpiecznie-6982906212653568a/
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 17.12.2024 11:33

Marekkowalak masz racje.Bylem w listopadzie w takiej zatoce Madinat Coraja hotel Grand polecam jaky ktos sie wybieral.Miejscowi bardzo przyjazni pozuja do zdjec machaja witaja sie raz mielismy przypadek ze jechal dziwny motor z przyczepa ze 10razy wiekszy niz ten motor to miejscowy sie zatrzymal pozowal siadal na kierownice trabil takze bardzo milo bylo nie spotkalismy sie ani razu z czyms malo przyjemnym.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.12.2024 13:21

Jedno słowo mi się nasuwa....

Stereotypy.....
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 23.12.2024 15:41

megidh napisał(a):Niesamowity jest ten Karnak. Nie sądziłam, że jest tak wielki.
Zdjęcia bardzo zachęcają do wizyty z tym miejscu.

Karnak ogromny. Ja pytałem naszego Przewodnika czy w samym Luksorze też zwiedzimy Świątynię.
On powiedział, że niestety nie tym razem - ale że "nie ma porównania do Karnaku" - fakt, widzieliśmy z busa i z Nilu - duuużo mniejsza, ale też imponująca!

piotrf napisał(a):Wspaniałości :verryhappy: szkoda tylko że przy zwiedzaniu tłumy i ograniczenia czasowe . . .
Teren do ogarnięcia ogromny

Pozdrawiam
Piotr

...a a czasu za mało, no ale warto choć być na te 1,5-2h

Dawigs napisał(a):Zdjęcia z świątyń w Karnaku/ Luksorze robią wrażenie 8O . Na żywo zapewne większe.

Na żywo to jest jak pisałem - kosmos

rafcik76 napisał(a):Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum. Ujawniam się po wielu latach korzystania z porad i śledzenia wielu relacji tutaj umieszczanych. Skłoniła mnie do tego ta relacja, ponieważ w pierwszej chwili myślałem, że byłem na tej samej wycieczce i widzę, wypisz wymaluj swoje zdjęcia. Niestety ja wróciłem 26.11 i mieszkałem ciut poniżej Hurghady w Makadi Bay. Luksor zaliczony, Hurghada shopping również i doszedł mj jeszcze Kair i Giza samolotem ze względu na oszczędność czasu, bo na pewno nie pieniędzy :oczko: . Wyjazd w zasadzie trochę spontaniczny z reakcją drugiej połówki " znowu ci odbiło, już byliśmy w tym roku na wczasach, a w ogóle to nie mamy pieniędzy.....(wszasy)... w sumie to było super". W tym roku po dziesięciu latach zdradziłem Chorwację, teraz Egipt, a w lipcu Grecja samochodem, pod wpływem niektórych użytkowników forum :oczko: .

Odnośnie Luksoru to: kolumny symbolizują łodygi papirusu, te które były pod dachem mają zwinięte kwiaty czyli są wąskie u góry, te które nie były przykryte mają kwiaty rozwinięte. Odnośnie skarabeusza to nam przewodnik mówił, że trzeba go obejść 3 razy i teraz jestem w kropce bo miałem poważną intencję.... . Czekam na dalsze części.

Super, że się ujawniłeś :)
Uuuu Kair i Giza samolotem - WOW - na pewno wygodniej, ale te koszty....
3 razy wokół Skarabeusza, 5, niektórzy przechodzili nawet więcej (może dla innych?), albo pomylili się w liczeniu ;)

majkik75 napisał(a):Karnak jest na granicy wrażenia bycia na jakimś planie filmowym :proszedzieki:
Faktycznie, tam potrzeba by sporo czasu, najlepiej tak minimum pół dnia. My też byliśmy na wycieczce więc wszystko szybko, szybko ...

pozdrawiam, Michał

Wczoraj widziałem zdjęcia z przesilenia zimowego w Stonehenge i ...Karnaku :)

_Piotrek_ napisał(a):jest Afryka :)
Mieliśmy świetnego Egipskiego przewodnika w krótkiej wycieczce po Kairze, nie mówiąc już o tym, że jak zapłaciliśmy za jakąś wycieczkę fakultatywną trochę więcej i powiedziałem, żeby mi nie wydawał reszty (dosłownie kilka dolarów) to facet był niemalże naszym osobistym opiekunem już do końca :).

To fajnie, że takiego trafiliście :)

marekkowalak napisał(a):W Europie są biedniejsze kraję, gdzie jest bardzo bezpiecznie. A np. w takim ekskluzywnym Paryżu bałbym się chodzić nocą obecnie.

Z tego, co czytam (a czytam i oglądam o Egipcie ostatnio naprawdę sporo), jednak ogromna większość źródeł podaje, że Egipt jest jak najbardziej bezpieczny, miejscowi są wyjątkowo przyjaźni dla turystów, a policji jest bardzo dużo i dobrze pilnują porządku.

Marku - liczę na Twoją relację po powrocie :)

nenek napisał(a):Marekkowalak masz racje.Bylem w listopadzie w takiej zatoce Madinat Coraja hotel Grand polecam jaky ktos sie wybieral.Miejscowi bardzo przyjazni pozuja do zdjec machaja witaja sie raz mielismy przypadek ze jechal dziwny motor z przyczepa ze 10razy wiekszy niz ten motor to miejscowy sie zatrzymal pozowal siadal na kierownice trabil takze bardzo milo bylo nie spotkalismy sie ani razu z czyms malo przyjemnym.

Sam nazwa Hotel Grand już brzmi, że wybrałbym się :)
:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 23.12.2024 16:08

NIL i okolice.
Po Karnaku jedziemy nad NIL.
Mijamy Świątynię w Luksorze
Obrazek

Obrazek

Sporo kolumn
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po chwili parkujemy blisko najdłuższej rzeki świata
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Okazuje się, że musimy chwilę poczekać, bo "nasza łódka płynie". Czas poświęcamy na zdjęcia i żarty razem z trzema panami, którzy siedzą sobie i wpatrują się w nowy napis/logo restauracji na brzegu Nilu. Jeden z uczestników wycieczki żartuje: "Panowie siedzą i zastanawiają się, kiedy powieszą logo". Panowie też się śmieją :)

Zachodni brzeg w zoom
Obrazek

Obrazek

Niemce??
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nasza barka podpływa - przechodzimy na nią dachem - z barki stojącej przy brzegu - Michał pomaga
Obrazek

Przechodzimy przez barkę Sunset (dla porządku ;)
Obrazek

Już na łódce
Obrazek

Obrazek

Naszym celem jest Bananowa Wyspa o ktorej czytałem (i co się potwierdziło), że średnio warto
To dodatkowe 10$ os osoby - skorzystaliśmy, bo co robić - siedzieć na łódce i czekać na nich?
Podpływamy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na wyspie na Nilu (no dobra choć to w sumie jest jakaś atrakcja - być na wyspie na Nilu a nie tylko na samym Nilu), rosną drzewa bananowe (ale jakieś małe strasznie banany wydają)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest cocodril, którego można głaskać (a Pan go pilnuje, żeby się nie rzucił, na co cocodril nie miał najmniejszej ochoty i tak)
Obrazek

jest struś
Obrazek

wielbłąd - można głaskać (oczywiście za opłatą)
Obrazek

Obrazek

Są papugi
Obrazek

Z Wyspy na Luksor
Obrazek

Obrazek

Po powrocie z wyspy czeka na nas niespodzianka - przesłodkie wspaniałe owoce
Obrazek

Po Bananowej Wyspie płyniemy do restauracji (także na zachodnim brzegu Nilu)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Luksor City
Obrazek

Wszystko zoomy bo kawałek od miasta płyniemy - bliżej zachodniego brzegu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żegnamy się z naszym Panem Motorniczym
Obrazek

I jeść
:papa: :papa:
Tuti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tuti » 25.12.2024 16:47

O proszę ! Wchodzę z ciekawości a tu jak na zawołanie Hurghada :lol: :lol: Właśnie dziś, tzn jutro bo o 3:00 :rotfl: mam lot do Hurghady, fajnie było coś poczytać i narobić sobie chęci, jakoś też do tej pory nie dawałem się złamać na Egipt. Ale po długiej namowie znajomych dałem się przekonać na ten termin i jutro lecimy z nadzieją że będzie fajnie. Po zdjęciach widzę że jest co zwiedzać :lol: Pozdrawiam :papa:
Poprzednia strona

Powrót do Afryka

Egipt po raz pierwszy/Hurghada i okolice 12.24 - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone