Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Egipt po raz pierwszy/Hurghada i okolice 12.24

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.12.2024 10:17

tony montana napisał(a):Także oglądaliśmy sobie na portalach wakacyjnych oferty z warunkami:
- All
- hotel od 4* wzwyż (ale te 5* to były już jak na nasz obecny status za drogie)
- oceny powyżej 7.0
- blisko plaży (bez dojazdów busami/meleksami etc)

No i Hurghada i to centrum, a nie jakiś hotel na "wypizdowie", gdzie nie mogę wyjść (bo nie ma dokąd wyjść), po 17 bo jest ciemno. Hurghada, ponieważ chcemy jechać do Luksoru.
:lol: :lol: Dokładnie takie same założenia co u mnie :lol: Choć busik mógł być....
Nawet tego samego organizatora brałam pod uwagę :lol:
Tylko ja na ten Twój hotel nie trafiłam, więc poczekam na końcową opinie o nim..... Jaki jeszcze inny rozważałeś? I co lokalizacyjnie teraz możesz polecić/odradzić? Bo wiadomo realne położenie a mapa to czasami różne światy....

A co do wizy....to można samemu podejść do okienka i te 2 USD zaoszczędzić ...
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 09.12.2024 10:49

piekara114 napisał(a):
marekkowalak napisał(a):Za 2 miesiące lecimy właśnie do Egiptu, ale zupełnie inny rejon - Kair+Giza.

Z ciekawości jak lecicie i jak linią? Bo to chyba nie wycieczka z bp (patrząc po planie).

tony montana napisał(a):Uuuu, na własną rękę? :)

Ja nigdy nie jeżdżę z biurami. Raz, że samemu jest o wiele taniej. Dwa, zwiedza się dokładnie to, co się chce i w jakim układzie się chce. Trzy, dla mnie planowanie wyjazdu jest równie fajne co sam wyjazd.

A poradników na temat samodzielnego wyjazdu do Kairu w necie jest sporo :lol: :lol: Dlatego też chętnie skonfrontuję informacje znalezione tam z tymi tutaj, z pierwszej ręki.

Lecimy naszym LOT-em z Okęcia - mieli najlepsze oferty. Cenowo zbliżony do nich był tylko Austrian z przesiadką we Wiedniu.

Lot wyniósł nas dokładnie 2600 zł, więc nie jest tanio.

Pewnie taniej wyszłoby do Hurghady czy Marsa Alam, ale zależało nam głównie na Kairze (historia).

Za to zakwaterowanie w Egipcie to naprawdę śmieszne pieniądze w porównaniu z Europą. Za dwuosobowy pokój ze śniadaniem z widokiem na Sfinksa i Piramidy wyszło ok. 1200 zł za 5 nocy.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 09.12.2024 10:57

tony montana napisał(a):
Po odbiorze bagaży (20 kg mieliśmy w cenie plus taki podręczny do 7 kg) ...

O Matko Rysia Boska, 20kg + 7kg 8O 8O 8O ... to coś Ty se tam spakował :lezekwicze:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.12.2024 11:02

No właśnie co? Przecież Tony'emu wystarczą klapki i 3 t-shirt.... Dużo powietrza zabrał ze sobą :lol:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 09.12.2024 11:06

piekara114 napisał(a):

A co do wizy....to można samemu podejść do okienka i te 2 USD zaoszczędzić ...

A jeszcze wygodniej przez internet przed wyjazdem:

https://www.visa2egypt.gov.eg/eVisa/Home;jsessionid=lGGHoFvzsdcDpgblUav5LGDtF3zRF3Velm2X9u7u.pp-ui-02?VISTK=WN5K-2GDY-L3SH-UT7J-YCLY-47MY-31YI-BEI5-DCMY-NZPO-V73L-0Q3I-EKZ2-VYPL-T23D-HQEE
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.12.2024 12:51

Koledzy robili przez neta (kilka wyjazdów służbowych). Kasę z zżarło, wiza jednemu przyszła, innemu nie.... Po reklamacji okazało się, że w systemie była, ale nie doszła....
Co ciekawe, problem się powtarza i nie jest to wina, że ktoś źle poklikał, bo robi to ta sama osoba dla wszystkich.... Raz nie ma problemów, raz są....
Od tego czasu zawsze wcześniej robią, aby był czas na jej ściągnięcie w razie W.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 09.12.2024 13:30

marekkowalak napisał(a):
tony montana napisał(a):Uuuu, na własną rękę? :)

Ja nigdy nie jeżdżę z biurami. Raz, że samemu jest o wiele taniej. Dwa, zwiedza się dokładnie to, co się chce i w jakim układzie się chce. Trzy, dla mnie planowanie wyjazdu jest równie fajne co sam wyjazd.

A poradników na temat samodzielnego wyjazdu do Kairu w necie jest sporo :lol: :lol: Dlatego też chętnie skonfrontuję informacje znalezione tam z tymi tutaj, z pierwszej ręki.

Lecimy naszym LOT-em z Okęcia - mieli najlepsze oferty. Cenowo zbliżony do nich był tylko Austrian z przesiadką we Wiedniu.

Lot wyniósł nas dokładnie 2600 zł, więc nie jest tanio.

Pewnie taniej wyszłoby do Hurghady czy Marsa Alam, ale zależało nam głównie na Kairze (historia).

Za to zakwaterowanie w Egipcie to naprawdę śmieszne pieniądze w porównaniu z Europą. Za dwuosobowy pokój ze śniadaniem z widokiem na Sfinksa i Piramidy wyszło ok. 1200 zł za 5 nocy.

To wszystko wiem, że samemu taniej i lepiej, bo ja 98% wyjazdów "zrobiłem sam" - w tym Meksyk
Akurat Egipt czy taniej to nie wiem
Dla mnie dochodzą też inne rzeczy - gdzie jeść, aby się nie zatruć, kwestie bezpieczeństwa etc

Ale jednak Kair - samo miasto może być niebezpieczne....różne rzeczy czytałem

Szacunek i powodzenia!!
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 09.12.2024 14:10

piekara114 napisał(a):Koledzy robili przez neta (kilka wyjazdów służbowych). Kasę z zżarło, wiza jednemu przyszła, innemu nie.... Po reklamacji okazało się, że w systemie była, ale nie doszła....
Co ciekawe, problem się powtarza i nie jest to wina, że ktoś źle poklikał, bo robi to ta sama osoba dla wszystkich.... Raz nie ma problemów, raz są....
Od tego czasu zawsze wcześniej robią, aby był czas na jej ściągnięcie w razie W.

Na pewno mówisz o Egipcie??

Na oficjalnej stronie nabywa się e-wizę, więc nic tam nie musi "przychodzić" i "dochodzić".

Na temat niebezpieczeństwa w Kairze (i ogólnie w Egipcie) też co nieco wcześniej słyszałem, ale liczne relacje na blogach czy na Youtube ludzi, którzy tam pojechali na własną rękę, raczej obalają te mity. Na pewno niebezpiecznie jest w Mieście Umarłych i tam nie zamierzam się zapuszczać nawet za dnia.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.12.2024 14:56

Na pewno Egipt. Nigdy nie podejrzewałam, że firma, w której pracuję, będzie próbować tam działać.... Na e-visa czeka się nawet 3 dni, i nie można się o nią ubiegać w ostatniej chwili (jest tam jakieś okienko do kiedy przed lotem można ja wyrobić). Wizę można mieć w wersji wydrukowanej lub cyfrowej (pobrać na telefon).
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 09.12.2024 15:28

piekara114 napisał(a):Na pewno Egipt. Nigdy nie podejrzewałam, że firma, w której pracuję, będzie próbować tam działać.... Na e-visa czeka się nawet 3 dni, i nie można się o nią ubiegać w ostatniej chwili (jest tam jakieś okienko do kiedy przed lotem można ja wyrobić). Wizę można mieć w wersji wydrukowanej lub cyfrowej (pobrać na telefon).

Najpóźniej 7 dni przed wyjazdem.

I tak, może być wersja cyfrowa lub wydrukowana, więc nie trzeba czekać na dostawę
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.12.2024 19:19

Z ciekawością wielką będę śledził Twoją relację , może z jej udziałem łatwiej będzie mi przekonać nieprzekonanych :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 10.12.2024 22:02

O Egipcie nigdy nie myślałem ale, że też jestem wielbicielem historii i kamieni z przyjemnością będę śledził Twą relację :D .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.12.2024 09:33

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):
Po odbiorze bagaży (20 kg mieliśmy w cenie plus taki podręczny do 7 kg) ...

O Matko Rysia Boska, 20kg + 7kg 8O 8O 8O ... to coś Ty se tam spakował :lezekwicze:

Połowy nie wykorzystałem....

piekara114 napisał(a):No właśnie co? Przecież Tony'emu wystarczą klapki i 3 t-shirt.... Dużo powietrza zabrał ze sobą :lol:

Moja torba ważyła 10 kg jak lecieliśmy i 12 kg jak wracaliśmy ;)

piotrf napisał(a):Z ciekawością wielką będę śledził Twoją relację , może z jej udziałem łatwiej będzie mi przekonać nieprzekonanych :oczko:

Pozdrawiam
Piotr

Ja już czuję się na maxa przekonany, było cudownie ! :)

Dawigs napisał(a):O Egipcie nigdy nie myślałem ale, że też jestem wielbicielem historii i kamieni z przyjemnością będę śledził Twą relację :D .

Ja szczerze mówiąc, nie wiem, dlaczego tak się wzbraniałem przed tym Egiptem 50 lat ;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.12.2024 09:37

majkik75 napisał(a):Dołączam i chętnie popatrzę co się zmieniło od 2003 roku ;) Wtedy byliśmy po praz pierwszy i ... jak na razie ostatni ...

pozdrawiam, Michał

U, to "kupa" czasu - na pewno zmiany są, w Hurghada byliście?
Nieważne gdzie zresztą, Pewnie pół miasta jeszcze nie było ;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.12.2024 10:02

30.11
Sobota, dziś cały dzień odpoczywamy, mamy o 10.15 spotkanie w lobby z rezydentem, ale najpierw, po pysznym śniadaniu (dużo różnorodności i wspaniałe omlety robione "na oczach", idziemy na plażę.

Ale, ale
Rano przecież idę na miasto wyciągnąć 1000 funtów egipskich z bankomatu i kupić wodę (w hotelu była z automatu, ale lubię mieć też swoją).
Ważne: w Egipcie nie pijemy wody z kranu.

Główny strit Hurghada 7 rano
Obrazek

Obrazek

Obrazek

To już budynek koło Nowej Mariny (będziemy dwa razy, pokażę)
Obrazek

Najważniejszy meczet - Al Mina, później pokażę zdjęcia wieczorne i z wewnątrz.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

DLA MYCHY :diabelek: :diabelek: :diabelek: :diabelek: :diabelek: :diabelek: :diabelek:
Obrazek

---
Tak fragment naszego "kameralnego" jak na warunki egipskie hotelu wygląda z naszego tarasu, po lewej "sala zabaw" tu puszczają wieczorem (ale tylko do 23) muzykę i są występy
Obrazek

Tak wygląda to z głównej restauracji Aladdin, która jest na pięterku
Obrazek

Kotełek
Obrazek

Kotełki chcą jeść
Obrazek

Lubią tak siadać obok
Obrazek

Obrazek

Po śniadaniu idziemy na hotelową plażę - od naszego budynku mamy do niej ok 250 metrów
Obrazek

Najpierw zachodzimy na jeden z basenów po drodze - wykonuję kąpiel - woda zimna jak cholera....
Obrazek

Tam "początek" hotelu z restauracją, lobby, naszym budynkiem, salą zabaw etc
Obrazek

A tam SPA, drugi basen i morze
Obrazek

Teren jest bardzo czysty, w zamian za kartę, którą dostaliśmy w recepcji otrzymuje się bardzo duże ręczniki, które można oddać tego samego dnia, ale też nie trzeba. Za zgubienie karty opłata 500 LE (ok.40 zł)
Obrazek

Pierwsze zetknięcie z "dziennym" Red Sea
Obrazek

Woda kryształ. I ciepła.
Obrazek

W związku z czym nawet "zmarźluchy" od razu w wodzie
Obrazek

Tak wygląda zaś nasza - zawsze bardzo czysta i zagrabiona rano plaża
Obrazek

ach
Obrazek

Za mną jest bar - można brać piwo, rum, soki everything. Od 13-15 wydawany jest tutaj obok także lunch - raz korzystaliśmy
Obrazek

Idziemy na spotkanie z Rezydentem
Obrazek

Obrazek

Rezydentem JoinUp! okazuje się Mahmoud (mów mi Maciej), który obok luzackiego stylu prezentuje świetny język polski. Siadamy z kawką i gadamy o różnych rzeczach, także o zwyczajach, bezpieczeństwie etc.
Widać i czuć, że nie jest to spotkanie w celu "sprzedam Wam koniecznie wycieczkę" ale o wszystkim. A jak coś kupimy to super.

Mamy w tzw. cenie wycieczkę objazdową po Hurghadzie którą umawiamy na 14.30 za kilka dni (w środę, mamy sobotę rano)
Mamy czekać w hotelu aż ktoś przyjdzie i poda nasz numer pokoju - względy bezpieczeństwa.

Jako, że chcemy jechać do Doliny Królów i Luksoru pytamy o taką wycieczkę. Mają dwie wersje - jedna standard: kilkujęzyczny przewodnik, grupa mieszana, duży autokar (co wiąże się z odbiorem z wielu hoteli i "odstawą" do wielu hoteli i stratą czasu z tym związaną), rzekomo obiad w cenie w gorszej restauracji - cena 65 $
U Maćka kupujemy NA JUTRO tzw VIP Tour za 90 $ - nowoczesny bus Toyota, max 15 osób ;), odbiory tylko z 3-4 miejsc po drodze oprócz nas, polskojęzyczny przewodnik, lepszy obiad, dłuższy rejs po Nilu, wszystkie wejścia w cenie (w tamtym były ponoć NIE wszystkie) czyli do Hatszepsut, Doliny Krolów i trzech grobowców, Świątyni w Karnaku, dojazdów meleksem na niektóre miejsca, rejs po Nilu z owocami.

Finalnie okazało się, że "atrakcji" było o wiele więcej - ale o tym później :)

Wyjazd 4 rano, Maciej załatwia nam aprowizację czyli suche żarcie na jutro (bo przecież wyjeżdżamy bez śniadania)

Po spotkaniu idziemy na cały dzień nad morze
Obrazek

Wyspa Giftun w zoom
Obrazek

Obrazek

Platforma Panorama Submarine w zoom
Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN
:papa: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka

Egipt po raz pierwszy/Hurghada i okolice 12.24 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone