Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Egipt po raz pierwszy/Hurghada i okolice 12.24 THE END

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
piotrf
Weteran
Re: Egipt po raz pierwszy/Hurghada i okolice 12.24

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.01.2025 17:13

tony montana napisał(a):Taksówkarz, który nas odbierał z rejsu i rozwoził jeździł taką furą - co to jest??

Dongfeng - ( Dongfeng Motor Corporation ) firma założona 1969 roku , jest trzecim pod względem wielkości produkcji aut na rynek chiński oraz największym producentem aut użytkowych . Robią ciekawe SUV-y :tak:

Ciekawe rzeczy pokazujesz :spoko:

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.01.2025 14:28

piekara114 napisał(a):Plan taki jest, kwestia tylko terminu....

Tak często wyjeżdżasz, że ciężko gdzie IDŻIPT wcisnąć :zeby: :zeby:

piotrf napisał(a):
Dongfeng - ( Dongfeng Motor Corporation ) firma założona 1969 roku , jest trzecim pod względem wielkości produkcji aut na rynek chiński oraz największym producentem aut użytkowych . Robią ciekawe SUV-y :tak:

Ciekawe rzeczy pokazujesz :spoko:

Pozdrawiam
Piotr

No proszę, czyli ZNANA marka, tylko ja jej nie znałem ;)
dzięki Piotrze :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.01.2025 14:45

Ostatni odcinek

Kilka fotek z mojego ostatniego spaceru po centrum Hurghada, godz. 7.14
Obrazek

Obrazek

Nasze morze - ostatni dzień wylegiwania się - dziś jakoś pusto
Obrazek

Obrazek

Obrazek

"Łapiemy" płaszczkę
Obrazek

ogon z daleka!
Obrazek

Kolejnego dnia mamy transfer na lotnisko bardzo wcześnie rano - Poznań 8.40
Obrazek

Wyjechać z Egiptu jest jeszcze ciężej niż wjechać: dwie kontrole bezpieczeństwa, bardzo drobiazgowo po nich sprawdzane jeszcze plecaki / bagaż podręczny (pewnie czy nie ma rafy albo muszelek), trzeba wpisać się na listę skąd się jest, jak sie człek nazywa i dokąd leci (długopisu nie mają), potem wypełnić znowu ten formularz wyjazdowy, pokazać go celnikowi, który wbija pieczątkę, potem jeszcze dwóm panom i dopiero można iść czekać na samolot. Uff ;)

Startujemy o czasie - znowu ukraińską masziną - gdzie dają tylko wodę w kubeczkach, nie ma serwisu z jedzeniem czy alkiem, nie wspominając o perfumach ;) a komunikaty wpierw Panie mówią po ukraińsku, a potem po angielsku, a na koniec puszczają automat z językiem polskim - dziwna praktyka w sumie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prawie jak NAZCA
Obrazek

Obrazek

NIL
Obrazek

Kair z piramidami - ktoś widzi?
Obrazek

Kair z tą dużą wyspą w centrum na Nilu
Obrazek

Żegnamy Afrykę w delcie Nilu
Obrazek

Jakaś turecka góra
Obrazek

papaaa
Obrazek

:jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.01.2025 15:32

tony montana napisał(a):

Tak często wyjeżdżasz, że ciężko gdzie IDŻIPT wcisnąć :zeby: :zeby:
Chciałabym, chciałabym...
na ten rok zero, zero, nic nie zaplanowane na razie....

tony montana napisał(a):Kair z piramidami - ktoś widzi?:
Widzę, widzę :mg:

Dzięki za relację, jeszcze bardziej utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że Hurghada to dobry cel dla MNIE. Zresztą cały Twój wyjazd to jakby kopia mojego planu :lol:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.01.2025 15:38

tony montana napisał(a):Tak często wyjeżdżasz, że ciężko gdzie IDŻIPT wcisnąć :zeby: :zeby:

piekara114 napisał(a):Chciałabym, chciałabym...
na ten rok zero, zero, nic nie zaplanowane na razie....

No, no to ZUPEŁNIE tak jak ja ;)

Może to Cie zachęci... ;) tam pełno takich ZNANYCH SKLEPÓW, są też Biedronki, OBI i Hilfigery ;)
Obrazek

piekara114 napisał(a):Dzięki za relację, jeszcze bardziej utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że Hurghada to dobry cel dla MNIE. Zresztą cały Twój wyjazd to jakby kopia mojego planu :lol:

Ale weź hotel w centrum na początek jak chcesz poczuć DUCHA miasta i zobaczyć i posłuchać ulicy

Bo zimą gdzieś na zadupiu 10-20 km od centrum może wiać nudą w hotelu
chyba, że ktoś lubi animacje albo nastawia się tylko na picie... ;)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 29.01.2025 18:22

Tak, u mnie też, tylko czekam na okazję 8)

Dzięki za relację :D . Wykorzystam na 100 %.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.01.2025 19:07

Tony, takie sklepy mnie totalnie nie zachęcają i nie kuszą w czasie urlopu, a wszelkie podróby wręcz odrzucają...

tony montana napisał(a):Ale weź hotel w centrum na początek jak chcesz poczuć DUCHA miasta i zobaczyć i posłuchać ulicy
Innej opcji nawet nie biorę pod uwagę :mg:

tony montana napisał(a):Bo zimą gdzieś na zadupiu 10-20 km od centrum może wiać nudą w hotelu
chyba, że ktoś lubi animacje albo nastawia się tylko na picie... ;)
Szwagry były teraz w takim, 40 km od Marsa... Ale szczegółów, co wieczorami można tam było robić, to jeszcze nie znam... pewnie tylko jedno skoro wyjazd 2+2, 2+2, 1+1...

:papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 29.01.2025 21:32

Dziękuję za relację 8) fajnie było popatrzeć na czyste , ciepłe morze z nutą egzotyki :D

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.01.2025 06:55

Dzięki tony za relację, zainteresowanie Egiptem drgnęło u nas na pewno, ale czy zrealizujemy to się zobaczy.

Najgorsze :x przyzwyczajeni do podróży samochodowych w Schengen i nie tylko, nie przepadamy za tymi kontrolami :?
tony montana napisał(a):Wyjechać z Egiptu jest jeszcze ciężej niż wjechać: dwie kontrole bezpieczeństwa, bardzo drobiazgowo po nich sprawdzane jeszcze plecaki / bagaż podręczny (pewnie czy nie ma rafy albo muszelek), trzeba wpisać się na listę skąd się jest, jak sie człek nazywa i dokąd leci (długopisu nie mają), potem wypełnić znowu ten formularz wyjazdowy, pokazać go celnikowi, który wbija pieczątkę, potem jeszcze dwóm panom i dopiero można iść czekać na samolot. Uff ;)

A jak tam z lekami, bo my trochę musimy wozić?

tony montana napisał(a):Startujemy o czasie - znowu ukraińską masziną - gdzie dają tylko wodę w kubeczkach, nie ma serwisu z jedzeniem czy alkiem, nie wspominając o perfumach ;) a komunikaty wpierw Panie mówią po ukraińsku, a potem po angielsku, a na koniec puszczają automat z językiem polskim - dziwna praktyka w sumie

Do Turcji lata z PL Corendon Airlines: info Angielskie i Tureckie, bardzo niewyraźnie puszczone, ale serwis jest, natomiast wygoda żadna, ciasnota max, wyjątkowo głośno i czułem się jakbym siedział na plastikach.

Ale szczęśliwie :hut:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 30.01.2025 08:46

Mnie ta relacja utwierdziła w przekonaniu, że Egipt trzeba odwiedzić.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 30.01.2025 09:09

tony montana napisał(a):"Łapiemy" płaszczkę
Obrazek

ogon z daleka!
Obrazek

Piękna. Miała takie niebieskie kropki czy to jakieś złudzenie optyczne?

tony montana napisał(a):Wyjechać z Egiptu jest jeszcze ciężej niż wjechać: dwie kontrole bezpieczeństwa, bardzo drobiazgowo po nich sprawdzane jeszcze plecaki / bagaż podręczny (pewnie czy nie ma rafy albo muszelek), trzeba wpisać się na listę skąd się jest, jak sie człek nazywa i dokąd leci (długopisu nie mają), potem wypełnić znowu ten formularz wyjazdowy, pokazać go celnikowi, który wbija pieczątkę, potem jeszcze dwóm panom i dopiero można iść czekać na samolot. Uff ;)

To podobnie jak z wyjeżdżaniem z Izraela. Pamiętam, że przyczepili nam się do otwartej chałwy i szczegółowo analizowali syrop na alergię dla dziecka :roll: .

Bardzo fajna relacja. Dziękuję. Mnie na pewno zachęciła do wyjazdu w tamte strony (ale jednak w opcji własnej organizacji - nie znoszę tych wymuszonych wizyt w sklepach, manufakturach papieru itp.) tylko nie wiem kiedy - na najbliższy czas planów tyle, że żeby wszystkie zrealizować musiałabym przenieść dzieci w tryb edukacji domowej i zwolnić się z roboty :lol: .
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 30.01.2025 11:59

Przyłączam się do poprzedników - super relacja! Dolina Królów i Luksor wpisuję na listę do zaliczenia, i to w górnej jej części!

Kair i Gizę zweryfikuję za tydzień ;)
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 30.01.2025 12:26

Także dziękuję za relację. Mało się zmieniło, ale niewątpliwie wiele z tych rzeczy to "must see" :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.01.2025 15:11

O Egipcie, przyznam szczerze, na razie nie myślę. Ale lubię czytać Twoje relacje i dziękuję również za tę :D :proszedzieki:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 30.01.2025 16:36

tony montana napisał(a):
marekkowalak napisał(a):
tony montana napisał(a):Uuuu, na własną rękę? :)

Ja nigdy nie jeżdżę z biurami. Raz, że samemu jest o wiele taniej. Dwa, zwiedza się dokładnie to, co się chce i w jakim układzie się chce. Trzy, dla mnie planowanie wyjazdu jest równie fajne co sam wyjazd.

A poradników na temat samodzielnego wyjazdu do Kairu w necie jest sporo :lol: :lol: Dlatego też chętnie skonfrontuję informacje znalezione tam z tymi tutaj, z pierwszej ręki.

Lecimy naszym LOT-em z Okęcia - mieli najlepsze oferty. Cenowo zbliżony do nich był tylko Austrian z przesiadką we Wiedniu.

Lot wyniósł nas dokładnie 2600 zł, więc nie jest tanio.

Pewnie taniej wyszłoby do Hurghady czy Marsa Alam, ale zależało nam głównie na Kairze (historia).

Za to zakwaterowanie w Egipcie to naprawdę śmieszne pieniądze w porównaniu z Europą. Za dwuosobowy pokój ze śniadaniem z widokiem na Sfinksa i Piramidy wyszło ok. 1200 zł za 5 nocy.

To wszystko wiem, że samemu taniej i lepiej, bo ja 98% wyjazdów "zrobiłem sam" - w tym Meksyk
Akurat Egipt czy taniej to nie wiem
Dla mnie dochodzą też inne rzeczy - gdzie jeść, aby się nie zatruć, kwestie bezpieczeństwa etc

Ale jednak Kair - samo miasto może być niebezpieczne....różne rzeczy czytałem

Szacunek i powodzenia!!

Witam Panowie dwaj :) :) ...

Marek, Ty już wróciłeś z tego Kairu vel Gizy czy dobiero się zbierasz do wyjazdu :) ?

Tony, zapraszam na moją dawno obiecaną relację z samochodowego samodzielnego Egiptu :) ... Kair też tam będzie :) ... byliśmy i przeżyliśmy, tyle napiszę w tym miejscu ;) :) :) ... po więcej zapraszam do oglądania :) :) ...

Pozdrawiam,

PAP
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka

Egipt po raz pierwszy/Hurghada i okolice 12.24 THE END - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone