napisał(a) Krzychooo » 02.02.2011 14:41
No dobra, temperatura sięga 40 stopni, pora więc zejść pod wodę. Tym bardziej że jest tam co oglądać. Jak pisałem wcześniej, przy wyborze hotelu priorytetem było dla nas położenie bezpośrednio przy plaży, a po drugie ciekawa rafa. Uwaga! Z tym pierwszym różnie bywa, czasem wbrew obietnicom biura podróży. Już wylatując z Egiptu, spotkaliśmy na lotnisku takich, którzy do morza musieli dojeżdżać 20 kilometrów! Potem powrót do hotelu na obiad i znowu półgodzinny kurs na plażę. Z rafą też bywa różnie - jest masa hotelowych plaż, przy których rafy albo nie ma, albo jest bardzo skromna. My trafiliśmy na ponoć najpiękniejszą rafę dostępną prosto z plaży w całym Sharm (informacje z różnych forów)
.
A propos rafy: zdecydowanie uważać trzeba na skaleczenia. Sprawiające wrażenie mięciutkich podwodne łąki w rzeczywistości są ostre i twarde. Niebezpieczne jest na przykład pływanie w płytkiej wodzie nad rafą - fala może znieść zafascynowanego delikwenta na jakieś ostre krawędzie lub czyhającego w wodzie jeżowca. Rekinów na szczęście nie było, ale warto też uważać na inne morskie, niewinnie wyglądające stworzenia, np. płaszczki, skrzydlice czy parzące korale. Polecam fajną stronę:
http://www.nurkomania.pl/nurkowanie_nie ... orskie.htm (większość z tych rybek widzieliśmy
). Niby świadomość zagrożenia miałem, ale i tak się mocno poparzyłem
. Na dodatek te rany kiepsko się goją. Inne niebezpieczeństwo związane ze snorkelingiem to poparzenia słoneczne - w końcu pływa się z ramionami i częścią pleców na wierzchu. Nie powinien więc dziwić widok ludzi pływających w koszulkach. No chyba że ktoś chce zejść głębiej pod wodę. Co chwilę przepływała pod nami grupa wyposażonych w skafandry nurków.
Ale dość o tych zagrożeniach. W gruncie rzeczy nie ma czego się bać, a jeśli nawet - to ryzyko się chyba opłaca. Widoki są obłędne! Aparat do zdjęć pod wodą wypożyczyliśmy na miejscu i na gorąco uczyliśmy się jego obsługi. Sporo zdjęć niestety nie wyszło, a te, które się udały, są różnej jakości. Najtrudniej było dobrać ustawienia, które pozwalałyby zachować odpowiednią kolorystykę. Rafa jest naprawdę superbarwna, kolory są jaskrawe. Przydałby się chyba mocny flesz. Poniżej parę fotek wykonanych pod wodą.
Ostatnio edytowano 02.02.2011 15:25 przez
Krzychooo, łącznie edytowano 1 raz