Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Egipt 2010, czyli zanim nadeszły plagi

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.02.2011 13:48

Krzychooo napisał(a):@Janusz Bajcer
To na Turcję udało się namówić, a na Egipt nie? :?

Nie - wytłumaczenie jest w relacji z wakacji 2009 i 2010 :D
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 02.02.2011 14:03

Wczorajszy wieczór spędziłam z Wami wędrując po Cro :D Traktat o horacjańskich kozach z Sienkiewiczem i romansem w tle na tyle mnie uwiódł :wink: że przywędrowałam do Egiptu :D

No i teraz chętnie mu się poprzyglądam z bezpiecznej :wink: ekranowej odległości :D

pozdrawiam
:D
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 02.02.2011 14:18

Tymona napisał(a):Traktat o horacjańskich kozach z Sienkiewiczem i romansem w tle na tyle mnie uwiódł :wink: że przywędrowałam do Egiptu :D

Cieszę się, że moja poprzednia relacja się podobała :).

Pozdrawiam! :)
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 02.02.2011 14:41

No dobra, temperatura sięga 40 stopni, pora więc zejść pod wodę. Tym bardziej że jest tam co oglądać. Jak pisałem wcześniej, przy wyborze hotelu priorytetem było dla nas położenie bezpośrednio przy plaży, a po drugie ciekawa rafa. Uwaga! Z tym pierwszym różnie bywa, czasem wbrew obietnicom biura podróży. Już wylatując z Egiptu, spotkaliśmy na lotnisku takich, którzy do morza musieli dojeżdżać 20 kilometrów! Potem powrót do hotelu na obiad i znowu półgodzinny kurs na plażę. Z rafą też bywa różnie - jest masa hotelowych plaż, przy których rafy albo nie ma, albo jest bardzo skromna. My trafiliśmy na ponoć najpiękniejszą rafę dostępną prosto z plaży w całym Sharm (informacje z różnych forów) :).

A propos rafy: zdecydowanie uważać trzeba na skaleczenia. Sprawiające wrażenie mięciutkich podwodne łąki w rzeczywistości są ostre i twarde. Niebezpieczne jest na przykład pływanie w płytkiej wodzie nad rafą - fala może znieść zafascynowanego delikwenta na jakieś ostre krawędzie lub czyhającego w wodzie jeżowca. Rekinów na szczęście nie było, ale warto też uważać na inne morskie, niewinnie wyglądające stworzenia, np. płaszczki, skrzydlice czy parzące korale. Polecam fajną stronę: http://www.nurkomania.pl/nurkowanie_nie ... orskie.htm (większość z tych rybek widzieliśmy :)). Niby świadomość zagrożenia miałem, ale i tak się mocno poparzyłem :(. Na dodatek te rany kiepsko się goją. Inne niebezpieczeństwo związane ze snorkelingiem to poparzenia słoneczne - w końcu pływa się z ramionami i częścią pleców na wierzchu. Nie powinien więc dziwić widok ludzi pływających w koszulkach. No chyba że ktoś chce zejść głębiej pod wodę. Co chwilę przepływała pod nami grupa wyposażonych w skafandry nurków.

Ale dość o tych zagrożeniach. W gruncie rzeczy nie ma czego się bać, a jeśli nawet - to ryzyko się chyba opłaca. Widoki są obłędne! Aparat do zdjęć pod wodą wypożyczyliśmy na miejscu i na gorąco uczyliśmy się jego obsługi. Sporo zdjęć niestety nie wyszło, a te, które się udały, są różnej jakości. Najtrudniej było dobrać ustawienia, które pozwalałyby zachować odpowiednią kolorystykę. Rafa jest naprawdę superbarwna, kolory są jaskrawe. Przydałby się chyba mocny flesz. Poniżej parę fotek wykonanych pod wodą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 02.02.2011 15:25 przez Krzychooo, łącznie edytowano 1 raz
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 02.02.2011 14:52

Oj nie otwierają mi się fotki z ostatniego postu :(
Może spróbuję później, bo pewnie pokazałeś kawałki rafy...
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 02.02.2011 15:02

Chyba przesadziłem z rozmiarem zdjęć. Zaraz zmniejszę :).
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 02.02.2011 15:05

Krzychooo napisał(a):Chyba przesadziłem z rozmiarem zdjęć. Zaraz zmniejszę :).

Są OK.800x600. Nic nie zmieniaj.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 02.02.2011 15:45

Jeśli jest OK, to wrzucam jeszcze parę zdjęć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 02.02.2011 16:08

Ojejku.... :D Jestem pełna podziwu. Zdjęcia, kolory, widoki obłędne. A co dopiero zobaczyć na żywo (?) :roll: Tylko pomarzyć.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 02.02.2011 17:42

Jeśli ktoś ma ochotę, może skorzystać z oferty szkół nurkowych i spróbować prawdziwego nurkowania z butlą. Oczywiście na początku z asekuracją. W cenie zazwyczaj dwa lub trzy zejścia pod wodę na głębokość kilku metrów. Towarzyszy temu wszystkiemu fotograf, więc można potem zakupić płytkę ze swoimi zdjęciami.

Obrazek
Zdjęcia znajomych, którzy na takie nurkowanie się skusili

Obrazek

Obrazek
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 02.02.2011 20:38

Jezu, ja tam jednak chcę...choćby zaraz...no może nie od razu, niech się trochę uspokoi :)

Wiedziała, że jak do Ciebie zaglądnę to nie stracę czasu. Nie myliłam się.
Suuuuper.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 02.02.2011 21:44

@Aldonka

Dzięki, dzięki. W wielu sprawach Chorwacja miażdży Egipt, ale bogactwo życia podwodnego do nich nie należy.

Pozdrawiam :)
Arlena88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arlena88 » 03.02.2011 13:11

Ależ piękne te podwodne fotki. Zazdroszczę :(
fumarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fumarek » 03.02.2011 16:25

Egipt to moje marzenie. Dlatego czytam wszystko jednym tchem i podziwiam zdjęcia.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 03.02.2011 21:13

fumarek napisał(a):Egipt to moje marzenie.

No to wypada mieć nadzieję, że będziesz mógł wkrótce - kiedy się uspokoi - tam polecieć.

Zaletą Egiptu (a zwłaszcza jego części leżącej na Półwyspie Synaj) jest też możliwość wybrania się do Izraela. W następnym odcinku Morze Martwe i Jerozolima.

Pozdrawiam :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka

Egipt 2010, czyli zanim nadeszły plagi - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone