Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

efektywne pływanie pod wodą - jak?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 09.04.2011 19:15

Z tym zestawem to na pewno pod wodą będziesz miał branie :)
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 10.04.2011 07:34

Wszystkie Syreny Twoje :D . A tak na poważnie można i bez treningu, tylko będziesz się bardzo szybko męczył, każdy następny nurek będzie coraz krótszy i może zniechęcić do uprawiania tej dyscypliny. Co Ci szkodzi potrenować (oddech + przepona)tym bardziej że do tej formy treningu niepotrzebne Ci są żadne gadżety, a ćwiczenia wykonujesz praktycznie w każdej chwili.

Pzd be-ja
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 10.04.2011 21:10

...przepraszam ze robie zamieszanie ale zbit dluge przebiwanie bez powietrza i nurkowanie moga bic BARDZO grozne.....tu nie chodzi o trenin do maxa jak w pakowaniu, tutaj to szkodzi zdrowiu i rozi nawet utopieniem. Hipoksja moze uszkodzic i mozg. Dlatego ci ktorzy chca sie zajanc tim "sportem" apnea niech czerpio wiedze z sprawdzonich zrudel.
I jak Boga kocham nigdi do ostatnich granic, tym bardziej jak sie macie winuzic z naprziklad 8 metrow glebokosci lub z wiekszej glebini. Jerzeli zakladacie pas z cierzarkamy to tylko taki co sie leko odpina, jedna rekom.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 10.04.2011 21:11

...i jeszcze jedno sprawa jest bardzo indiwidualna....
Walk3r
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Walk3r » 10.04.2011 21:51

Ja się zamierzam uczyć nurkowania dopiero w Chorwacji. Kupuję maskę + płetwy. Ale nie zamierzam nurkować głębiej niż 5 metrów. A jak to wyjdzie to zobaczymy...
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 11.04.2011 04:54

Cześć. W poprzednich postach podałem linki do stron gdzie jest profesjonalne podejście do tematu z naciskiem na bezpieczeństwo i jeszcze raz bezpieczeństwo. Wiadomo z wodą nie ma żartów dlatego dobre jest przygotowanie się teoretyczne jak i praktyczne, abyśmy wiedzieli i zdawali sobie sprawę o dłuższym przebywanie na bezdechu.
Życzę wielu udanych nurów

Pzd be-ja
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 11.04.2011 06:27

Na pierwszej stronie są też moje dwa linki... ;)
Do dziś pamiętam, jak mój instruktor nurkowania opowiadał jak gość się przekręcił właśnie przy pływaniu na bezdechu. Stwierdził, że może więcej i dłużej, skończyło się tragicznie.

Mały OT...
be-ja nurkujesz coś? Dobrze wyczułam brata nurasa? :lol:
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 11.04.2011 17:51

Roxi dobrze czujesz :wink: . Pierwszy nur 36 lat temu na Morsie :D , Kajmanie i tak powoli z Boską pomocą do dziś.

Pzd be-ja
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 17.04.2011 22:09

...a ja tu starim nurom opowiadam :) :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 18.04.2011 07:02

No, no, no...tylko nie starym :lol:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 18.04.2011 08:00

starym bilo w innim kontekscie doswiadczonim, znawcom, wigom, zawodowcom.......nie miale zamiaru nikogo stawiac w kategorie wieku :) :)
marcin_es
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_es » 19.04.2011 13:02

A ile razy machasz rękami, aby przepłynąć te 15m? Mi udaje się przepłynąć basen 25m przy pomocy 10-12 machnięć. A pewnie dało by się zejść do 8. Może robisz za krótkie ruchy i za szybko?

Moim zadaniem przy nurkowaniu inaczej się rusza rękami niż przy pływaniu tradycyjną żabką.
Pierwszy etap (gdy ręce są z przodu) to ich rozszerzanie.
Drug etap (jak są już rozszerzone) to dążenie do układanie ich wzdłuż tułowia i ciągnięcie rękami aż do końca, aby były równolegle do ciała (tak jak stanie na baczność). Ruch ten jest jakby pod ciałem. Ten ruch oczywiście też nadaje dużej szybkości, bo ciało jest coraz bardziej opływowe. Ważne aby jeszcze na sam koniec dodać jeszcze ruch dłońmi (przed ich wyprostowaniem) - też nada to prędkości.
Trzeci etap to zamarcie (ale nie zaśnięcie ;) ) na pewien czas, aby wykorzystać to, że jeszcze płyniesz. Jeśli za wcześnie rozpoczniesz kolejny cykl to niepotrzebnie hamujesz.

No nie wiem czy jasno to opisałem ;), ale przy krótkich szybkich ruchach raczej za wiele się bez oddechu nie przepłynie. Takie są moje spostrzeżenia, ale nie uważam się za znawcę w tej dziedzinie. Może ktoś potrafi te ruchy ładniej opisać:?: To trzeba po prostu poczuć :lol: Oczywiście nogami też trzeba machać, ale chyba ręce są ważniejsze.

Oprócz techniki "machania" oczywiście kluczowa jest kondycja. Pływając dużo, aparat oddechowy powinno się mieć dobrze wyregulowany.

Psychika to też bardzo ważny element - wystarczy przy kolejnych wizytach na basenie wykonywać pod wodą o jeden ruch więcej. Oczywiście od np. 10 wizyty na basenie będzie to coraz trudniejsze :lol: Ale do przepłynięcia jednego basenu powinno wystarczyć.
Będąc pod wodą trzeba być zrelaksowanym, aby nie tracić energii np. na zbytnie myślenie, zastanawianie się czy dopłynę do końca czy nie. Ja po prostu czuję, że jest mi tam dobrze i tyle :)
Warto też nawet jak nie przepłyniesz całego basenu, to tuż przed wynurzeniem zobaczyć ile ci jeszcze zostało. Zazwyczaj powinno to być coraz mniejszy kawałek i w pewnym momencie zauważasz, że jeszcze te 2 razy dasz radę zamachać rękami, aby dopłynąć.

No i oczywiście bezpieczeństwo jest najważniejsze. Organizmu się nie oszuka. Jeśli się nie jest gotowym na pewne rzeczy to może to być niebezpieczne. Trzeba robić systematycznie małe kroczki, a nie iść na żywioł:!: Jeśli po pływaniu (nurkowaniu) ma się np. odczucie, że nie można do końca nabrać powietrza do płuc, tylko robić takie półoddechy to znaczy, że się zdrowo przesadziło.

Mam nadzieję, że mojej rady się komuś przydadzą, oczywiście tylko jako początkowe wskazówki. Przy dłuższej zabawie zawsze warto być pod okiem zawodowca.
Poprzednia strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

efektywne pływanie pod wodą - jak? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone