Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

efektywne pływanie pod wodą - jak?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 04.03.2011 12:16

krystof czytaj posty taurusa bo ma racje.

ja cwicze od ponad roku i podstawa to kondycja, na bezdechu najglebiej schodze na 23 metry i cwicze nadal, na basenie z odbiciem 50 metrow ale to juz ciezko. ruchy musisz miec spkojne zeby jak najmniej tlenu zuzyc a reszta to juz czasu potrzebuje

przetlumacz sobe http://www.freitauchen.de/Pages/training.htm
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 04.03.2011 12:25

krystof czytaj posty taurusa bo ma racje.

Andrzej, czytaj posty Krystofa, bo o co innego chodzi! :wink: :wink: :wink:

pisałem o tym na początku, apelowałem w środku ... chodzi o przepłynięcie 25 metrów pod wodą W POZIOMIE, NIE W PIONIE! :D :D :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 04.03.2011 12:37

Krystof napisał(a): chodzi o przepłynięcie 25 metrów pod wodą W POZIOMIE, NIE W PIONIE! :D :D :D

Apetyt rośnie w miarę jedzenia ;)

Powodzenia :)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.03.2011 12:37

Krystof nie bój żaby, widzę że jesteś dużo lepszy ode mnie więc pod wodą jak ja daję radę to Ty też dasz :D

Krystof napisał(a):po 4 treningach doszedłem do 65 basenów tylko kraulem i wychodzę, bo kończy się czas

Tyle to ja w życiu nie zrobiłem. Samą żabą może jakbym się uparł to bym zrobił ale nigdy mi się nie chciało :) Kraulem to po kilku, może kilkunastu bym miał dosyć bo nie mam go dobrze opanowanego technicznie i sie wykańczam. A pod wodą jakoś naturalnie mi się dobrze plywa, może dlatego że mam wrodzoną niezłą kondychę nawet bez żadnego trenowania.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 04.03.2011 12:51

kondycja, a technika ... hmmm, te 65 basenów, to - nieskromnie - tylko technika 8)
nie ma progresu w wydolności - to u mnie ostatnio leży :( - jest natomiast w technice - i na to liczę w tym pływaniu podwodnym :wink:

a mój rekord to 130 basenów x 25 metrów na basenie w Cetniewie - zajęło mi to ponad dwie godziny, a potem nie mogłem głową ruszać, bo mi szyja zdrętwiała :roll:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.03.2011 13:08

No właśnie tego mi brakuje - techniki pływania, i nie umiem szybko pływać. Pewnie dlatego że się późno nauczyłem. A wytrzymałość jakoś zawsze miałem wrodzoną :)
Szacun za te wyniki 8)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.03.2011 13:45

Krystof napisał(a): ... Piotru Lex - to motywujące! słabo pływasz, a robisz 25 metrów! nie jesteś pierwszą osobą, która mi to mówi! ...

Nie znam technik plywania, radze sobie na tyle aby sie nie utopic. Pod woda to co innego. 25 to na basenie bez pletw :)
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 04.03.2011 14:09

Moim zdaniem, to tak naprawdę poza pływaniem wyczynowym, technikę można dostosować do siebie.

Każdy zna wydolność swojego organizmu i może rytm dostosować do siebie - ja np. żabką pływałem na 3 a kraulem na 4 - mówimy o stylach krytych.

Co nie zawsze podobało się na basenie (znawcom) ale dawało dobre wyniki a ja czułem się świetnie.

Pozdrawiam
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 04.03.2011 15:11

Krystof napisał(a):
Andrzej, czytaj posty Krystofa, bo o co innego chodzi! :wink: :wink: :wink:

pisałem o tym na początku, apelowałem w środku ... chodzi o przepłynięcie 25 metrów pod wodą W POZIOMIE, NIE W PIONIE! :D :D :D

taa masz racje, tak wiec po naszemu to rob tak dalej jak robisz i cwicz kondycje , staraj sie pod woda robic zdecydowane ruchy rak i nog i sam dojdziesz do dluzszych odcinkow :wink:
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 04.03.2011 18:15

Witam. Poćwicz przeponę, ćwiczenie proste i bardzo efektywnie wydłuża czas bezdechu. Wykonujesz wdech na 3/4 pojemności płuc i wstrzymujesz oddech do pierwszych skurczów przepony (odruch wydechu i nabrania czynnika) sprawdzasz czas bezdechu. Ćwiczenie powtarzasz po uspokojeniu oddechu. Możesz dodatkowo przewentylować płuca ( kilka głębokich wdechów na maksa) co błyskawicznie wydłuży czas bez oddechu. Efekty będą zauważalne już po kilku dniach. Pływanie pod wodą nawet na basenie wykonuj pod okiem osoby towarzyszącej ewentualnie powiadom ratownika że bedziesz wykonywał takie ćwiczenie ( może wystąpić stupor ewentualnie blockaut)

Pzd be-ja
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 04.03.2011 18:29

kristof

jeszcze takie info - jak masz czas popytaj tutaj - http://tinyurl.com/5wue86l i tutaj http://tinyurl.com/6ddtom9

Swego czasu wypowiadali się tutaj naprawdę fachowcy a nie spamerzy i może, ktoś doradzi tobie zestawy ćwiczeń.

Bo wbrew pozorom przygotowanie podobne.

Jacek
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 04.03.2011 18:39

http://forum-nuras.com/index.php?sid=8d ... c1287e0a2e
Dział- Freediving
Wiele dobrych rad odnośnie techniki bezdechowej (bezpiecznie)

Pzd be-ja
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 04.03.2011 19:25

Bardzo przystępnie i naprawdę profesjonalnie pisze o Freedivingi Nitas nasz czołowy freediver, Masz tam ćwiczenia statyczne które możesz wykonywać w kazdych okolicznościach w pracy, domu.
http://www.freediving.com.pl/treningi/t ... zrobic.php

Pzd be-ja
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.03.2011 19:44

8 minut na bezdechu ... ho ho .. ciekawe, na ile sięto przekłada w warunkach aktywnego nurkowania ...
Stasiek18
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stasiek18 » 09.04.2011 19:01

Czyli bez treningu i płetw niema co próbować? :cry:
Na razie mam maskę i rurkę,i myślałem że płetwy będą zbędne.
Nie da sie zaoszczędzić? :oops:
Znalazłem taki zestaw:
http://allegro.pl/zestaw-do-nurkowania-barbie-pletwy-maska-fajka-i1521588367.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

efektywne pływanie pod wodą - jak? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone