Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

E 111 czy dodatkowe ubezpiecznie podróżne? ZUS czy przewóz?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 23.06.2009 20:18

Czy zabieracie ze sobą na wakacje zaświadczenie E 111 z ZUSu uprawniające do bezpłatnej opieki zdrowotnej za granicą? Czy może wykupujecie dodatkową polisę ubezpieczeniową?
Ja dotychczas nigdy nie brałem tego zaświadczenia z ZUSu, z różnych powodów. Albo dlatego że zaliczałem kraje gdzie E 111 nie działa albo dlatego że nie chciało mi się mieć do czynienia z ZUSem. Tak czy inaczej kupowałem dodatkowe ubezpieczenie podróżne, za które płaciłem koło 120 PLN. Niby to nie majątek ale przez 10 lat uzbierała się już spora sumka a nigdy odpukać nie korzystałem.
Będąc dziś u mojego ubezpieczyciela dostałem propozycję ubezpieczenia dla rodziny za 200,- PLN na 3 tygodnie i zacząłem się zastanawiać nad sensem moich comiesięcznych składek na ZUS... Bo w teorii, skoro wakacje spędzam w kraju, honorującym E 111 (UE + HR) to już niczego więcej nie powinienem potrzebować. A 2 stówy też piechtą nie chodzą. Więc zastanawiam się czy nie zakolendować do ZUSu po te zaświadczenia, które należą mi się jak psu żarcie :wink:
Ale zanim zakolęduję to chętnie poczytam opinię cromaniaków jak rozwiązują kwestie ubezpieczenia podróżnego...

Tylko szczerze i na temat proszę :wink:
Użytkownik usunięty
Re: E 111 czy dodatkowe ubezpiecznie podróżne? ZUS czy przew

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2009 20:30

niezawodny napisał(a):....Więc zastanawiam się czy nie zakolendować do ZUSu po te zaświadczenia, które należą mi się jak psu żarcie :wink: ...

Niezawodny do ZUS-u nie idź bo szkoda czasu.
Tą karte wyrabia się w NFZ :wink:
www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzi ... artnr=1819
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2009 20:33

To jak to jest z tą kartą mi powiedzieli w NFZ że obowiązuje ona w krajach UE. W tamtym roku korzystałem z usług chorwackiej służby zdrowia i zrobili po wizycie tylko ksero paszportu i powiedzieli, że wszystko sami załatwią.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.06.2009 20:37

EKUZ nie zapewnia pokrycia przez NFZ kosztów transportu medycznego do Polski oraz opłat za świadczenia zdrowotne, obowiązujących w większości państw. Aby uniknąć obciążenia tymi kosztami, wskazane jest wykupienie dodatkowego prywatnego ubezpieczenia.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.06.2009 20:40

zebik napisał(a):To jak to jest z tą kartą mi powiedzieli w NFZ że obowiązuje ona w krajach UE. W tamtym roku korzystałem z usług chorwackiej służby zdrowia i zrobili po wizycie tylko ksero paszportu i powiedzieli, że wszystko sami załatwią.

Przepisy te obowiązują w 27 państwach członkowskich Unii Europejskiej oraz w 4 państwach należących do EFTA - Austria, Belgia, Bułgaria, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Islandia, Liechtenstein, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Niemcy, Norwegia, Polska, Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Węgry, Wielka Brytania, Włochy.
Przepisy UE obowiązują również na terytoriach francuskich: Gwadelupa, Martynika, Reunion i Gujana Francuska; portugalskich: na Azorach i Maderze, hiszpańskich: Majorce, Minorce, Ibizie i Wyspach Kanaryjskich.

Przepisów wspólnotowych nie stosuje się w przypadku: Danii - na obszarze Grenlandii i Wysp Owczych oraz Wielkiej Brytanii - na Wyspach Normandzkich: Jersey, Guernsey, Alderney, Herm, Sark oraz na Wyspie Man.
Jak w Cro miałem spotkanie z paukiem :) to w Omisu na pogotowiu nic ode mnie nie chcieli bo stwierdzili, że u nich Hitna Pomoc jest za darmochę... :)
kojote
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojote » 23.06.2009 20:44

Witam Piotrek_B ma rację ZUS sobie odpuść. Załatwia się to w oddziale NFZ w twoim mieście. Wybieram się do Grecji i właśnie wyrobiłem sobie taką kartę dla siebie żony i dzieci. Każda jest indywidualna. Nazywa się EKUZ i załatwisz ja w NFZ w 10 minut. Przynajmniej tyle to trwa w Poznaniu. Obowiązuje w kraj UE w moim przypadku po drodze mam jeszcze Serbię i Macedonię zatem i tak wykupuję indywidualne ubezpieczenie od kosztów leczenia co i tak planowałem. Aby załatwić ta kartę musisz mieć wypełniony wniosek aktualnie podbitą podbita legitymację ubezpieczeniową, ostatni odcinek wypłaty luz zaświadczenie z ZUS opłaceniu składek. W przypadku dzieci legitymacja szkolna i jeżeli dzieci były zgłoszone do ubezpieczenia rodzinnego w pracy u jednego z małżonków to tzw chyba "ermułka" zgłoszenie dzieci do ZUS. Może z mojego opisu wygląda to na biurokrację ale nie jest tak źle :wink: :roll:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 23.06.2009 22:09

Piotrek_B napisał(a):Niezawodny do ZUS-u nie idź bo szkoda czasu.
Tą karte wyrabia się w NFZ :wink:
www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzi ... artnr=1819

Łokej; ZUS, KRUS, FUS, NFZ, PZPR, PiS - wsio rawno :wink:
Bardziej chodzi mi o to czy warto się w to pakować. Czy faktycznie to działa na miejscu "jakby co".

I zastanawiam się jeszcze jak to się załatwia w przypadku posiadania własnej firmy - nikt mi niestety nie da żadnego zaświadczenia że pracuję i mam płacony ZUS.
stonek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stonek » 23.06.2009 22:31

niezawodny napisał(a):
I zastanawiam się jeszcze jak to się załatwia w przypadku posiadania własnej firmy - nikt mi niestety nie da żadnego zaświadczenia że pracuję i mam płacony ZUS.

Pokazujesz ostatni dowód wpłaty lub potwierdzenie przelewu ubezpieczenia zdrowotnego który wpłaciłeś do ZUS-u i to wsio :wink:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 23.06.2009 22:35

stonek napisał(a):Pokazujesz ostatni dowód wpłaty lub potwierdzenie przelewu ubezpieczenia zdrowotnego który wpłaciłeś do ZUS-u i to wsio :wink:

Nie ściemniasz czasem? Bo choć wydaje się to logiczne co piszesz to w tym kraju najprostsze rzeczy bywają najbardziej skomplikowane, zwłaszcza gdy tyczy się to w/w instytucji
stonek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stonek » 23.06.2009 22:47

niezawodny napisał(a):Nie ściemniasz czasem? Bo choć wydaje się to logiczne co piszesz to w tym kraju najprostsze rzeczy bywają najbardziej skomplikowane, zwłaszcza gdy tyczy się to w/w instytucji

Byłem, załatwiałem, nie było kolejki, 10 min. i po bólu :) nie ściemniam :?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 26.06.2009 17:47

Byłem dzisiaj w krakowskim NFZ-cie i załatwiłem ale całkiem prosto nie było.
Primo musiałem się bujać do centrum Krakowa (rezem 2 godziny w te i wewte), secundo musiałem godzinkę odsiedzieć bo była kolejka, tercjo żona musiała dymać po pieczątkę do legitki ubezpieczeniowej na drugi koniec miasta (2 godziny) a quarto po wyjściu z urzędu przypieprzył się do mnie strażnik miejski że niby "tu nie wolno parkować".
Samo wydanie (i wydrukowanie) 4-ch kart E111 trwało 2 minuty, ale ja i żona straciliśmy łącznie 5 godzin żeby je posiąść. Aż prosi się wprowadzenie zamówień via internet + przesyłka do domu. Ale w tym kraju rzeczy niemożliwych jest to nierealne.
praulinka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) praulinka » 26.06.2009 20:35

Bocian napisał(a):EKUZ nie zapewnia pokrycia przez NFZ kosztów transportu medycznego do Polski oraz opłat za świadczenia zdrowotne, obowiązujących w większości państw. Aby uniknąć obciążenia tymi kosztami, wskazane jest wykupienie dodatkowego prywatnego ubezpieczenia.

I to jest podstawowa kwestia - wiem, sprawdzałem w maju przed wyjazdem, wykupując dodatkowe ubezpieczenie na wyjazd do CRO z żoną w ciązy.
Dla przykładu transport medyczny z Hurgady w Egipcie to .... 90 tyś złotych !!! Pewnie z CRO mniej, ale NFZ ci tego nie zwróci. Poza tym świadczenia płatne w danym kraju, dla ciebie, jeżeli nie masz polisy, też są płatne - informacja zawarta na dodatkowej kartce o warunkach świadczeż zdrowotnych zagranicą, którą otrzymujesz z EKUZ.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 26.06.2009 21:16

stonek napisał(a):
niezawodny napisał(a):Nie ściemniasz czasem? Bo choć wydaje się to logiczne co piszesz to w tym kraju najprostsze rzeczy bywają najbardziej skomplikowane, zwłaszcza gdy tyczy się to w/w instytucji

Byłem, załatwiałem, nie było kolejki, 10 min. i po bólu :) nie ściemniam :?

ja wnioski i rmua wyslalem faxem a przyslac maja mi poczta listem poleconym

po co tracic nawet 10 minut + dojazdy skoro nie ma takiej koniecznosci :wink:
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 26.06.2009 21:44

Ja wysłałem wnioski poleconym kilka dni temu i dzisiaj już mi przysłali karty. Na niewiele się one przydają ale jak dają to biorę :)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 27.06.2009 10:59

Darek9634 napisał(a): Na niewiele się one przydają ale jak dają to biorę :)

Jak to na niewiele? Wg mnie właśnie bardzo wiele. Osobiście rezygnuję już z ubezpieczeń dodatkowych bo EKUZ w zupełności mi wystarcza.
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone