Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

E 111 czy dodatkowe ubezpiecznie podróżne? ZUS czy przewóz?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak
Re: EKUZ- wyrabić czy nie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 29.06.2009 21:40

magdach7 napisał(a):Jutro zamierzałam załatwić tę kartę, ale ciągle nie wiem czy obowiązuje ona w Chorwacji. Bardzo proszę o dokładną informację, czy warto zawracać sobie głowę, z drugiej strony co miesiąc z pensji zabierane jest kupe kasy na ubezpieczenie zdrowotne i jak pomyślę, że mam teraz płacic dodatkowo za prywatne ubezpieczenie.....

W HR opieka medyczna dla obywateli PL jest darmowa na podstawie 2-stronnej umowy międzynarodowej (polsko-chrowackiej).
Wiele osób na tym forum korzystało z pomocy medycznej w HR i wszyscy twierdzili że nic nie płacili - nie pamiętam żadnej relacji aby ktoś musiał coś płacić za pomoc medyczną tamże.
magdach7
Cromaniak
Re: EKUZ- wyrabić czy nie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 30.06.2009 06:01

niezawodny napisał(a):
magdach7 napisał(a):Jutro zamierzałam załatwić tę kartę, ale ciągle nie wiem czy obowiązuje ona w Chorwacji. Bardzo proszę o dokładną informację, czy warto zawracać sobie głowę, z drugiej strony co miesiąc z pensji zabierane jest kupe kasy na ubezpieczenie zdrowotne i jak pomyślę, że mam teraz płacic dodatkowo za prywatne ubezpieczenie.....

W HR opieka medyczna dla obywateli PL jest darmowa na podstawie 2-stronnej umowy międzynarodowej (polsko-chrowackiej).
Wiele osób na tym forum korzystało z pomocy medycznej w HR i wszyscy twierdzili że nic nie płacili - nie pamiętam żadnej relacji aby ktoś musiał coś płacić za pomoc medyczną tamże.

Niezawodny, czyli nie ma co kupować dodatkowego ubezpieczenia? Wiem że przezorny zawsze ubezpieczony, ale ktoś kto nie uprawia sportów ekstremalnych i raczej uważa na siebie może spać spokojnie- w razie zatrucia pokarmowego czy skręcenia kostki, uzyskam pomoc w szpitalu i nie będę musiała za to płacić? :D
aga2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga2 » 30.06.2009 07:14

zdecydowanie dodatkowe ubezpiecznie, przeczytajcie jeszcze raz co napisał Bocian....koszty transportu medycznego to naprawdę spory wydatek, ponadto NFZ pokrywa koszty tylko tych świadczeń i w takiej wysokości jak obowiązuje to w danym kraju, resztę dokładacie ze swojej kieszeni....
moja znajoma w zeszlym roku podczas letnich wakacji w jednym z państw UE, dosc nieszczęśliwie przewróciła się, skutkiem czego były pęknięte kości miednicy, złamana noga....niestety miała tylko kartę NFZ....w związku z tym miała do wyboru dwie opcje: transport medyczny do Polski na własną rękę (jedyne 45 tys.) lub leżenie kilka miesięcy w szpitalu daleko od domu, od bliskich wśród ludzi z którymi nie potrafiła się porozumieć....
ja więc wybieram ubezpieczenie dodatkowe, żeby mieć spokojne wakacje.
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

E 111 czy dodatkowe ubezpiecznie podróżne? ZUS czy przewóz? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone