Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

E 111 czy dodatkowe ubezpiecznie podróżne? ZUS czy przewóz?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.06.2009 20:18

Bocian napisał(a):EKUZ nie zapewnia pokrycia przez NFZ kosztów transportu medycznego do Polski oraz opłat za świadczenia zdrowotne, obowiązujących w większości państw. Aby uniknąć obciążenia tymi kosztami, wskazane jest wykupienie dodatkowego prywatnego ubezpieczenia.

...że się tak powtórzę...
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 27.06.2009 20:58

Jeszcze nie wiem w jakim towarzystwie bedziemy ubezpieczeni ale pierwsze lepsze obejmuje w zależności od wybranego przez Ubezpieczającego zakresu ubezpieczenia :
koszty leczenia Ubezpieczonego, który przebywając za granicą musiał bezzwłocznie poddać się leczeniu w związku z nagłym zachorowaniem lub nieszczęśliwym wypadkiem
koszty związane z przewiezieniem chorego lub transportem zwłok do Polski
następstwa nieszczęśliwych wypadków polegające na trwałym uszkodzeniu ciała, rozstroju zdrowia lub śmierci Ubezpieczonego wywołane przyczyną zewnętrzną
pomoc prawną lub finansową oraz koszty związane z nagłym zachorowaniem lub nieszczęśliwym wypadkiem za granicą, nie objęte ochroną ubezpieczeniową w ramach ryzyka kosztów leczenia i NNW, m.in. powrót członków rodziny Ubezpieczonego, zastępczy kierowca, opieka nad nieletnimi dziećmi, koszty odwiedzin osób bliskich, kontynuacja zaplanowanej podróży
straty finansowe związane z koniecznością odwołania przez Ubezpieczonego - z przyczyn losowych - uczestnictwa w zagranicznej imprezie turystycznej i/lub anulowania biletu podróżnego
bagaż podróżny znajdujący się pod opieką Ubezpieczonego, powierzony zawodowemu przewoźnikowi na podstawie dokumentu przewozowego, pozostawiony: za pokwitowaniem w przechowalni bagażu, w miejscu zakwaterowania lub w zamkniętym bagażniku samochodu na strzeżonym parkingu
odpowiedzialność cywilną za wyrządzone przez Ubezpieczonego szkody rzeczowe i osobowe
ryzyka narciarskie tj. sprzęt narciarski (narty biegowe, zjazdowe, wodne, deska snowboardowa, windsurfingowa), koszty leczenia w Polsce po wypadku narciarskim za granicą oraz SKI PLUS (zwrot kosztów wypożyczenia sprzętu narciarskiego, refundacja kosztów niewykorzystanego karnetu uprawniającego do korzystania z wyciągów narciarskich, świadczenie rekompensujące zamknięcie tras zjazdowych).
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 27.06.2009 21:29

Darek9634 napisał(a):Jeszcze nie wiem w jakim towarzystwie bedziemy ubezpieczeni ale pierwsze lepsze obejmuje w zależności od wybranego przez Ubezpieczającego zakresu ubezpieczenia :
koszty leczenia Ubezpieczonego, który przebywając za granicą musiał bezzwłocznie poddać się leczeniu w związku z nagłym zachorowaniem lub nieszczęśliwym wypadkiem
koszty związane z przewiezieniem chorego lub transportem zwłok do Polski
następstwa nieszczęśliwych wypadków polegające na trwałym uszkodzeniu ciała, rozstroju zdrowia lub śmierci Ubezpieczonego wywołane przyczyną zewnętrzną
pomoc prawną lub finansową oraz koszty związane z nagłym zachorowaniem lub nieszczęśliwym wypadkiem za granicą, nie objęte ochroną ubezpieczeniową w ramach ryzyka kosztów leczenia i NNW, m.in. powrót członków rodziny Ubezpieczonego, zastępczy kierowca, opieka nad nieletnimi dziećmi, koszty odwiedzin osób bliskich, kontynuacja zaplanowanej podróży
straty finansowe związane z koniecznością odwołania przez Ubezpieczonego - z przyczyn losowych - uczestnictwa w zagranicznej imprezie turystycznej i/lub anulowania biletu podróżnego
bagaż podróżny znajdujący się pod opieką Ubezpieczonego, powierzony zawodowemu przewoźnikowi na podstawie dokumentu przewozowego, pozostawiony: za pokwitowaniem w przechowalni bagażu, w miejscu zakwaterowania lub w zamkniętym bagażniku samochodu na strzeżonym parkingu
odpowiedzialność cywilną za wyrządzone przez Ubezpieczonego szkody rzeczowe i osobowe
ryzyka narciarskie tj. sprzęt narciarski (narty biegowe, zjazdowe, wodne, deska snowboardowa, windsurfingowa), koszty leczenia w Polsce po wypadku narciarskim za granicą oraz SKI PLUS (zwrot kosztów wypożyczenia sprzętu narciarskiego, refundacja kosztów niewykorzystanego karnetu uprawniającego do korzystania z wyciągów narciarskich, świadczenie rekompensujące zamknięcie tras zjazdowych).

Zapewniam cię że to nie jest 100% potencjalnych sytuacji, jakie mogą ci się przydarzyć podczas wyjazdu wakacyjnego a co najwyżej 1% możliwych sytuacji.
Jakbym się miał ubezpieczyć na 100% możliwych przypadków to nigdy nigdzie bym nie wyjechał a ubezpieczenie kosztowałoby majątek.
A poza tym żeby faktycznie skorzystać z wielu różnych dobrodziejstw oferowanych teoretycznie przez polisy prywatne to najpierw trzeba dokładnie przestudiować grubą książeczkę zawierającą litanię wykluczeń - życzę miłej lektury, samozaparcia i czasu w gorączce przedwyjazdowej. A prawda jest taka że diabeł tkwi w szczegółach warunków polisy, których zwykle nikt nie czyta - polisy są tak konstruowane żeby ubezpieczyciel nie musiał płacić a jeżeli już to wyjątkowo.

Warto też pamiętać żeby nie przepłacać za assistance, które posiada większość turystów zmotoryzowanych a właśnie assistance jest często częścią polisy.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 27.06.2009 21:35

Bocian napisał(a):
Bocian napisał(a):EKUZ nie zapewnia pokrycia przez NFZ kosztów transportu medycznego do Polski oraz opłat za świadczenia zdrowotne, obowiązujących w większości państw. Aby uniknąć obciążenia tymi kosztami, wskazane jest wykupienie dodatkowego prywatnego ubezpieczenia.

...że się tak powtórzę...

Przecież EKUZ właśnie pokrywa opłaty za świadczenia zdrowotne za granicą więc o co chodzi?
Transport zwłok? Ryzyko porównywalne z szansą trafienia 6-tki w totka.
A jak ktoś jest obłożnie chory to lepiej żeby wykurował się na miejscu - wszak NFZ za to płaci.
kojote
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojote » 27.06.2009 21:40

niezawodny napisał(a):
Darek9634 napisał(a): Na niewiele się one przydają ale jak dają to biorę :)

Jak to na niewiele? Wg mnie właśnie bardzo wiele. Osobiście rezygnuję już z ubezpieczeń dodatkowych bo EKUZ w zupełności mi wystarcza.

Panowie karta daje wbrew pozorom bardzo dużo. Przykład z wczoraj znajomego rodzice wybrali się do Rzymu na wycieczkę, mam znajomego nieszczęśliwie sie poślizgnęła i upadła - efekt skomplikowane złamanie nogi. Oczywiście meli ubezpieczenie Signal Iduina ale z czystego "lenistwa" nie wyrobili kart EKUZ. Co się okazało szpital we Włoszech zrobił wstępne badanie, lekarz poinformował, że jest potrzebna operacja ale nic nie zrobią do czasu, aż NFZ nie potwierdzi ubezpieczenia. Mogą wykonać operację na jej koszt (leczenie szpitalne +pobyt 2 tyg = koszt 16000EUR). Skutek tego wszystkiego był taki ,że osoba która była przyjęta z innego kraju(cudzoziemiec) ale mająca taką kartę po godzinie została przyjęta na oddział a mama znajomego spędziła 12H na izbie przyjęć, gdzie podczas tego czasu nikt się nią nie zajmował z małym wyjątkiem wyprowadzenia do toalety. Teraz sprawa dodatkowego ubezpieczenia otóż ono zaczyna działać właśnie w takich momentach w tym przypadku Signal Iduina. Rodzice znajomego zdecydowali się wrócić do Polski i tu zadziałało ubezpieczenie o którym napisałem wyżej. Transport karetką na lotnisko osoby poszkodowanej plus osoby towarzyszącej, lot do polski najbliższym połączeniem w business class i transport z lotnika w Polsce do szpitala.
Podsumowując EKUZ umożliwia leczenie...

Bocian napisał(a):
EKUZ nie zapewnia pokrycia przez NFZ kosztów transportu medycznego do Polski oraz opłat za świadczenia zdrowotne, obowiązujących w większości państw. Aby uniknąć obciążenia tymi kosztami, wskazane jest wykupienie dodatkowego prywatnego ubezpieczenia.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.06.2009 22:00

Nie są to moje słowa tylko przekopiowane ze strony ministerstwa... Transport zwłok tez może się zdarzyć i to chyba częściej niż 6 w lotto... Nie sadze aby przy np. złamaniu siedzi się w szpitalu aż do wyzdrowienia tylko do momentu ustania zagrożenia zdrowia czyli założenia gipsu...
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 28.06.2009 05:35

Panowi,
czy wątek o Krakusach nic was nie nauczył?
Jak nie zawrócicie Wisły kijem tak i nie namówicie żeby Krakus znaczek kupił albo zużywał impulsy na faks albo dokupił dodatkowe ubezpieczenie :)
Nie po to niezawodny obrał sobie taki nick żeby zawodzić, co nie :wink:
Zresztą to dodatkowe ubezpieczenie bardziej będzie potrzebne temu kto znajdzie się obok Niego w Jadranie niż Jemu samemu (po awatarku tak sądzę :D ).

Ale żeby się trzymać tematu wątku i jakoś podsumować dotychczasowe rozważania powiem, że:
po 1. przezorny się doubezpieczy
po 2. statystyk policzy prawdopodobieństwo i też to zrobi albo nie, zależy jakie tam przyjmie kryteria brzegowe
po 3. i przezorny i statystyk będą spać spokojnie, czego nam wszystkim życzę
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 28.06.2009 06:38

Ja mam EKUZ, ale ona obowiązuje na kraje Unii, a znając NFZ, wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie podróży zagranicznych - opcja krótkoterminowa (16 dni) 48 zł /osoba,zakres srebny w Generali Group
KL kosty leczenia 100000zł, ASSpomoc assistance ASS2, NNW inwalidztwo2500,
48 zł na osobę nie jest wielkim wydatkiem, pakiet złoty 97 a platynowy123
z pozdrowieniami :lol:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.06.2009 09:19

Bocian napisał(a):Transport zwłok tez może się zdarzyć i to chyba częściej niż 6 w lotto...

No to policzmy; O ile wiem totolotek jest losowany 3 razy w tygodniu co przez wakacje (10 tygodni) daje do 30 wygranych. Wątpię aby tylu naszych rodaków traciło życie podczas zagranicznych wakacji. Pomijam oczywiście wypadki turystów zmotoryzowanych podczas jazdy samochodem/motorem bo każdy zdroworozsądkowy kierowca ma ubezpieczenie NW obejmujące wszystkich pasażerów. Więc nie widzę powodów opłacać go ponownie.

Bocian napisał(a):Nie sadze aby przy np. złamaniu siedzi się w szpitalu aż do wyzdrowienia tylko do momentu ustania zagrożenia zdrowia czyli założenia gipsu...

I znowu NW się kłania. Moje NW stanowi że jeśli nie jestem w stanie jechać (a moja żona np. nie chce/też nie może) to dostaję kierowcę za free i jeszcze parę noclegów na dokładkę
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.06.2009 09:27

gospodarz napisał(a):Nie po to niezawodny obrał sobie taki nick żeby zawodzić, co nie :wink:
Zresztą to dodatkowe ubezpieczenie bardziej będzie potrzebne temu kto znajdzie się obok Niego w Jadranie niż Jemu samemu (po awatarku tak sądzę :D ).

Swoją drogą to ciekawe czy te dodaktowe polisy ubezpieczone obejmują taki przypadek jak ot drobiazg, atak rekina :?: EKUZ obejmuje wszystkie wypadki w których człowiek zostaje ranny. Transport zwłok po ataku rekina wydaje się zbędny bo z reguły nie ma już czego transportować - na "pozostałości" wystarczy reklamówka z hipermarketu za 0,5,- PLN :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.06.2009 10:03

niezawodny napisał(a):
Bocian napisał(a):Transport zwłok tez może się zdarzyć i to chyba częściej niż 6 w lotto...

No to policzmy; O ile wiem totolotek jest losowany 3 razy w tygodniu co przez wakacje (10 tygodni) daje do 30 wygranych. Wątpię aby tylu naszych rodaków traciło życie podczas zagranicznych wakacji. Pomijam oczywiście wypadki turystów zmotoryzowanych podczas jazdy samochodem/motorem bo każdy zdroworozsądkowy kierowca ma ubezpieczenie NW obejmujące wszystkich pasażerów. Więc nie widzę powodów opłacać go ponownie.

Bocian napisał(a):Nie sadze aby przy np. złamaniu siedzi się w szpitalu aż do wyzdrowienia tylko do momentu ustania zagrożenia zdrowia czyli założenia gipsu...

I znowu NW się kłania. Moje NW stanowi że jeśli nie jestem w stanie jechać (a moja żona np. nie chce/też nie może) to dostaję kierowcę za free i jeszcze parę noclegów na dokładkę

Przede wszystkim nie zawsze pada główna wygrana, więc nie 30 a dużo mniej, raczej kilka...
Co do NW to jednak nie EKUZ...
magdach7
Cromaniak
EKUZ- wyrabić czy nie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 29.06.2009 17:31

Witam wszystkich,
Jutro zamierzałam załatwić tę kartę, ale ciągle nie wiem czy obowiązuje ona w Chorwacji. Bardzo proszę o dokładną informację, czy warto zawracać sobie głowę, z drugiej strony co miesiąc z pensji zabierane jest kupe kasy na ubezpieczenie zdrowotne i jak pomyślę, że mam teraz płacic dodatkowo za prywatne ubezpieczenie.....
:cry:
Użytkownik usunięty
Re: EKUZ- wyrabić czy nie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2009 18:08

magdach7 napisał(a):.... ciągle nie wiem czy obowiązuje ona w Chorwacji....

Było już o tym nie raz.
Ale......
NIE OBOWIĄZUJE

"Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego jest dokumentem uprawniającym do korzystania ze świadczeń zdrowotnych podczas pobytu w innych państwach członkowskich Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG) i Szwajcarii"

LINK do NFZ
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.06.2009 19:10

magdach7 napisał(a):Witam wszystkich,
Jutro zamierzałam załatwić tę kartę, ale ciągle nie wiem czy obowiązuje ona w Chorwacji. Bardzo proszę o dokładną informację, czy warto zawracać sobie głowę, z drugiej strony co miesiąc z pensji zabierane jest kupe kasy na ubezpieczenie zdrowotne i jak pomyślę, że mam teraz płacic dodatkowo za prywatne ubezpieczenie.....

Gdybyś przeczytała pierwsza stronę...
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 29.06.2009 19:31

Bocian napisał(a):
magdach7 napisał(a):Witam wszystkich,

Gdybyś przeczytała pierwsza stronę...

Czytałam, czytałam, ale sama chyba nie chciałam tego widzieć co czytałam
Tak czy siak trzeba będzie pomyśleć o jakimś prywatnym ubezpieczeni.......
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

E 111 czy dodatkowe ubezpiecznie podróżne? ZUS czy przewóz? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone