Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DZIWNE Zjawisko W Wiedniu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Finestra
Croentuzjasta
DZIWNE Zjawisko W Wiedniu

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 19.09.2005 01:21

W drodze powrotnej, w nocy widziałem w Wiedniu na autostradzie takie rampy nad drogą i po bokach świecące bardzo jasnym, niebiesko-fioletowym światłem. Coś jak lampy UV.

Czy ktoś to widział, i wie o co chodzi?

może to do budzenia kierowców, a może rzeczywiście UV.
Prześwietlają Austriacy kierowców aż oczy bolą. Pytanie po co?

Marcin
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 19.09.2005 08:45

Badania natężenia ruchu i pomiary spalin - znajomy Austryjak mówił mi, że one "utylizują" spaliny - ale na jakiej zasadzie to nie wiem :wink: :D . Takie lampy są przed większymi miastami na wlotach (wyjątkiem jest Wiedeń, gdzie znajdują się praktycznie na wszystkich drogach obwodnicy i Gurtlu). Sama spotkałam się z tym ,że jeżeli jest mały ruch (przed Graz wlot A 9) to się wyłączjaą. W wielu miejscach na tych rampach zamontowane są też kamery - dawniej musiały być tylko w tunelach, teraz monitoruje się większość newralgicznych punktów autostrad jak i miejsca gdzie są przebudowy.
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 19.09.2005 08:56

Uderz w stół, a Gratkorn się odezwie :wink:
Mam takie pytanko - przy okazji.
Jak to jest z opłatami za autostradę w Austrii? Kupujemy oczywiście winietę, ale mój kumpel spotkał się z dodatkową opłatą za autostradę od granicy włoskiej do Innsbrucku - jakaś EXTRABAHN. Co ty na to Gratkorn?
PZDR
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 19.09.2005 09:16

Jakość nawierzchni na niektórych odcinkach Wiedeń - Graz wskazuje na lata budowy 60-70 :). Może te extra to z lepszym powleczeniem, albo są tam jakieś płatne tunele.

Fajny podjazd, jest tam taka przełęcz ze stacją shell bodajże, knajpką i punktem widokowym. A potem w stronę cro można kilkanaście km na luzie jechać 110/h. I to też jest fajne.

m
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 19.09.2005 09:37

Pomimo winetek, wiele odcinków dróg wysokogórskich i tuneli jest extra płatnych. Na mapach są oznaczone czerwonymi/czarnymi kropeczkami wzdłóż nitki. Na drogowskazach mają mały znaczek "zakazu ruchu" z wpisanym w środek słowem "MAUT"- płatne. Teraz jest stosunkowo niewiele takich dróg ponieważ są winetki, ale te, których budowa pochłonęła wielką kasę muszą się dalej spłacać- np. przełęcz Brenner- gdzie autostrada jest na palach nad ziemią. Oznaczenia są świetne, tak więc zawsze możesz pojechać inną drogą, problem w tym czy się to kalkuluje ? Opłaty są do przeżycia, gorzej z przeprawą pociągiem przez góry - jak nie możesz uwierzyć własnym oczom i postanawiasz jechać dalej pomimo znaku o końcu drogi i przeprawie kolejowej :!: i "wpieprzysz" się w kolejkę do załadunku - to dopiero zaczynają się kłopoty. Na szczęście nie nasze .... znamy to tylko z opowieści ..... Austryjaków :lol: :lol: :lol: i ominęliśmy szerokim łukiem dokładając ze 100 km - nie znam kosztów przeprawy (czasowo na pewno wyszło nam krócej) tak więc nie wiem czy finansowo się to opłacało?

O Chorwacji dowiaduję się od was, sama nie przeżyłam niczego takiego, co mogłoby tu kogokolwiek zaskoczyć, o Omisiu wiecie wszystko - ja wiem sporo o Austrii i to z autopsji nie z przewodników - więc pomagam i zachęcam do postoju u Austryjaków - w drodze do CHORWACJI oczywiście. :lol: :lol:
szunaj11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szunaj11 » 19.09.2005 10:00

Finestra napisał(a):W drodze powrotnej, w nocy widziałem w Wiedniu na autostradzie takie rampy nad drogą i po bokach świecące bardzo jasnym, niebiesko-fioletowym światłem. Coś jak lampy UV.

Czy ktoś to widział, i wie o co chodzi?

Marcin

Te rampy nad drogą są to czytniki dla aut pow. 7,5t ktore placą na autostradzie za km ,a ten fiolet jest zawsze tam gdzie są kamery
POZDRO
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 19.09.2005 10:11

gratkorn napisał(a):Pomimo winetek, wiele odcinków dróg wysokogórskich i tuneli jest extra płatnych. Na mapach są oznaczone czerwonymi/czarnymi kropeczkami wzdłóż nitki. Na drogowskazach mają mały znaczek "zakazu ruchu" z wpisanym w środek słowem "MAUT"- płatne. Teraz jest stosunkowo niewiele takich dróg ponieważ są winetki, ale te, których budowa pochłonęła wielką kasę muszą się dalej spłacać- np. przełęcz Brenner- gdzie autostrada jest na palach nad ziemią. Oznaczenia są świetne, tak więc zawsze możesz pojechać inną drogą, problem w tym czy się to kalkuluje ? Opłaty są do przeżycia, gorzej z przeprawą pociągiem przez góry - jak nie możesz uwierzyć własnym oczom i postanawiasz jechać dalej pomimo znaku o końcu drogi i przeprawie kolejowej :!: i "wpieprzysz" się w kolejkę do załadunku - to dopiero zaczynają się kłopoty. Na szczęście nie nasze .... znamy to tylko z opowieści ..... Austryjaków :lol: :lol: :lol: i ominęliśmy szerokim łukiem dokładając ze 100 km - nie znam kosztów przeprawy (czasowo na pewno wyszło nam krócej) tak więc nie wiem czy finansowo się to opłacało?

O Chorwacji dowiaduję się od was, sama nie przeżyłam niczego takiego, co mogłoby tu kogokolwiek zaskoczyć, o Omisiu wiecie wszystko - ja wiem sporo o Austrii i to z autopsji nie z przewodników - więc pomagam i zachęcam do postoju u Austryjaków - w drodze do CHORWACJI oczywiście. :lol: :lol:

Dzięki, nawet przez myśl mi nie przeszło że nie będziesz znała odpowiedzi :lol:
PZDR
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 19.09.2005 10:19

faziolot napisał(a):[

PZDR

Lata praktyki :lol: :lol: :lol:

Chociaż wypowiedź Szanaj 11 to dla mnie 8O 8O 8O a jak są wyłączone - to ciężarówy nie płacą :?: :lol: :lol: :lol:
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 19.09.2005 10:44

gratkorn napisał(a):

PZDR

Chociaż wypowiedź Szanaj 11 to dla mnie 8O 8O 8O a jak są wyłączone - to ciężarówy nie płacą :?: :lol: :lol: :lol:

Ciężarówki mają chyba jakieś cipy elektronowe i lampy do tego pewnie niepotrzebne, ale kamery jak najbardziej potrzebują światła.

Przeginałem z przędkością i jechałem bez pasów. Teraz mnie pewnie Austriacy aresztują :lol: :lol:
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 19.09.2005 13:37

Od wiosny czekam na "straffe" i "foto" z panoramą Wiednia z moją zagadaną buzią i nic. 8O A i granicę już dwa razy przekraczałam i też mnie nie namierzyli - a umowę mamy podpisaną - więc teoretycznie do domku fotografia powinna przyjść :lol: :lol: :lol:
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 19.09.2005 13:40

[quote="Finestra
" cipy elektronowe" - :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Uważaj - bo cię wymoderują :lol: :lol:
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 19.09.2005 14:43

Chodziło oczywiście o chipy tylko mi "h" zjadło tak jakoś ;)

m
szunaj11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szunaj11 » 19.09.2005 21:02

gratkorn napisał(a):

PZDR

Płacą płacą
:lol: http://www.asfinag.at/maut/maut_neu/2_2_1_3.htm
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 20.09.2005 00:11

Jak to jest z opłatami za autostradę w Austrii? Kupujemy oczywiście winietę, ale mój kumpel spotkał się z dodatkową opłatą za autostradę od granicy włoskiej do Innsbrucku - jakaś EXTRABAHN

Dokładnie.Z Innsbrucku do granicy z Włochami jedziemy Brennerpass i ta przyjemność kosztuje nas dodatkowo 8 euro płatne na bramkach jak w Cro.W Austrii płaci się też dodatkowo za tunele na wysokogórskich autostradach.Ale muszę pocieszyć tych wszystkich,którzy chcą pojeździć po Austrii,że znana doskonale nam autostrada Wiedeń Graz ma zdecydowanie najgorszą nawierzchnię ze wszystkich austriackich autostrad.
pozdrav :papa:
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 20.09.2005 13:13

"nawet przez myśl mi nie przeszło że nie będziesz znała odpowiedzi " - jak ciężko się przyznać do przegranej :cry: - ale znajomość wyszukiwarek Szunaja11 (paradoksalnie) i mnie się przydała - zastrzęlę tą stroną tą austryjacką mądralę :evil: co nie wie co się dzieje pod jego nosem i jakieś kity mi wciska - teraz to się poważnie zastanawiam :idea: , czy sobie ze mnie typowych "jaj" nie robił :? - chociaż rozmowa na ten temat była między nami w zeszłym roku - jak tylko ultrafiolety się w Wiedniu pojawiły - więc mógł jeszcze nie wiedzieć. Żadne z nas nie ma fury powyżej 3,5 tony tak więc w zasadzie nas to nie dotyczy. Małe żuczki na vinetkach jeżdżą a nie jak to Finestra napisał na ...... C(H)IPACH oczywiście :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam i czapki z głów - a konkretnie z mojej
:papa:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone