W Polsce jest takich miejsc kilka - 30km od Piły czy Czarodziejska Górka pod Wałczem.
Potwierdzi to jeszcze ktoś?

Stojąc w korku przed granicą HR/SLO w Macelj zaobserwowałem dziwne zjawisko. Było z górki ale auto zamiast zjeżdżać, cofało się i musiałem szybko łapać za ręczny hamulec. Samo wtaczało się na górę. Inni kierowcy też to zaobserwowali.
jan_s1 napisał(a):. . . nietypowe ukształtowanie terenu powodujące ... złudzenie optyczne. . .
pasażer napisał(a):Szkoda, że nie zrobiłem eksperymentu z butelką i nie miałem poziomicy przy sobie.
pasażer napisał(a):Stojąc w korku przed granicą HR/SLO w Macelj zaobserwowałem dziwne zjawisko. Było z górki ale auto zamiast zjeżdżać, cofało się i musiałem szybko łapać za ręczny hamulec. Samo wtaczało się na górę. Inni kierowcy też to zaobserwowali.
W Polsce jest takich miejsc kilka - 30km od Piły czy Czarodziejska Górka pod Wałczem.
Potwierdzi to jeszcze ktoś?![]()
pasażer napisał(a):Szkoda, że nie zrobiłem eksperymentu z butelką i nie miałem poziomicy przy sobie.
Rzeczywiście coś takiego ma ponoć miejsce w Międzybrodziu Żywieckim na wyjeździe na górę Żar. Wylana woda lub stoczona butelka wraca pod górkę. Nigdy tam jednak nie byłem i nie mogę potwierdzić.
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko