Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

dziwne zachowania Chorwatów

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Z
Cromaniak

Postnapisał(a) Z » 25.09.2015 07:34

klerjeser daj sobie spokój bo Cię zadziobią,widzę że świeży jesteś na forum,pobędziesz dłużej to się przyzwyczaisz :D
heca7
Cromaniak

Postnapisał(a) heca7 » 25.09.2015 08:58

Chorwaci są w tym podobni do Polaków :wink: Też miałam takiego gospodarza, który żył z sąsiadem jak Pawlak z Kargulem. Ten sąsiad miał za złe mojemu , że rozbudował mały domek w zatoce gdzie tylko on dotąd miał monopol. Nasyłał podobno kontrole cuda wianki- nie tylko na naszego gospodarza- kilka lat temu tu na forum pokazywali burzenie willi w tej zatoce trochę wyżej- to właśnie on dotąd pisał skargi aż drugiemu sąsiadowi rozebrano dom. Ale tu wszystko było legalne. Za to ciągle nastawiał swoich gości przeciwko gościom naszego gospodarza. A ludzie dają się tak robić w konia 8O
Na plaży- wspólnej były dwa wielkie parasole. My leżeliśmy pod swoim a sąsiad miał swój. Jak się leży dłużej to cień się przesuwa. Goście- Czesi ( wg mnie okropni są Czesi, nawet dzień dobry nie odpowiedzą, gburowaci) przylecieli i stwierdzili , że cień ich parasola przesunął się na nas. A my dalej leżeliśmy pod swoim parasolem :D I wygarnęli nam, że .... leżymy w ich cieniu! :mrgreen:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 25.09.2015 09:19

Lednice napisał(a):A ci ludzie byli po prostu niegrzeczni, choć na pewno mnie niż autor wątku. Tekstu w stylu "syczące babsko" są poniżej wszelkiej krytyki :roll:

Po prostu genialne :mrgreen: i ad rem oczywiście !

Byś nie czuł się zbyt komfortowo dodam to co napisałeś w wątkach :

"W sumie to jest bardzo śmieszne, bo ja od urodzenia mieszkam przy granicy polsko-czeskiej, a tu ktoś z okolic Bydgoszczy mi uświadamia, jak niby jest :wink: :D :lol: :wink: :) :wink: "

Jak rozumiem było to bardzo grzeczne... masz coś do Bydgoszczy ? Lokalny nacjonalizm ? Bydgoszcz jest be ? Ludzie z Bydgoszczy nic nie wiedzą i na niczym się nie znają ?
Lednice uber ales z powodu miejsca urodzenia ?

Z innego wątku szacunek dla interlokutora:

"Wiekusz, puknij się w swoją pustą główkę :? "

Bez komentarza

Jako Trybun, Primus interpares może przyjąłbyś na swoje, z pewnością nie wątłe barki obowiązki admina ? Pierwszy podniosę rękę za :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.09.2015 09:45

Mógłbyś łaskawie się ode mnie ODP :?: :roll:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 25.09.2015 09:47

Lednice napisał(a):Mógłbyś łaskawie się ode mnie ODP :?: :roll:

Oczywiście zgłoszę to adminom
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 25.09.2015 09:55

Lednice otrzymujesz ostrzeżenie i proszę o powrót do tematu wszystkich uczestników dyskusji.
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 25.09.2015 09:58

Z napisał(a):klerjeser daj sobie spokój bo Cię zadziobią,widzę że świeży jesteś na forum,pobędziesz dłużej to się przyzwyczaisz :D

No widzę właśnie, że wsadziłem kij w mrowisko i ujawniają się jakieś niezdrowe emocje i animozje.

Wychodzę z założenia że forum to miejsce do wyrażania różnych opinii i dyskusji, a nie spijania sobie z dzióbków i monopolu na jedynie słuszne stanowisko. Oczywiście z zachowaniem umiaru i kultury, chociaż ciętą ripostę czasami fajnie przeczytać ;)

Nie chce generalizować, napisałem po prostu o swoich obserwacjach, uzupełnionych o podobne przypadki, z którymi zetknęli się znajomi. Zgadzam się z tym, że nie należy komuś z premedytacją włazić w szkodę. Po prostu zastanowiła mnie pewnego rodzaju agresja w stosunku do "nieswoich" turystów i brak współpracy między tubylcami. Nasi gospodarze byli ok i nie dam na nich złego słowa powiedzieć. Po prostu nie mam bogatych doświadczeń z HR, porównuję z innymi krajami, w których bywałem częściej. Tam też były różne sytuacje, ale akurat w przedstawionym przez mnie zakresie, z takimi reakcjami się nie spotkałem.
Ostatnio edytowano 25.09.2015 10:00 przez klerjeser, łącznie edytowano 1 raz
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 25.09.2015 09:59

klerjeser napisał(a):
Z napisał(a):klerjeser daj sobie spokój bo Cię zadziobią,widzę że świeży jesteś na forum,pobędziesz dłużej to się przyzwyczaisz :D

No widzę właśnie, że wsadziłem kij w mrowisko i ujawniają się jakieś niezdrowe emocje i animozje.

Wychodzę z założenia że forum to miejsce do wyrażania różnych opinii i dyskusji, a nie spijania sobie z dzióbków i monopolu na jedynie słuszne stanowisko. Oczywiście z zachowaniem umiaru i kultury, chociaż ciętą ripostę czasami fajnie przeczytać ;)

Nie chce generalizować, napisałem po prostu o swoich obserwacjach, uzupełnionych o podobne przypadki, z którymi zetknęli się znajomi. Zgadzam się z tym, że nie należy komuś z premedytacją włazić w szkodę. Po prostu zastanowiła mnie pewnego rodzaju agresja w stosunku do "nieswoich" turystów i brak współpracy między tubylcami. Nasi gospodarze byli ok i nie dam na nich złego słowa powiedzieć. Po prostu nie mam bogatych doświadczeń z HR, porównuję z innymi krajami, w których bywałem częściej. Tam też były różne sytuacje, ale akurat w przedstawionym przez mnie zakresie, z takimi reakcjami się nie spotkałem.
ita
Cromaniak

Postnapisał(a) ita » 25.09.2015 10:08

klerjeser napisał(a):Wychodzę z założenia że forum to miejsce do wyrażania różnych opinii i dyskusji, a nie spijania sobie z dzióbków i monopolu na jedynie słuszne stanowisko. Oczywiście z zachowaniem umiaru i kultury, chociaż ciętą ripostę czasami fajnie przeczytać ;)

tacy, co wychodzą z takiego założenia, długo tutaj nie pożyją :roll:
kazow
Croentuzjasta

Postnapisał(a) kazow » 25.09.2015 10:33

no coz, moze i ja wylapie ostrzezenie teraz, ale czasem trzeba zareagowac

nie znam jakie historie sa pomiedzy Lednice i bluesmenem, ale ostatni wpia bluesmena to totalne czepialstwo i mial na celu tylko prowokacje (nie mowiac juz o wyciaganiu idiotycznych wnioskow o nacjonalizmie).

wiec niby dlaczego Lednice dostal ostrzezenie? czy tu dziala zasada ze jak pluja w twarz to mowimy ze deszcz pada?

wedlug mnie mial pelne prawo napisac co napisal, a ostrzezenie powinno byc dla bluesmena

"zglosze to adminom" - uderzylem kolege a on mi oddal, buu poskarze sie pani przedszkolance
ita
Cromaniak

Postnapisał(a) ita » 25.09.2015 10:38

skrótami też nie można? :roll:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 25.09.2015 10:46

kazow napisał(a):

no coz, moze i ja wylapie ostrzezenie teraz, ale czasem trzeba zareagowac

nie znam jakie historie sa pomiedzy Lednice i bluesmenem, ale ostatni wpia bluesmena to totalne czepialstwo i mial na celu tylko prowokacje (nie mowiac juz o wyciaganiu idiotycznych wnioskow o nacjonalizmie).

wiec niby dlaczego Lednice dostal ostrzezenie? czy tu dziala zasada ze jak pluja w twarz to mowimy ze deszcz pada?

wedlug mnie mial pelne prawo napisac co napisal, a ostrzezenie powinno byc dla bluesmena

"zglosze to adminom" - uderzylem kolege a on mi oddal, buu poskarze sie pani przedszkolance

Dotychczas podczas wielokrotnych pobytów w Cro nie spotkałem się z uwłaczającym mi zachowaniem chorwatów za wyłączeniem 2 przypadków z udziałem właściciela konoby na Hvarze(opisałem w wątku Klub Miłośników wyspy Hvar)..

Co do wypowiedzi powyżej (vide Kazow) nie skomentuję bo nie ma czego :)
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 25.09.2015 11:22

klerjeser napisał(a):

Nikt nikogo nie zadziobie jeśli wpis jest taki jak ten czyli na poziomie. Sam Przyznaję że Chorwaci, ale nie tylko, walczą jak lwy o każdy metr ziemi. Sam wiem że jak wyjeżdżam z parkingu kwaterki to gospodyni albo gospodarz do razu stawiają jakiś betonik by nikt inny nie zaparkował. Z drugiej strony się nie dziwię. Bo jak ja wrócę to jako najemca kwaterki chcę mieć gdzie stanąć a nie szukać miejsca u sąsiadów. Tam niestety wszędzie ziemi brakuje. Gospodarze do których teraz jeżdżę mają 8 miejsc parkingowych dla 4 apartamentów 4+1 i siebie. Jak ja przyjeżdżam to zajmuję 2 bo mam przyczepkę. Z leżakami jest podobnie. Każdy ma swoje i wcale się nie dziwię, że Was ktoś pogonił z innej kwaterki, bo jak z niej ktoś przyjdzie na plażę to nie musi się prosić byście ustąpili. Forma w jakiej się to odbywa to zupełnie odrębny temat, ale fakt że w wielu przypadkach jak się mówi mają ludzie pysk niewyparzony. Mnie to akurat spotkało ze strony Czechów ale dłużny nie pozostałem :mrgreen:
Marbad
Podróżnik

Postnapisał(a) Marbad » 25.09.2015 11:32

E to jeszcze nic, zobacz jak Chorwaci potraktowali polski jacht szukający schronienia

https://www.youtube.com/watch?v=4Z801qrcUdY
ita
Cromaniak

Postnapisał(a) ita » 25.09.2015 11:32

To ja mam akurat wyjątkowe szczęście do Czechów. Właśnie najwięcej przyjaźni zawartych z Czechami. Nie mają problemu z przesunięciem stolika jak brakuje miejsca, pochowają nasz dobytek jak nagle lunie deszcz a nas nie ma, inni pożyczali nam ponton z silnikiem prawie codziennie, proponowali nocleg w Czechach, dawali dzieciom czekoladę, nas częstowali rumem ;)
W zasadzie najbardziej upierdliwi byli zawsze Polacy :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

dziwne zachowania Chorwatów - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies