Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DZIWNA PARA-PRIMOŠTEN I SUTIVAN 2018

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 17.02.2019 20:52

beatabm napisał(a):
travel napisał(a):
Wystarczy przeczytać początek tego wątku , żeby zrozumieć czemu jest dedykowany :lol:

Chyba jednak nie :roll: :mrgreen:

Oj Beatko nie czepiaj się :D
Wątek jest umieszczony w "Naszych relacjach z podróży" więc jest to relacja z podróży,
a zajawka na początku nie pokazuje kulinarnych atrakcji :smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.02.2019 20:56

travel napisał(a):
beatabm napisał(a):
travel napisał(a):
Wystarczy przeczytać początek tego wątku , żeby zrozumieć czemu jest dedykowany :lol:

Wątek jest umieszczony w "Naszych relacjach z podróży" więc jest to relacja z podróży,

Toż ja grzecznie :oops:
Bo mi się przypomniała taka sytuacja z gór ale to nie do publikowania na forum :mrgreen:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 17.02.2019 21:08

beatabm napisał(a):
travel napisał(a):
beatabm napisał(a):
travel napisał(a):

Toż ja grzecznie :oops:
Bo mi się przypomniała taka sytuacja z gór ale to nie do publikowania na forum :mrgreen:

Podkręciłaś moją ciekawość - może wyślesz opowieść na priv :?: :D
elvik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elvik » 17.02.2019 21:21

Widzicie, a ja po prostu liczyłam, że taka informacja dla kogoś kto dopiero co wrócił z Cro, to nic trudnego, co więcej możliwość udzielenia pomocy innemu użytkownikowi forum da jakąś tam mniejsza czy większą przyjemnosc. Zbyt idealistycznie podchodzę do świata i ludzi jak widać, zły wątek wybrałam. Całe szczęście, że nikt jeszcze mi bana nie dał... Kiedyś jednak ludzie byli inni.
Pochwalić się że się było, teraz tylko to się liczy.
Więc w sumie dziękuję i nie pytam więcej.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 17.02.2019 21:35

elvik napisał(a):Widzicie, a ja po prostu liczyłam, że taka informacja dla kogoś kto dopiero co wrócił z Cro, to nic trudnego, co więcej możliwość udzielenia pomocy innemu użytkownikowi forum da jakąś tam mniejsza czy większą przyjemnosc. Zbyt idealistycznie podchodzę do świata i ludzi jak widać, zły wątek wybrałam. Całe szczęście, że nikt jeszcze mi bana nie dał... Kiedyś jednak ludzie byli inni.
Pochwalić się że się było, teraz tylko to się liczy.
Więc w sumie dziękuję i nie pytam więcej.

Wróciłam pół roku temu..... i części rzeczy już nie pamiętam.
Powtarzam jeszcze raz ,że pobyt w Primoštenie już opisałam ( w tym informacje dot. jedzenia w knajpach czy mi smakowało lub nie , a do cen nie przywiązuję uwagi) .
Sorry, ale konspektu z mojej relacji nie będę robiła, dlatego zasugerowałam Ci ,żebyś przeczytała moje posty o Primoštenie.
I może rzeczywiście zły wątek wybrałaś :papa:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 18.02.2019 21:16

Dzień czternasty

To już ostatni dzień naszego urlopu :(
Jest mi smutno i nie chce mi się żegnać z wyspą.
Muszę jeszcze tu wrócić i to szybko :hut:
Gdzieś z tyłu głowy kiełkuje mi pomysł, który ostatecznie wyklaruje się jutro :mrgreen:

Dziś jak zwykle jest piękna pogoda i do południa idziemy pożegnać się z naszą plażą.

Przechodzimy koło zatoki/plaży Likva
457.jpg

mijamy nielicznych plażowiczów
458.jpg

idziemy dalej.... 8O jak to się stało ,że do tej pory nie zwróciłam uwagi na tą tablicę obok drogi :?: :?:
460.jpg

461.jpg

463.jpg

okazuje się ,że znajduje się tu duża atrakcja geologiczna 8O

To oryginalny tekst spisany z tablicy:
"Unique record in the rocks discovered in Likva Cove.
Marine worms marked a global catastrophe caused by an asteroid impact in to Yucatan peninsula (present day Mexico) 66 million years ago.
At this locality of global significance one of the most famous geological boundaries is preserved.
The boundary lies between rocks formed diuring transition from the Age of Dinosaurs (Mesozoic) to the Age of Mammals (Cenozoic) , i.e. geological periods of the latest Cretaceous (K) and the earliest Paleogene (Pg) that is known as the K-Pg (K-T) boundary.
The boundary marks the asteroid impact which caused the mass extincion of 75% of living organisms on Earth - including dinosaurs allowed the evolution of the mammals , resulting in present-day species diversity, wchich also includes us - humans."

A to moje mozolne tłumaczenie :lol: :mrgreen: :

Unikalny zapis w skałach odkrytych w zatoce Likva .
Robaki morskie oznaczały globalną katastrofę spowodowaną uderzeniem asteroidy w półwysep Jukatan (dzisiejszy Meksyk) 66 milionów lat temu.
W tej lokalizacji(chodzi o zatokę Likva) o globalnym znaczeniu zachowana jest jedna z najbardziej znanych granic geologicznych.
Granica między skałami powstala podczas przejścia od Ery Dinozaurów (Mezozoik) do Ery Ssaków (Kenozoik), tj. z okresu geologicznego późnej kredy (K) i najwcześniejszego paleogenu (Pg), znanego jako granica K-Pg (K-T) .
Granica oznacza uderzenie asteroidy, które spowodowało masowe wyginięcie 75% żywych organizmów na Ziemi - w tym dinozaurów, które umożliwiło ewolucję ssaków, czego skutkiem jest dzisiejsza różnorodność gatunkowa, która obejmuje również nas - ludzi.

Może ktoś potrafi to lepiej przetłumaczyć ? (Katerina gdzie Ty się podziewasz ??).

Jeszcze kilka kroków
464.jpg

i po chwili jesteśmy na plaży
465.jpg

a tu jak zwykle jest dziki tłum :mrgreen:

kąpiemy się , opalamy.... i robimy ostatnie zdjęcia :(
466.jpg

467.jpg

468.jpg

Wracając z plaży wstępujemy do baru przy plaży na sałatkę z ośmiornicy - ostatnią w tym sezonie .

A to mało odkrywcze zdjęcie stolików barowych :lol: :
469.jpg

Wracamy do apartmana i pomału pakujemy nasze klamoty. Pakowanie kończymy o zachodzie słońca.

Po pakowaniu długo odpoczywamy na skalistej plaży należącej do naszych apartmanów na darmowych leżaczkach:
470.JPG

472.JPG

473.JPG

474.JPG

475.JPG

:papa: :papa:
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 18.02.2019 22:07

Piękne, sentymentalne zdjęcia i przy okazji nowinka w postaci tablicy geologicznej. Przeglądałem raz jeszcze swój filmik z dojazdu do plaży w czerwcu 2017 i jeszcze jej wtedy nie ustawili. To jakby ktoś miał wątpliwości czy pokazywać rzeczy już wielokrotnie prezentowane na forum, zawsze warto, zawsze coś nowego się znajdzie :) Ciekawym co przybędzie w czerwcu 2019 :papa: :hut:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 19.02.2019 08:54

AdamZ napisał(a):Piękne, sentymentalne zdjęcia i przy okazji nowinka w postaci tablicy geologicznej. Przeglądałem raz jeszcze swój filmik z dojazdu do plaży w czerwcu 2017 i jeszcze jej wtedy nie ustawili. To jakby ktoś miał wątpliwości czy pokazywać rzeczy już wielokrotnie prezentowane na forum, zawsze warto, zawsze coś nowego się znajdzie :) Ciekawym co przybędzie w czerwcu 2019 :papa: :hut:

Aż się boję co może przybyć .

Na zdjęciu poniżej w miejscu między drzewami zaznaczonym żółtą kropką jest wbita tabliczka "ul.Domovinskog Rata 42" .
Jest więc duże prawdopodobieństwo ,że będzie stał tam dom :roll:
457.jpg

i jeszcze zdjęcie z netu z października 2018r - trwa remont nabrzeża:
20181016_115104.jpg

:papa: :papa:
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 19.02.2019 17:33

travel napisał(a):i jeszcze zdjęcie z netu z października 2018r - trwa remont nabrzeża:

Doczytałem że miasteczko przymierza się do przedłużenia molo. Co sezon nowe atrakcje :)
Całkiem przyjemną stronę prowadzą dzięki której jestem w miarę na bieżąco. :hut:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 19.02.2019 18:06

AdamZ napisał(a):
travel napisał(a):i jeszcze zdjęcie z netu z października 2018r - trwa remont nabrzeża:

Doczytałem że miasteczko przymierza się do przedłużenia molo. Co sezon nowe atrakcje :)
Całkiem przyjemną stronę prowadzą dzięki której jestem w miarę na bieżąco. :hut:

Molo przedłużą ,żeby więcej łódek mogło cumować .
Miasteczko wyraźnie rozwija się w kierunku większej ilości turystów :?
agus78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agus78 » 21.02.2019 14:08

travel napisał(a):
Molo przedłużą ,żeby więcej łódek mogło cumować .
Miasteczko wyraźnie rozwija się w kierunku większej ilości turystów :?

i to zdecydowanie nie jest dobra koncepcja :cry: :roll:

strach pomyśleć w jakim kierunku to zmierza :evil:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 26.02.2019 18:26

Dzień piętnasty

Wracamy promem o 7.45.
O 7 jesteśmy już w Supetarze.
W piekarni kupujemy burki na drogę i ustawiamy się w kolejce .
Przed nami aż 3 samochody 8O

Smok przypływa pół godziny wcześniej i po chwili wjeżdżamy do jego paszczy:
476.jpg

477.jpg

Na pożegnanie robię kilka zdjęć Supetaru:
478.JPG

479.JPG

480.JPG

481.JPG

i ruszamy

nie tylko ja jestem smutna,

najwyraźniej ten piesek też nie ma humoru:
481a.JPG

481b.JPG

481c.JPG

484.jpg

bardzo chciałabym być teraz na tym promie :(
481g.JPG

481h.JPG

ale Split zbliża się nieubłaganie:
481d.JPG

481f.JPG

481i.JPG

482.jpg

483.jpg

485.jpg

487.jpg

486.jpg

Na promie postanawiam wrócić na Brač w 2019r. Czyli zamiast Dolomitów i Visu będzie Brač i Vis :D

Zjeżdżając z promu zastanawiam się , gdzie by tu w przyszłym roku zawrócić ,żeby bezproblemowo przesiąść się z promu z Brača na prom na Vis :?:
Z tego co widzę w porcie jest to niemożliwe, ale już kawałek od portu da się skręcić w lewo by wjechać na drogę prowadzącą z powrotem do portu :idea:

Dalsza część drogi powrotnej przebiega bez problemu, pogoda jest piękna .
488.jpg

Robię tylko jedno zdjęcie na autostradzie,bo jestem zajęta wymianą sms-ów z właścicielką apartmanów w Sutivanie :mrgreen:
A małż siedzi obok w nieświadomości :lol: 8)

Na koniec kilka zdjęć przywiezionych z Chorwacji pamiątek.

Wino Babić z Primoštenu:
20180926_100801.jpg

Prošek, który ostatnio kupuję tylko w sklepie:
20180926_100817.jpg

Wspaniała oliwa z Sutivanu:
20180926_100845.jpg

Likier z oliwek ze Škripu:
20180926_100859.jpg

Dżem ze smokvy i czarne suszone oliwki ze Škripu:
20180926_101008.jpg

i inne cuda :oczko_usmiech:
20180926_101056.jpg

20180926_101127.jpg

20180926_101224.jpg

20180926_104608.jpg

a na deser moje ulubione dziurawe chorwackie kamienie:
20181104_113115.jpg

20181104_113312.jpg

20181104_113424.jpg

KONIEC

:papa: :papa: :papa:
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 26.02.2019 18:57

Podziękuję za piękną relację i wsparcie w oczekiwaniu na kolejny wyjazd na Brač :) Też mi Split nie pasuje w dniu wyjazdu, prom dobija do nabrzeża i wakacje się kończą, zostaje jeszcze ten tysiąc z hakiem kilometrów do domu w psim nastroju :mrgreen: .
Ciekawe pamiątki wakacyjne pokazujesz, muszę tej oliwy spróbować. Nasz Gospodarz ze Stobreč, tłumaczył nam że oliwę to kupować tylko z dwiema wieżami na etykiecie a tu proszę Sutivańskie Złoto :)
Jak to dobrze że czerwiec już bliżej niż dalej :hut: :papa:
Igłą pinii
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Igłą pinii » 26.02.2019 19:04

Jejku, szkoda, że to już koniec :( Ale jaki pyszny koniec! Też po powrocie robię zdjęcie wszystkich przywiezionych skarbów. Wspaniale zimową porą z nich korzystać. Przyznam, że nawet sól kupuję w Chorwacji (czego Mąż nie może pojąć) ;)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.02.2019 19:07

Dzięki za piękne wspomnienia :wink: Ja w tym roku po raz kolejny będę na Brač, niestety muszę do połowy sierpnia czekać :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

DZIWNA PARA-PRIMOŠTEN I SUTIVAN 2018 - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone