Dzień czternastyTo już ostatni dzień naszego urlopu
Jest mi smutno i nie chce mi się żegnać z wyspą.
Muszę jeszcze tu wrócić i to szybko
Gdzieś z tyłu głowy kiełkuje mi pomysł, który ostatecznie wyklaruje się jutro
Dziś jak zwykle jest piękna pogoda i do południa idziemy pożegnać się z naszą plażą.
Przechodzimy koło zatoki/plaży Likva
mijamy nielicznych plażowiczów
idziemy dalej....
jak to się stało ,że do tej pory nie zwróciłam uwagi na tą tablicę obok drogi
okazuje się ,że znajduje się tu duża atrakcja geologiczna
To oryginalny tekst spisany z tablicy:
"Unique record in the rocks discovered in Likva Cove.
Marine worms marked a global catastrophe caused by an asteroid impact in to Yucatan peninsula (present day Mexico) 66 million years ago.
At this locality of global significance one of the most famous geological boundaries is preserved.
The boundary lies between rocks formed diuring transition from the Age of Dinosaurs (Mesozoic) to the Age of Mammals (Cenozoic) , i.e. geological periods of the latest Cretaceous (K) and the earliest Paleogene (Pg) that is known as the K-Pg (K-T) boundary.
The boundary marks the asteroid impact which caused the mass extincion of 75% of living organisms on Earth - including dinosaurs allowed the evolution of the mammals , resulting in present-day species diversity, wchich also includes us - humans."
A to moje mozolne tłumaczenie
:
Unikalny zapis w skałach odkrytych w zatoce Likva .
Robaki morskie oznaczały globalną katastrofę spowodowaną uderzeniem asteroidy w półwysep Jukatan (dzisiejszy Meksyk) 66 milionów lat temu.
W tej lokalizacji(chodzi o zatokę Likva) o globalnym znaczeniu zachowana jest jedna z najbardziej znanych granic geologicznych.
Granica między skałami powstala podczas przejścia od Ery Dinozaurów (Mezozoik) do Ery Ssaków (Kenozoik), tj. z okresu geologicznego późnej kredy (K) i najwcześniejszego paleogenu (Pg), znanego jako granica K-Pg (K-T) .
Granica oznacza uderzenie asteroidy, które spowodowało masowe wyginięcie 75% żywych organizmów na Ziemi - w tym dinozaurów, które umożliwiło ewolucję ssaków, czego skutkiem jest dzisiejsza różnorodność gatunkowa, która obejmuje również nas - ludzi.
Może ktoś potrafi to lepiej przetłumaczyć ? (Katerina gdzie Ty się podziewasz ??).
Jeszcze kilka kroków
i po chwili jesteśmy na plaży
a tu jak zwykle jest dziki tłum
kąpiemy się , opalamy.... i robimy ostatnie zdjęcia
Wracając z plaży wstępujemy do baru przy plaży na sałatkę z ośmiornicy - ostatnią w tym sezonie .
A to mało odkrywcze zdjęcie stolików barowych
:
Wracamy do apartmana i pomału pakujemy nasze klamoty. Pakowanie kończymy o zachodzie słońca.
Po pakowaniu długo odpoczywamy na skalistej plaży należącej do naszych apartmanów na darmowych leżaczkach: