Re: Dziurki... czyli Brač i inne zakamarki 2015
napisał(a) Mikromir » 03.02.2016 22:28
Bol cd.Wracając do wspomnianego wcześniej klasztoru dominikanów, zbudowano go w XV wieku w miejscu dawnego Pałacu Biskupiego. W tymże właśnie pałacu podjęto w 1184 roku decyzję o odbudowie opactwa w Povlji oraz sporządzono słynny spis posiadłości tegoż opactwa. Tym samym dzięki Povlji i jej zakonnikom sam Pałac Biskupi przeszedł do historii.
Nadchodzimy krokiem już powolnym i zmęczonym....
Kościół Matki Bożej Łaskawej stał się onegdaj kością niezgody między dominikanami a mieszkańcami Bolu. Ci drudzy już zaczęli jego budowę, gdy został przejęty przez zakonników i ukończony przez nich wraz z klasztorem w 1475 roku. Stało się to oczywiście źródłem niesnasek.
W XVII wieku kościół stał się za ciasny dla wiernych, dlatego też dobudowano kolejną nawę, skąd jego dziwny asymetryczny kształt:
Nie udaje mi się otworzyć głównych drzwi do świątyni, na szczęście zauważam te prowadzące na dziedziniec klasztoru.
Z dziedzińca można wejść do kościoła bocznymi drzwiami i zobaczyć cenny obraz Madonny z Dzieciątkiem i świętymi:
Koniecznie muszę zajrzeć do przyklasztornego ogrodu, który bardzo mi się spodobał na zdjęciach Cromaniaków.
Gdy wychodzę z ogrodu, znad brzegu Jadranu nagle rozciągają się przede mną piękne widoki...
Tam hen daleko na wschód od Bolu są zaciszne obiekty mojej tęsknoty, do których nie dane mi będzie dotrzeć, a tym bardziej przy nich zamieszkać
A wiecie co to jest?...
To korony drzew nad kamienną ławeczką przy murku naprzeciw kościoła, na której padłam wraz z ekipą i dłuuugo nie mogłam się podnieść.
Byliśmy kompletnie wykończeni po całym dniu, nawet młodzież nie miała już siły marudzić. Ledwo
dokulaliśmy się do aut, a potem już tylko
aaakotkidwa w naszym zakamarku w Povlji...
Dobranoc