Re: Dziurki... czyli Brač i inne zakamarki 2015
napisał(a) Mikromir » 09.12.2015 14:18
jacek1974 napisał(a): mój inny ulubieniec Robert Makłowicz ma chałupę w Dingac na Peljesacu. Nawiasem mówiąc w przyszłym roku miałem tam jechać, ale ostatecznie padło na Brac. A odcinki Makłowicza z Dalmacji polecam - zresztą chyba już wszyscy widzieli co mieli widzieć...
O, myślałam, że Makłowicz zaszył się w Potomje. Chciałabym mieć chatę na Peljescu, nawet maleńką...
Co do Makłowicza w Dalmacji - chyba nawet on nie przekona mnie do muli z cytrynką...
andeo napisał(a):a poważnie to świetne zakamarki i zaciekawił mnie tunel armii ,tylko czy on szedł nad zatoką? tak jak napisałaś?
Wyczytałam te informacje na pewnym kolekcjonerskim forum czeskim - ale teraz już ta strona wcale nie chce mi się otwierać, nie wiem dlaczego, więc nie daję linka. Ktoś wybił otwór w zamurowanych drzwiach (chyba w 2010) i wędrował świetnie zachowanymi korytarzami podziemnymi. Oglądałam kilka zdjęć stamtąd. Wejście jest gdzieś nad zatoką, w takim sensie, że znajduje się na lądzie przy wodzie, a nie w niej. To nie tunele dla łodzi podwodnych jak te za Murvicą w stronę Blacy, ale dla piechoty. Takie jakby bardziej bunkry w ziemi z korytarzami. W zatoce przy plaży zachowały się ponoć jeszcze ruiny budynków administracyjnych, kwatery dowództwa czy coś podobnego. Widać coś takiego na zdjęciach satelitarnych.
Wybierałam się tam parę razy rankiem, ale zawsze coś mnie zatrzymało - a to świeże ryby w Povlji, a to upał.
W takich temperaturach marzenia się weryfikują.
Nie mniej jednak żałuję, że nie dotarłam tam, choć według ELIMAR nie jest łatwo znaleźć zejście do samej zatoki.