napisał(a) Bahama » 11.07.2006 06:20
dryniol napisał(a):Dziękuje ci Artur.Mógłbyś mi jeszcze napisać jaką trasą jechałeś od Wiednia, jakie autostrady na tym odcinu były płatne,i jakie to były kwoty?
Jechałem tak:
Autostrada Czechy (winietka - ja kupiłem za 40 zł w PZMOcie) - Olomouc - Brno - przejście ze Słowacją
Autostrada Słowacja (winietka - ja kupiłem za 40 zł w PZMOcie) - od granicy z czechami do Bratysławy
Wninietka Austra - 40 zł za 10 dni - pojechałem od granicy na miasteczko Kitsee - potem jedziesz około 50 km zwykłą drogą przez wioski kierując się na Eisenstadt - tam zaczyna się autostrada - Wiener Neustadt - Graz - (w Graz autostradą na SLO czyli Maribor - Ljubljana )
Prze całą Słowenię do miejscowości Postojna masz autostrady za które płaci się na bramkach Tollarami lub Euro - (opłaty w jedną stronę za około 250 km ) wynoszą gdzieś koło 10 Euro - (chyba z pięc bramek masz na tej trasie ) - tylko w okolicach Mariboru jest kawałek przerwy w autostradach i jedzie się kilka km prze miasto drogą dwupasmową. Postojnej skręcasz na przejście w Rupie (kierunek Rijeka HR)
Od razu za granicą Chorwacką masz bramkę na autostradzie do Opatiji - 0,70 euro (to krótki odcinek) i teraz będąc w Opatiji (kierujesz się na Pulę ) masz dwie drogi wyboru - przez tunel Ućka (płatny 28 kun w jedną stronę ) - do Puli około 85 km - droga jednopasmowa bardzo dobrej jakości - długie odcinki proste lub tzw. szosą jardańską (wybrzeżem Adriatyku prze miejscowość - Labin _ jest ona niepłatna za to bardzo kręta i malownicza i trochę dłuższa Puli 104 km - ja pojechałem tą pierwszą bo byłem już naprawdę zmęczony , natomiast jardańską wybrałem się na wycieczkę do Rijeki będąc już w Medulin.
cała trasa z Jarocina - 1250 km - przejechana spokojnie w 16,5 godziny z postojami
Z Wrocławia to wiem że jeździ się na Boboszów i wtedy kierujesz się na Wiedeń więc odpadają Ci koszty winietki słowackiej -
Pozdrawiam