Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dziś wróciłem z Medulin - Istra! 9.07

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 09.07.2006 17:45

Pozdrawiam ! Dziś po 16 godz. jazdy powróciłem z mojej pierwszej wyprawy do Chorwacji ! Było fantastycznie. Odpowiem na wszelkie pytania zainteresowanych dotyczące miejscowości Medulin i okolic ( ceny, jedzenie, waluta, plaża itp... ) Zwiedziłem również Pulę, Rovinj, Labin, Opatiję i Rijekę. Artur

Obrazek
dryniol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dryniol » 09.07.2006 20:05

Czesc.Wybieram sie 16.07 w te rejony,i mam jedno pytanie. Jak ksztaltuja sie ceny za apartamenty,i czy nie bede mial problemow z wynajeciem jadac w ciemno?
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 09.07.2006 20:35

Czy mógłbyś polecić konkretne plaże w miejscowościach: Opatija, Rovinj, Pula?
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 10.07.2006 06:24

dryniol napisał(a):Czesc.Wybieram sie 16.07 w te rejony,i mam jedno pytanie. Jak ksztaltuja sie ceny za apartamenty,i czy nie bede mial problemow z wynajeciem jadac w ciemno?

Mogę napisać tylko tyle że ja płaciłem 14 euro od osoby za fantastyczne warunki. Mieszkanie 2 pokojowe, kuchnia , łazienka, taras, klima tv polonia :-) . Tam gdzie nocowałem kwatery były wykupione już do końca września, ale ten hotelik reklamuje się w necie i większość rezerwacji była w ten sposób przeprowadzona. Bardzo dużo informacji o wolnych pokojach więc problemu nie powinno być. Pozdrawiam Artur
Ostatnio edytowano 10.07.2006 10:32 przez Bahama, łącznie edytowano 1 raz
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 10.07.2006 06:31

mariusz29 napisał(a):Czy mógłbyś polecić konkretne plaże w miejscowościach: Opatija, Rovinj, Pula?

Rovinj - zejście na fantastyczną plażę kamienistą w okolicach zabytkowego kościoła na cyplu półwyspu. Widok z wieży.

Obrazek

Opatija - plaża w okolicach portu jachtowego i hotelu Kvarner (chyba tak się to pisze :-)

Obrazek

W Puli tylko zwiedzałem więc nie wiem jakie tam są plaże.

Pozdrawiam
Artur
dryniol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dryniol » 10.07.2006 22:35

Dziękuje ci Artur.Mógłbyś mi jeszcze napisać jaką trasą jechałeś od Wiednia, jakie autostrady na tym odcinu były płatne,i jakie to były kwoty?
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 11.07.2006 06:20

dryniol napisał(a):Dziękuje ci Artur.Mógłbyś mi jeszcze napisać jaką trasą jechałeś od Wiednia, jakie autostrady na tym odcinu były płatne,i jakie to były kwoty?

Jechałem tak:

Autostrada Czechy (winietka - ja kupiłem za 40 zł w PZMOcie) - Olomouc - Brno - przejście ze Słowacją

Autostrada Słowacja (winietka - ja kupiłem za 40 zł w PZMOcie) - od granicy z czechami do Bratysławy

Wninietka Austra - 40 zł za 10 dni - pojechałem od granicy na miasteczko Kitsee - potem jedziesz około 50 km zwykłą drogą przez wioski kierując się na Eisenstadt - tam zaczyna się autostrada - Wiener Neustadt - Graz - (w Graz autostradą na SLO czyli Maribor - Ljubljana )

Prze całą Słowenię do miejscowości Postojna masz autostrady za które płaci się na bramkach Tollarami lub Euro - (opłaty w jedną stronę za około 250 km ) wynoszą gdzieś koło 10 Euro - (chyba z pięc bramek masz na tej trasie ) - tylko w okolicach Mariboru jest kawałek przerwy w autostradach i jedzie się kilka km prze miasto drogą dwupasmową. Postojnej skręcasz na przejście w Rupie (kierunek Rijeka HR)

Od razu za granicą Chorwacką masz bramkę na autostradzie do Opatiji - 0,70 euro (to krótki odcinek) i teraz będąc w Opatiji (kierujesz się na Pulę ) masz dwie drogi wyboru - przez tunel Ućka (płatny 28 kun w jedną stronę ) - do Puli około 85 km - droga jednopasmowa bardzo dobrej jakości - długie odcinki proste lub tzw. szosą jardańską (wybrzeżem Adriatyku prze miejscowość - Labin _ jest ona niepłatna za to bardzo kręta i malownicza i trochę dłuższa Puli 104 km - ja pojechałem tą pierwszą bo byłem już naprawdę zmęczony , natomiast jardańską wybrałem się na wycieczkę do Rijeki będąc już w Medulin.

cała trasa z Jarocina - 1250 km - przejechana spokojnie w 16,5 godziny z postojami

Z Wrocławia to wiem że jeździ się na Boboszów i wtedy kierujesz się na Wiedeń więc odpadają Ci koszty winietki słowackiej -

Pozdrawiam
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 11.07.2006 08:12

Bahama napisał:
Z Wrocławia to wiem że jeździ się na Boboszów i wtedy kierujesz się na Wiedeń więc odpadają Ci koszty winietki słowackiej

Niekoniecznie można jechać - tak jak my w tym roku na Nysę i Głuchołazy.

Bahama trochę pogadaliśmy w tym wątku:
forum/viewtopic.php?t=10641&highlight=
I jak kontrolowali apteczkę?
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 11.07.2006 08:48

toudee napisał(a):Bahama napisał:
Z Wrocławia to wiem że jeździ się na Boboszów i wtedy kierujesz się na Wiedeń więc odpadają Ci koszty winietki słowackiej

Niekoniecznie można jechać - tak jak my w tym roku na Nysę i Głuchołazy.

Bahama trochę pogadaliśmy w tym wątku:
forum/viewtopic.php?t=10641&highlight=
I jak kontrolowali apteczkę?

Miałem apteczkę zakupioną na allegro z jakąś tam normą Unii Europejskiej, ale nigdzie mnie nie kontrolowali. Przyda się na przyszłośc dzięki !
borys0508
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) borys0508 » 28.07.2006 09:56

Witam. Wczoraj wieczorem wrocilem z Medulinu Hotel Belvedere 10 dni jak bylo??? jakby powiedziala mlodziez pelen wypas !!!! pokoje piekne klima balkon basen!!! 50 m do morza miasteczko piekne male super ludzie mieszanka z calej Europy Wlosi szwedzi czesi slowency niemcy i oczywiscie POLACY Jechalem autokarem z Warszway BP OPEN TRAVEL goraco polecam wielkie podziekowania autokar volvo 3 miesieczny!!!!! klima barek wc super polscy kierowcy postoje co 3-4 godziny sklepy wolnoclowe hahah co do hotelu *** chorwackie ale dla mnie rewelacja najlepszy hotel z oferty OPENU Co do Medulinu drogo jak wszedzie na calym wybrzezu ale NAPRAWDE WARTO juz z zona planujemy urlop za rok gdzies.... na ISTRII!!!!!!!! ps. Pozdrawiam serdeczie bahame z Jarocina za INFO o Medulinie masz wielkie piwko u mnie moze gdzies na Istrii Pozdrawiamy CZAREK I AGA z WARSZAWY !!!! Jezeli ktos ma jakies pytania o okolice ceny atrakcje promy wycieczki??? wszystkim chetnie odpowiemy!!!!
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 28.07.2006 13:29

Dziękuję za pozdrowienia ! Ja już też planuję wczasy za rok na Istrii :lol:
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 28.07.2006 14:19

Borys napisz gdzie byłeś poza Medulin. Może w Parku Brinuji ???
borys0508
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) borys0508 » 28.07.2006 14:42

Bahama napisał(a):Borys napisz gdzie byłeś poza Medulin. Może w Parku Brinuji ???
sluchaj byl taki skwar 10dni bez zadnej chmurki ze bylismy tylko w PUli 1dzien PUENTA VERUDELA dzielnica turstyczna Puli i RIJEKA cudowne miasto piekne hotele i lokale bylismy bez auta i tu tez byl problem po przejechani do Puli miejscowym busem domyslasz sie jak wygladalismy hehe Bahama gdzie za rok ??? mam 2 pomysli Umag lub Porec co o tym myslisz?? Pozdrawiam
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 28.07.2006 15:01

Też myślałem o Porecu i Umagu ! Ewentualnie po drugiej stronie Rabać...
borys0508
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) borys0508 » 28.07.2006 15:41

Bahama napisał(a):Też myślałem o Porecu i Umagu ! Ewentualnie po drugiej stronie Rabać...
no wlasnie tylko w przyszlym roku wybierzemy sie z zona w czerwcu !!!! mowilem juz cale szczescie ze w pokoju i hotelu wszedzie byla klima a do basenu zeby ci nie sklamac 30m od pokoju (parter) jak bys znalaz cos ciekawego daj kiedys znac Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone