Na wstępie chcę podziękować mojemu synowi , który dzielnie przez 3916 km pełnił rolę pilota i pomagał mi poruszać się w labiryncie dróg oraz
http://www.agavk.p9.pl/index.php i Buberowi , który na forum zamieścił swoje wrażenia z wyjazdu do Chorwacji . Te cenne uwagi przyczyniły się do udanego wyjazdu do Chorwacji . Do wyjazdu przygotowania trwały tylko kilka dni.
Na początku kilka informacji dotyczących mojego opisu . W nawiasach podaję odległości liczone od Lublina z miejsca zamieszkania . Sądzę ,że dobrymi punktami orientacyjnymi będą odległości od przejść granicznych i stacji paliwowych ,na których tankowałem lub widziałem możliwość tankowania LPG. Mogą wystąpić małe różnice w podawanych odległościach spowodowane zjazdami na parkingi lub do sklepów. Na większości terenów zabudowanych starałem się jechać zgodnie z przepisami lub mieć przed sobą „sponsora ” J z danego kraju . Szczególnie dotyczy to terenu Węgier – ach, ta ogromna bariera językowa.
Z zebranymi wiadomościami z forum ruszyliśmy 22.07 o 5,30 z Lublina . W wesołym nastroju o 8 byliśmy już na ulicach Rzeszowa (180 km ) .Pierwsza niespodzianka była na 212 kilometrze drogi nr 9 po zatankowaniu LPG . Miałem wrażenie ,że silnik stracił moc i zrobił się strasznie leniwy . Podkreślam ,że to moje wrażenie . Pokonanie drogi do przejścia granicznego w Barwinku z kilkoma drobnymi przerwami zajęło nam godzinę i o 9,00 przekroczyliśmy granicę RP ( 267 km ) . Dalej tradycyjnie jechaliśmy przez Presov i Kosice . Na odcinku między Presov i Kosice jest równoległa droga do autostrady . Dokładne informację dotyczące jak jechać drogą nr 68 znajdują się na forum . Jeśli macie mapy samochodowe Słowacji , nie będzie problemu. Przypominam, że droga nr 68 przebiega przez tereny zabudowane. W kilku miejscach widziałem miśkowozy z suszarkami , ale słowaccy koledzy za kierownicy ostrzegali światłami na kilka kilometrów przed . Kolejne tankowanie LPG ( cena 20,90 ) w Kosicach na stacji sieci OMV przy drodze nr E 71 w kierunku na Sena i przejście graniczne .Stacja znajduje się na wylocie z miasta po lewej stronie, jadąc w kierunku przejścia granicznego . Po krótkim odpoczynku o 11,20 ( 382 km ) ruszamy w dalszą w kierunku przejścia granicznego , które o godzinie 11,35 mamy już za sobą ( 401 km ). Przed przejściem granicznym po lewej stronie drogi stacja z LPG cena 18,80 . Odprawa graniczna jest czystą formalnością . Uwaga dla samochodów z długimi antenami do CB . Terminal graniczny jest dość niski , ja skrobałem końcówką anteny o blachę trapezowa ,co zwróciło uwagę znużonych celników Po tym ostatnim tankowaniu odzyskałem wiarę w możliwości samochodu . Po przekroczeniu granicy jechaliśmy drogą nr 3 na Miskolc bez żadnych niespodzianek . W Miskolcu jesteśmy o 12,15 ( przy wyjeździe z miasta 456 km). Za Miskolcem można wskoczyć na autostradę M –3 . Według mojej oceny droga nr 3 jest bardzo dobrej jakości . Uwaga za miastem Gyongyos wskakujemy na kawałek bardzo dobrej drogi , która wygląda jak autostrada. Ten kawałek nie jest płatny . Na pierwszym skrzyżowaniu jest możliwość wjazdu na autostradę M-3 lub dalej jechać drogą nr 3 . Pokonanie tej drogi do Budapestu nie jest problemem . Mały ruch lokalny, chwilami miałem wrażenie ,że na autostradzie jest więcej samochodów niż na drodze nr 3 ( przypominam, jechałem w niedzielne popołudnie) . Stolicę Węgier pokonujemy w bardzo prosty sposób . Jechaliśmy , patrząc na znaki kierujące nas na drogę nr 6 . Na wlocie do stolicy byliśmy o 15,15 przy stanie licznika 637 km , krótki odpoczynek w McDonalds i jedziemy dalej . Ruch w mieście raczej mały, oznakowanie dróg czytelne i częste . Wylot z miasta na drogę nr 6 . Na kilku odcinkach drogi nr 6 wskakujemy na niepłatne odcinki autostrady , która jest w budowie . Tankowanie LPG w miasteczku Bunaujvaros ( 711 km stan licznika na stacji ) -ceny LPG 165 F, 95 – 291,9 F , ON – 264,9 F stacja przyjmuje płatność kartami . Kolejne napotkane stacje LPG na 762 km, ze zrozumiałych względów nie zapisałem nazwy miejscowości ( nie mogłem jej w czasie jazdy właściwie odczytać ) .Stacja LPG miasto Tolna ,stan licznika 782 km. Kolejna stacja z paliwem LPG miasto Pecs -stacja sieci AGIP . Krotki odpoczynek o 19,00 w Pecs stan licznika 844 km. Drogę oceniam bardzo dobrze , mały ruch lokalny ,czytelne oznakowanie . Kolejne LPG na 869 km , w pobliżu 217 km znacznika odległości na drodze . Podsumowując przejazd przez Węgry ,nie ma żadnych problemów , jeśli nie licząc problemów z porozumiewaniem się J . Przekraczamy granicę Chorwacką o 20,00 w Barcs przy stanie licznika 921 km.. Odprawa przebiegła standardowo. Zgodnie z informacjami zapisanymi na forum cro przez Bubera, nocleg mieliśmy w pobliżu Virovitica . Adres
www.croatia-1.com/virginia . Dojazd do obiektu. Z głównej drogi nr 5 skręcamy na drogę nr 2 na Pitomaca ,po przejechaniu kilkuset metrów po lewej stronie jest pensjon Virginia . Za 3 osoby + śniadanie 40 E . Kolejny etap naszej podróży opiszę wieczorem.