Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dziś rano wróciłem!! Było super fantastycznie!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gerry
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gerry » 22.07.2005 19:33

Witam! Dziś rano wróciłem! Byłem pierwszy raz i było fantastycznie. Do cro jechałem przez barwinek, koszyce, budapeszt i potem juz split i makarska. Mieszkałem niedaleko Makarskiej, w Podgorze. To piękna miejscowość, plaże niezatłoczone i bardzo mili ludzie, morze bardzo czyste i ciepłe. Wybrałem się też na wycieczke statkiem po wyspach i na Bol. Odwiedziłem też Makarską i Baska Woda. Masta wspaniałe ale zatłoczone plaze i ludzie lezący praktycznie na chodnikach :-) Jeden dzień poświeciłam na zwiedzanie Dubrownika a jeden Spiltu. Powrót przez BiH. Nie polecam tej drogi nikomu... (zwłaszcza że jest już nowa autostrada) Mozna się przestraszyc zniszczonych wiosek i podziurawionych domów :-) Droga wąska, zatłoczona i masa patroli za krzakami z radarami. Czekam na pytania i pozdrawiam wszystkich! P.S. Za rok jade znowu!!
janek451
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) janek451 » 22.07.2005 19:38

Gerry, napisz coś więcej na temat przejazdu przez BiH, w drugiej połowie
sierpnia wybieram sie do Cro, i planowałem przejazd przez Bośnie.Ale twoja wstawka nie jest zachęcająca.Pozdrawiam
robert236
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert236 » 22.07.2005 19:54

gerry napisał(a):Witam! Dziś rano wróciłem! Byłem pierwszy raz i było fantastycznie. Do cro jechałem przez barwinek, koszyce, budapeszt i potem juz split i makarska. Mieszkałem niedaleko Makarskiej, w Podgorze. To piękna miejscowość, plaże niezatłoczone i bardzo mili ludzie, morze bardzo czyste i ciepłe. Wybrałem się też na wycieczke statkiem po wyspach i na Bol. Odwiedziłem też Makarską i Baska Woda. Masta wspaniałe ale zatłoczone plaze i ludzie lezący praktycznie na chodnikach :-) Jeden dzień poświeciłam na zwiedzanie Dubrownika a jeden Spiltu. Powrót przez BiH. Nie polecam tej drogi nikomu... (zwłaszcza że jest już nowa autostrada) Mozna się przestraszyc zniszczonych wiosek i podziurawionych domów :-) Droga wąska, zatłoczona i masa patroli za krzakami z radarami. Czekam na pytania i pozdrawiam wszystkich! P.S. Za rok jade znowu!!

Witam!!! Czytajac Twój post wnioskuję że miałeś wyjątkowego pecha jeśli chodzi o policję.Ja w tamtym roku jechałem i nie natrafiłem choćby na jeden patrol a co do dróg to zależy jakie wybrałeś bo ja jechałem i nie narzekam .W tym roku wybieram sie ta samą trasą w dodatku ciągnąc przyczepę więc ja polecam przejazd przez BIH. Pozdrawiam wszystkich!!!!
gerry
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gerry » 22.07.2005 19:59

janek451 napisał(a):Gerry, napisz coś więcej na temat przejazdu przez BiH, w drugiej połowie
sierpnia wybieram sie do Cro, i planowałem przejazd przez Bośnie.Ale twoja wstawka nie jest zachęcająca.Pozdrawiam

A więc tak: Jak juz pisałem, wracałem przez BiH. Tasa przez Metkowic (Cro), Mostar, Sarajewo, Tuzla, Srebrenik, Gradacac, Dakovo i Osijek (Cro). Droga jest beznadziejna, długi odcinek prowadzi przez wysokie góry, strome zjazdy i podjazdy, wąska droga. Reszta trasy prowadzi praktycznie cały czas przez tereny zabudowane. Jeśli komuś nie zależy na czasie i chce nacieszyc oczy widokami gór i brzydkich wiosek, gdzie jest jeszcze dużo sladów wojny to OK. Trasa jest bezpieczna, chyba ze bedziesz łazić kto wie gdzie to moze sobie wejsc na mine. Bardzo duzo patroli wojska i policji z radarami (praktycznie co 3, 4 wioski). Ja wiem jedno, więcej juz tamtędy nie pojade. Nowa autostrada jest sliczna, szybka i szeroka :-)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.07.2005 20:03

polecam trasę przez BIH jest widowiskowa, szczególnie dolina rzeki Vrbas i Neretva, drogi jakościowo lepsze niż w Polsce chociaż to oczywiście nie autostrada i nikt nie śmignie 120, ale jeśli chce się zobaczyc cały urok BIH to właśnie szybka jazda jest niewskazana
i nie ma się czego bać!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.07.2005 20:06

gerry wybrałeś beznadziejną trasę nie jeżdzi się przez Sarajevo ale przez Banja Lukę a wjazd do BIH przez Okucani
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 22.07.2005 20:09

Sławomir Wocial napisał(a):polecam trasę przez BIH jest widowiskowa, szczególnie dolina rzeki Vrbas i Neretva, drogi jakościowo lepsze niż w Polsce chociaż to oczywiście nie autostrada i nikt nie śmignie 120, ale jeśli chce się zobaczyc cały urok BIH to właśnie szybka jazda jest niewskazana
i nie ma się czego bać!

Też tak uważam. Pewnie też to potwierdzi główny specjalista w sprawie BiH czyli Meeg.

Pozdrawiam
gerry
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gerry » 22.07.2005 20:09

Sławomir Wocial napisał(a):polecam trasę przez BIH jest widowiskowa, szczególnie dolina rzeki Vrbas i Neretva, drogi jakościowo lepsze niż w Polsce chociaż to oczywiście nie autostrada i nikt nie śmignie 120, ale jeśli chce się zobaczyc cały urok BIH to właśnie szybka jazda jest niewskazana
i nie ma się czego bać!

Zgadzam się z tobą, ta trasa jest widowiskowa ale jeśli komuś zależy na czasie to nie polecam, mi sie nie spodobało i dla mnie to państwo nie ma zadnego uroku (brrrr...). wole sobie szybciej dojechac i spedzic miło czas na plazy w cro a nie na rozglądaniu sie na lewo i prawo w samochodzie
gerry
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gerry » 22.07.2005 20:12

Sławomir Wocial napisał(a):gerry wybrałeś beznadziejną trasę nie jeżdzi się przez Sarajevo ale przez Banja Lukę a wjazd do BIH przez Okucani

Moze faktycznie przez Banja Luke jest lepiej, tego nie wiem i nie wykluczam ze kiedys sprawdze. Jak narazie to planuję jazdę tylko nową autostradą
janek451
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) janek451 » 22.07.2005 20:18

dzięki wszystkim, to że jest to piękna trasa to wiem, bo jechalem nia w 87 i w 88.Uważam przełom Neretwy za jeden z piekniejszych widokow, chodziło mi o bezpieczęnstwo przejazdu, a co do prędkości, to tam nie warto szybko jechac
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.07.2005 20:28

janek 451 nie wiem co dla ciebie oznacza bezpieczna trasa ale droga jest ok
nie ma żadnych przeszkód, nie spotkaliśmy żadnych zatorów na drodze jechaliśmy płynnnie, a poza tym wszędzie może sie coś zdarzyć
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.07.2005 20:46

Krakuscity ,widze , że jesteś obcykany w temacie forum więc może Ty mi powiesz jak zmienić sobie profil- i nie chodzi mi tu o moją facjatę!! Klikam na PROFIL i nic nie moge zrobić.Albo jak się całkiem wypisać z tego forum , to bym sie zalogował na nowo pod inną nazwą.
gerry
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gerry » 22.07.2005 20:52

Widze ze dyskusja poszła tylko w temat o trasie przez BIH, chętnie odpowiem na inne pytania jesli ktoś takowe ma. :-)
Zbyszek_mat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszek_mat » 22.07.2005 21:24

Słuchajcie , ja od 4 lat jeżdżępzrez BiH do Chorwcji i dalej będę jeździł tą drogą, polecam
gerry
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gerry » 22.07.2005 21:26

Zbyszek_mat napisał(a):Słuchajcie , ja od 4 lat jeżdżępzrez BiH do Chorwcji i dalej będę jeździł tą drogą, polecam

A jechałeś nową autostradą? Być może do tej pory była to najlepsza droga ale ja mam porównanie bo jechałem tą i tą drogą.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone