Przywitam się
Witam, witam, pierwszy post na forum ... miło mi Państwa poznać .... a teraz do rzeczy. Planuję wyjazd do kraju, którego Państwo jesteście orędownikami. Do wyjazdu jeszcze trochę czasu, raczej sporo, więc i czas na czytanie forum jest. A jak człowiek czyta i czyta, to pojawiają się pytania, to wtedy sobie szuka i znowu czyta
no i tak "wkoło Macieju".
Więc nie pytam dokąd pojechać (bo to już wiem), nie pytam która trasa najlepsza (bo to jest w trakcie analizy), co zabrać na plażę lub co zwiedzić też nie bo czytam, ale ...
Jesteście zwolennikami płacenia kartą, ja również, ale moje pytanie jest takie, czy nie warto części kun kupić w polskim kantorze?
Co do płacenia kartą kredytową, to nie mogę się zgodzić z przedmówcą ponieważ, w przypadku systemu Visa i banku CitiHandlowy, zgodnie z zapisami w regulaminie przeliczenie wychodzi następująco:
Kuna przeliczana na USD, dodatkowo + 0,84% wartości transakcji (naliczane przez VISA - ponieważ kraj nie jest członkiem UE i transakcja przeprowadzana w innej walucie niż USD)
Citi przelicza USD na PLN dodatkowo + 4% do kursu. Przykłd:
transakcja w kunach
150
kurs USA Visa (kurs z 21.01 - średni sprzedaży - ma tylko zobrazować przykład)
2,87 zł
transakcja w USD (+ 0,84%)
52,70 $
kurs Citi
2,75 zł
kurs z opłatą (+4%)
2,98 zł
transakcaj w PLN (obciążenie karty)
157,31 zł
Te same 150 kun w kantorze po wczorajszym kursie tj. 0,59 PLN to 88,5 PLN. Więc różnica to blisko 70 pln
Jak jest z kartami typu Maestro jeszcze nie wiem
Ale wracając do pytania, czy ktoś z Państwa praktykował, zakup jakieś kwoty kun w PLN i jak to wychodzi?
Oczywiście za chwilę ktoś napisze, ze wszystko zależy od kursów jakie będą itd. ale przyjmijmy, że stan będzie taki jak przedstawiłem?
Dziękuję za odpowiedzi.